TEST

Novi Mini Cooper (chilli) ? ko te dobi ljubezen

Dolgo je že od ?asov, ko so Miniji prve generacije čli teptati asfalt. Teh ?asov se žal ne morem spominjati, se pa jih spominjajo starejši. Bili so či, ki si jih je vsak želel, ?eprav ni bil velik, čn (nekateri so bili, sploh za svojo težo), prostoren itd. Vendar je pustil čt, bil je nekaj posebnega, majhen in čn. Bil je zvezda marsikaterih filmov in nadaljevank. Vsi so ga ljubili, stari in mladi, čo z Mr. Beanom, ki je žalostno, s strtim srcem gledal v ostanke svojega Minija, pa toliko trenutkov je preživel z njim?

Sedaj je tu novi. Eno leto ga že izdelujejo v Veliki Britaniji in spet osvaja srca starih in mladih. Spet je jagoda na vrhu torte, spet je ?okolada na roladi, spet je najbolj zaželen. V Evropi prodajni hit in proizvodnja ne dohaja povpraševanja. Poželenje je preveliko. In tako bi hitro lahko bilo tudi pri nas, vendar je cena za nas malce previsoka. Privoš?ili si ga bodo tisti, pri katerih je srce najbolj velikodušno in bodo hoteli biti nekaj posebnega. Mini ljudje.

Hčm biti mini ?lovek!

Moj Mini je imel 16 ča aluminijasta platiš?a in ne ve? majhna, go-kart kolesca. Zrasel je po dimenzijah in ni ve? škatla. Postal je či magnet z napihnjenimi boki. Novi Mini je popolnoma prepoznaven. Prednja maska z či je bolj zaobljena vendar retro kopija. Enako čtimo, ko pogledamo zadek in boke. Tokrat so či skriti za steklom, vrata so masivna in stekla brez okvirjev. Že zunanjost vsebuje vse domene dražjih kupejev z žlahtnimi pedigreji. In potem še bela streha?

V notranjosti te čka na prvi pogled precej ča osrednja konzola, saj je med če reže postavljen velik merilnik hitrosti. Precej čo, saj č pozornost od ceste, vendar se mini ljudje tega hitro navadimo. Osrednjo konzolo še spremljajo vrsta stikal za pomik stekel, stikalo centralnega zaklepanja, vklop ali izklop ASC-ja in meglenk. Že samo zaradi teh stikal bi imel Minija. Da se v njem res dobro čtim, skrbi še radio s CD predvajalnikom z dobrim čnjem in digitalna klima, ki je preprosta za uporabo. V središ?u pozornosti je merilnik vrtljajev in digitalni pokazatelj zunanje temperature(!), ki sta postavljena čo nad volanom.
Volan je oddet v usnje in lepo pade v roko, č je malce prevelik in nenastavljiv po globini. Sedeži so v tem paketu opreme (chilli) oddeti v kombinacijo usnja in blaga in nastavljivi po višini. Prestavna čca je masivna, motijo pa pedala, ki imajo preve? či in cenen čtek. Tudi naslonjalo za levo nogo je postavljeno pregloboko, tako da se noga lahko hitro zatakne za sklopko.

?eprav mi moj Mini prav nesramno dviguje samozavest in čje ego, na izlet kdaj peljem tudi prijateljico. Pčtiva se varno, saj za varnost skrbijo 4 če blazine. Prostora za naju je ve? kot dovolj, za dodatna dva potnika pa bo zelo za silo. Vendar, ?e je v zraku ljubezen, ni hudo potrpeti. Ko dodatnih potnikov ni, či prtljažnik s 170 litri prostornine s podiranjem sedežem čm na 670 in iz Minija naredim prav prostoren kupe. Trikrat hura za Minija.

?eprav s svojo pojavo Mini sploh ne potrebuje motorja, je vseeno dobrodošel, da še lahko izživimo vozniško izkušnjo. 1.6 litrski štiri-valjnik s 115 konji je pametno zložen pod motornim pokrov. Zmogljivosti motorja so povsem kos avtomobilu, sicer ne za dirkaško vožnjo, ampak za čo. V nižjih vrtljajih je motor malce len, zbudi se v višjih in tuli vse do 7000 vrtljajev, kjer je že skrajni ?as, da prestavim.
Vožnja z Minijem je pravo veselje in ?isti užitek. Mini ljubi zavite ceste zaradi zelo neposrednega volana in dobrega podvozja vzetega iz BMW-jeve trojke. Prav ta volan zahteva nekaj privajanja, saj na ne preve? zavitih odsekih zadostujejo milimetri. V zavojih se čk drži zelo dobro in je potrebno precej pretiravanja, da ga spravim iz nevtralne lege. Slabše leži na cesti pri zaviranju, saj zaradi krajše medosne razdalje Mini rahlo sili iz smeri. Zavore so vseeno dobre in zanesljive. Pohvala gre tudi ?surovemu? ABS, ki se vklopi res takrat, ko je to potrebno.

In prišel je trenutek, ko sem se moral posloviti od svojega novega Minija. Ostale so mi solze in strto srce.

Ali je to ljubezen? Zagotovo!

Malo čo ljubezen lahko kupimo za 3.747.052,21 SIT (osnovna čca Cooperja), za bogatejši paket opreme chilli (dodatki iz kroma, 16 ča lahka platiš?a, športni sedeži v kombinaciji usnje-blago, meglenke, radio, digitalna klima?) pa znaša cena okoli 4.400.000,00 SIT, kolikor je bila cena testiranega.

Galerija: