Novice

Novice 4. 12. 2001

DAIHATSU: Triletna garancija na vse dele in dodatno opremo
Daihatsu je oznanil, da bodo njihova vozila v prihodnje imela tri letno garancijo na vse dele in dodatno opremo. Zraven pogoja, da v tem ?asu ne smete prevoziti ve? kot 60.000 milj, je pri garanciji na dodatno opremo edini pogoj ta, da vam jo mora montirati pooblaš?eni serviser. Vendar tudi v primeru, ?e boste delo opravili sami, ne boste ostali predvsem brez garancije, čti boste morali le delo, ki bo potrebno ob morebitni reklamaciji.
Zanimivo je predvsem to, da bo garancija za dodatno opremo veljala tudi za starejše modele, kot je Charade.
Na koncu velja omeniti le še to, da zapisano velja za angleški trg! Kako bo v Sloveniji nam zaenkrat še ni znano.

M.V.Megane ostaja najvarnejši avtomobil v svojem razredu
Tistim, ki so čni, da je novejši rod avtomobilov vedno boljši od prejšnjega, je Mégane uspel dokazati zmoto. Dejstvo, da je bil Mégane predstavljen že leta 1995 ni zanj nobena ovira pri primerjanju s številnimi mnogo mlajšimi družinskimi petvratnimi limuzinami. Po oceni EuroNCAP je Mégane s 30,3 če še vedno vodilni avtomobil nižjega srednjega razreda. Mégane je ostal MERILO za varnost v svojem razredu vse od predstavitve leta 1995, saj je z novim omejevalnikom zatezne sile v kombinaciji z zategovalnikom prinesel revolucijo v zasnovo varnostnih pasov in uvedel Renaultov Sistem Programiranega Varovanja. Poleg tega ima Mégane izjemno ?vrsto osnovno zgradbo.

Leta 1998 je Mégane dobil novi rod Sistema Programiranega Varovanja, ?igar novost sta bili ?elni varnostni blazini s programiranim praznjenjem, uglašeni na čo delovanje z varnostnima pasovoma, zategovalnikoma in omejevalnikoma zatezne sile ter novimi zglavniki na ergonomskih vodilih.

Dejstvo, da paleta avtomobilov Renault danes zagotavlja najvišjo raven varnosti je rezultat dolgoletnega čla na ču inovacij, saj je bil prvi proizvajalec, ki je leta 1995 v svoje avtomobile vgradil omejevalnike zatezne sile, leta 1997 je bil prvi, ki je vgradil tudi varnostne blazine s programiranim delovanjem (praznjenjem) in leta 1998 te elemente varovanja čl v sklop Sistema Programiranega Varovanja in slednjega čl vgrajevati v vse svoje avtomobile. Najnovejša inovacija je sistem zadrževanja potnikov v Laguni II, ki pomeni še nedoseženo čnkovito kombinacijo varnostnih blazin in varnostnih pasov - obojih s prilagodljivim delovanjem.
Varnostna prizadevanja Renaulta segajo tudi na če aktivne varnosti oziroma sistemov, ki voznikom pomagajo pri čvanju nesre?. Protiblokirni zavorni sistem ABS, ki zagotavlja vodljivost avtomobila tudi pri izjemnem zaviranju, je serijsko vgrajen že v osnovne čce skoraj vseh modelov. Dandanes ga dopolnjuje sistem č pri zaviranju v sili (Emergency Brake Assistance), ki je serijski na čni modelov, in za zmerno člo tudi sistem čega nadzora stabilnosti vozila ESP.

DejanMini Cooper in BMW M3 proglašena za najbolj športna avtomobila po mnenju nemških in tudi drugih avtomobilskih medijev.

Leto 2001 je eno od najbolj uspešnih let skupine BMW. Letos je BMW s svojim "izdelki" osvojil serijo laskavih nagrad čih avtomobilskih revij in drugih medijev. Kar tretjina nemških bralcev revij, ki se ukvarjajo z avtomobilizmom, razglasili MINI Cooperja za "najbolj športni avtomobil 2001" v kategoriji do 35.000 DEM, v kategoriji med serijskim športniki med 100.000 DEM in 150.000 DEM pa je zmagal BMW M3.

Letos si je BMW prislužil kar tri "zlate volane" ?asopisa Bild am Sonntag in sicer za novo 7-ko v kategoriji velikih limuzin, X5 pri terencih, en volan pa si je prislužil Joachem Milberg za prizadevno delo na ?elu skupine BMW.

Štirje BMW-ji so si prislužili naslov "najboljši avto na svetu" po mnenju revie auto motor und sport. To so serija 5 za zgornji srednji razred, X5 med terenci, Z8 pri kabrioletih in MINI Cooper pri mini avtomobilih.

Nagrade je požel med drugim tudi sistem VALVETRONIC, BMW Williams FW22 kot najboljši dirkalni avtomobil po mnenju revije Automobile Magazine iz ZDA, pa BMW serije 3 coupe in M5. Ob tem lahko dodamo: "Le tako naprej!"


MKZA?ETEK PROIZVODNJE: Nova Nissan Primera in novi Range Rover

Land Rover je v svoji tovarni v Solihullu čl proizvodnjo novega Range Roverja o katerem smo na naših straneh na kratko že pisali. V tovarno so pred čtkom proizvodnji za zagotavljanje kakovosti, kot jo vozilo kakršen je Range Rover zahteva, vložili ve? kot 300 milijonov Euro. Novi Range bo na prodaj februarja prihodnje leto.
Popolnoma nova Primera, ki je svojo svetovno premiero doživela na letošnjem frankfurtskem salonu bo na evropske ceste zapeljala šele marca 2002, vendar pa bodo prve velikoserijske Primere iz čh trakov Nissanove britanske tovarne v Sunderlandu s čh trakov zapeljale že ?ez dober teden. Tčeje. 17. december je napovedan kot čtek proizvodnje. Polno proizvodnjo, ki se bo ustavila pri 120.000 vozilih letno naj bi tovarna dosegla že v 6 tednih.M.V.
Sodelovanje med Saabom in Salomonom

Saab in Salomon sta predstavila njuno partnerstvo na ču čih in adrenalinskih športov. Triletna pogodba zagotavlja Saabovo podporo mednarodnim programom in vrhunskim ekipam, ki tekmujejo z opremo Salomonom, hkrati pa bosta tovarni zagotavljali navzkrižno promocijo.
Tako bosta Saab in Salomon v prihodnjem letu podprla ve? atraktivnih tekmovanj na prostem v Evropi in ZDA ter sponzorirala profesionalno ekipo v hitrostnem drsanju.

M.V.
PSA in Delphi Automotive systems skupaj za okolje, varnost in boljše vozne lastnosti
PSA Peugeot Citroen in Delphi Automotive systems sta sodelovala pri izdelavi demonstracijskih vozil, ki imajo vgrajene nekatere nove tehnologije namenjene čni zaš?iti okolja, či varnosti in boljšim ter predvsem vozniku prijaznejšim voznim lastnostim.
Tako so nastali Peugeot 206 Enviromental Demonstrator, Citroen Xsara Picasso z hibridnim zavornim sistemom (mehanski zavorni sistem spredaj in či na zadnji osi) in bencinsko gnani Citroen Saxo z E-Start-om.

206 čje številne nove sisteme razvite s strani PSA in Delphi in je zasnovan predvsem za demonstracijo okolju prijaznih tehnologij v veliko serijskem vozilu. Prvi je novi dizelski motor (DV4TED4), opremljen z Delpijevim novim sistem vbrizga preko skupnega voda in naknadno obdelavo izpušnih plinov z čim plazma reaktorjem (obdelava izpušnih plinov v čm okolju), filtrom za saje in posebnim katalizatorjem. Za čnje ustreznega intervala zamenjave olja, pa skrbi poseben senzor, ki meri kvaliteto in nivo olja v motorju.
Vozilo je opremljeno s sistemom E-Start (Energen TM), ki ne predstavlja ni? drugega kot integriran zaganja? in generator, a je bil v tem primeru prvi? predstavljen v vozilu z dizelskim motorjem.
Zaviranje 206 poteka preko žice, kar pomeni, da mehansko povezavo med pedalom in zavornimi valji, zamenja elektrika, ki preko žice krmili zavore.
Krmiljenje sicer še ne poteka preko žice, a lažjemu vrtenju volanskega č pomaga či servo.
Za udobje potnikov pa skrbi klimatska naprava z elektronsko nadziranim kompresorjem.

Glede na to, da je princip delovanja nekaterih novosti ( "plazma reaktor" in sistem zaganja? generator) manj znan, bomo o njih v prihodnjih tednih pisali v rubriki tehnika.

M.V.

Galerija: