Predstavitve

Audi A5

Kar dolgo smo čkovali kupeja iz Audijeve hiše, ki bi nosil oznako A5. Pred leti je razmišljanje o čem, recimo temu GT kupeju oznanil že koncept Nuvolari in čkovanje, da bo ta zagledal serijsko proizvodnjo so bila velika. No, audi A5 nima z nuvolarijem ni? kaj veliko skupnega, saj je opazno bolj limuzinski in hkrati čtno miščst. Pa vendarle pri Audiju trdijo, da je ravno Nuvolari naznanil prihod novega avtomobila.

Z veliko trapezasto masko in velikima čima režama oznanja širok prednji del dobro mero agresivnosti, a žal so č kar preve? podobne modelom A3 ali A6. Zadnji del zaradi širokih in nizkih č deluje čo razširjen. Spodnji del boka precej spominja na A6, zgornji pa tokrat ne poteka v loku ampak je povzdignjen nad kolesi - ima torej valovito linijo, ki jo je prvi naznanil R8. Nenavadno se zdi, da je vrhnji del čih stekel dobil prelom namesto za audije čega loka, a De Silva se sklicuje na zgledovanje po prvem audi quattru.

Audi A5 se velikostno uvrš?a pod model A6 in je kupejevska varianta modela A4. Vendarle pa je v notranjosti bolj podoben čemu bratu. Prostora za štiri potnike bo povsem dovolj, saj kupe v dolžino meri 4,63 metra. Sedeži in volan so ukrojeni poudarjeno športno, a tudi na zadnji klopi naj bi bilo dovolj prostora za dva odrasla potnika. Še posebej so se pri razvoju posvetili prijetnim materialom. O čju GT kupeja poleg prostorne kabine č tudi prtljažni prostor, ki meri kar 455 litrov.

Novost v audiju A5 je tudi nanovo oblikovani inteligentni klju?, ki shranjuje številne podatke o avtomobilu. Tako preko oddajnika komunicira z elektroniko in č vžig brez sukanja gumba. A to je že znana zadeva. Tokrat se na klju? shranjujejo razne voznikove nastavitve in celo podatki o dogajanju z avtomobilom. Slednji nato na servisu pomagajo mehanikom ugotavljati morebitne napake v delovanju avtomobila.

Audi A5 naj bi ponujal paleto šestih motorjev. Osnovni 2,0 TFSI bo premogel 130kW (177 KM), čejši pa 155kW (211 KM). Ljubitelji zmogljivosti in zvoka bodo raje posegli po 3,2-litrskem V6 FSI motorju z 195kW (265 KM). Dizelsko paleto pa naj bi sestavljali trije TDI motorji. Prvi iz dvolitrske prostornine pridela 170 KM, drugi iz 2,7 litra premore 140 kW (190 KM) in tretji iz trilitrskega V6 iztisne kar 238 KM. Motorji bodo povezani s šeststopenjskim čim ali samodejnim menjalnikom. Pogon pa bo lahko speljan k prednjim ali vsem štirim kolesom.

Alpra

Galerija: