Predstavitve

Nissan Qashqai


Na naše ceste je zapeljal Nissanov qashqai, ki naj bi zapolnil vrzel med manjšimi družinskimi nissani in čimi SUV-ji ali terenci. Kot takšen je torej oblikovno in konceptualno mešanica kompaktne kombilimuzine in kompaktnega SUV-ja. Glede na to, da je ime dobil po iranskem nomadskem ljudstvu, mu pri Nissanu pravijo kar urbani nomad. Uradna prodaja se če 1. marca.

?eprav utegne koga spominjati na murana, je zasnova qashqaja povsem svojstvena. Spodnji del trupa je tako z čo oddaljenostjo od tal, zaš?itami karoserije in velikimi kolesi videti terenski, zgornji del pa spominja na če kombilimuzine. Qashqai v dolžino meri 431 centimetrov, v višino pa 160 centimetrov. Kot tak naj bi prinesel uporabnost na slabših podlagah in preglednost, pri tem pa še vedno čl mestno okretnost.
Notranjost je zasnovana z mislijo na voznika, okoli katerega se koncentrirajo pomembne funkcije, prostor pred sovoznikom pa je bolj čš?en. Videz sam po sebi z izjemo bolj visokega sedenja pa ni prav ni? terensko robusten. Nissan je poudaril tudi možnost nežnega pretoka zraka po kabini, ki se vklopi s posebnim gumbkom in deluje čno od klime. Prtljažni prostor v osnovi meri 410 litrov.
V qashqaju so na izbiro štirje motorji, štirje menjalniki in dve čci pogona. Nissanova bencinska motorja iz prostornin 1,6 in 2,o litra premoreta 115 in 140 KM. Renaultova 1,5 litrska dizla z oznako dCi pa ponudita 106 in 150 KM. Odvisno od motorja so menjalniki 5 ali 6-stopenjski či ter 6 stopenski ali brezstopenjski samodejni. Ob osnovnih motorjih je na voljo le prednji pogon, sicer pa za člo štirikolesni, ki pa je namenjen predvsem či varnosti.

Qashqai bo na slovenskem trgu na voljo v enajstih zunanjih barvah ter treh izvedbah notranjosti. Izbirati je mo? štiri nivoje opreme z otnakami visia, tekna, tkna pack in premium. V serijski opremi poleg samoumevnih čih pomikov najdemo tudi čo klimo, bluetooth, radio s CD pedvajalnikom, potovalni čnalnik, 6 čih blazin, aktivne vzglavnike, ter ABS z EBD in BAS. Boljše opreme prinesejo še ESP, senzorje za dež, tempomat, samodejno dvokanalno klimo in še kakšno malenkostr. Na vrhu opreme pa dobite še usnje, stekleno streho, navigacijo, vzvratno kamero ter ksenonske žaromete. Kot je široka ponudba čih qashqajev je tudi širok spekter cen, ki segajo od 17.900 pa do 30.100 evrov.

Alpra

Galerija: