Novice

Dizajn in tehnologija: GM na 77. avtomobilskem salonu v Ženevi

? Dvojna Saabova premiera: BioPower 100 Concept in 9-3 z BioPower
? Evropska premiera popolnoma novega luksuznega sedana Cadillac CTS
? Cadillac prvi? predstavlja tudi GM-ov novi V6
? Chevrolet prvi? v Evropi predstavlja HHR in konceptni avtomobil Camaro
? Forum GM: evropska premiera voznega visokotehnološkega koncepta na gorivne celice Sequel; tehnologija GM V2V za izboljšano varnost v prometu


Ženeva. S štirimi svetovnimi in štirimi evropskimi premierami, kot tudi kot gostitelj drugih inovacij, General Motors uvaja novo avtomobilsko pomladno sezono na 77. mednarodnem avtomobil-skem salonu v Ženevi (8.?18. marec 2007). Višek GM-ove razstave, ki bo doživel svojo premiero, je osupljivi koncept Opel GTC (Gran Turismo Coupé), ki s svojim samozavestnim oblikovanjem napoveduje novo ero v oblikovalskem jeziku znamke. S svojimi drznimi, izraznimi linijami, čo vozno dinamiko in poudarjeno prilagodljivostjo notranjosti koncept GTC odraža novo, vznemirljivo interpretacijo člnosti blagovne znamke Opel. Svetovno premiero bo doživela tudi Corsa OPC. S svojim 1,6-litrskim turbomotorjem s 141 kW/192 KM in čo hitrostjo 225 km/h je najhitrejša in čejša serijsko proizvedena Corsa vseh ?asov. Z vrhunsko okretnostjo in nadzorom vozila atletsko oblikovan kompakten športni avtomobil zagotavlja ?isti vozni užitek. Prodaja Corse OPC, ki je šesti ?lan družine OPC, se če neposredno po njeni premieri marca.

Ob praznovanju 60. obletnice avtomobilske proizvodnje letos znamka Saab v Ženevi prvi? odkriva BioPower 100 Concept. Ta novi konceptni avtomobil prikazuje či potencial ?istega bioetanola (E100): ?istejši avtomobilizem z boljšimi zmogljivostmi. Z razširitvijo svojega uspešnega nabora vozil E85 BioPower na model 9-3 vrhunska švedska znamka nadalje utrjuje svoj vodilni položaj v Evropi na ču bioetanolske pogonske tehnologije. Po debiju modela 9-3 BioPower v Ženevi bodo vsi Saabovi modeli (čo s kabrioleti) sedaj na voljo z motorji na bioetanol E85.
Po svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Detroitu januarja bo popolnoma novi Cadillac CTS sedaj doživel svojo evropsko premiero v Ženevi. Z novim čo cadillacovskim dizajnom kot tudi novimi, dodatno izboljšanimi motorji in menjalniki Cadillac CTS odpira novo poglavje v zgodbi ameriške luksuzne znamke. Novi CTS bo na voljo v evropskih zastopništvih Cadillaca to jesen. Vrhunska pogonska čca novega Cadillaca CTS vsebuje GM-ov novi 3,6-litrski motor V6 VVT (Variable Valve Timing ? spremenljiv ?as odpiranja in zapiranja ventilov) z neposrednim vbrizgavanjem, ki razvije približno 223 kW/300 KM in 366 Nm navora. Cadillac CTS bo prvi? na voljo s konfiguracijo tako s pogonom na zadnja kot na vsa štiri kolesa s šeststopenjskim čim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

Poleg tega Cadillac prvi? predstavlja tudi GM-ov novi motor V6. 2,9-litrska turbodizelska enota V6 (184 kW/250 KM, 550 Nm) vsebuje vrhunsko tehnologijo vbrizgavanja in zgorevanja za najmanjše emisije in čo zmogljivost. Novi motor bo na prodaj izven Severne Amerike. Njegova prva proizvodnja je čtovana za leto 2009 v novem Cadillacu CTS. Štiriventilski motor V6 s kompaktno dvojno čo gredjo sodi v GM-ovo novo družino dizelskih motorjev, ki vsebujejo inovativen zaprt nadzorni sistem zgorevanja, oblikovan za izpolnjevanje prihodnjih emisijskih standardov. Motor je č namestiti vzdolžno ali čo in ga je č prilagoditi širokemu spektru vozil s pogonom na dve ali štiri kolesa.

Chevrolet v Ženevi odkriva dve evropski premieri s HHR in konceptom Camaro Coupé. Lani je bilo konceptno vozilo Camaro v Združenih državah razglašeno za zvezdo avtomobilskih salonov. Novi Chevrolet prvi? prinaša v Evropo vznemirljiv konceptni avtomobil, ki zajema duha legendarnih Camarov iz sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zčtek proizvodnje in prodaje serijsko proizvajanje čce je čtovan za leto 2009 v ZDA, uvozi v Evropo pa bi naj sledili pozneje istega leta. Chevrolet še vedno tehta, ali naj HHR, ki združuje člen dizajn s prostorno, prilagodljivo notranjostjo, pripelje na evropski trg. Chevrolet bo v Ženevi razstavljal tudi svoj razširjeni dizelski spekter. Sedaj je v Evropi na voljo pet Chevroletovih modelov z dizelskim motorjem.

Na GM-ovem razstavnem prostoru s površino 6800 m2 v Hali 1 razstavnega središ?a Palexpo bosta prav tako razstavljeni znamki Corvette in HUMMER. Corvette predstavlja novo Victory Edition (zmagovalno izdajo) svojega kupeja, ki se proizvaja v omejeni seriji samo 250 avtomobilov, da proslavi uspeh Corvette na Le Mansu. HUMMER v Ženevi javnosti predstavlja svoj novi H3. Namenjen je tržiš?em izven Severne Amerike in je na voljo z novim 3,7-litrskim petvaljnim motorjem Vortec (180 kW/244 KM).

V Forumu GM, ki se nahaja sredi vseh razstaviš? GM-ovih znamk, prisotnih na ženevskem avtomobilskem salonu, General Motors prvi? v Evropi razstavlja vozno čco tehnološko najnaprednejšega avtomobila vseh ?asov ? Sequela. Sequel predstavlja rešitev čega svetovnega proizvajalca avtomobilov za ?istejše vozilo brez fosilnih goriv, ki je v skoraj vseh pogledih boljše kot sodobna vozila.

V Forumu GM je predstavljeno tudi trenutno stanje razvoja GM-ove tehnologije V2V (vehicle-to-vehicle ? vozilo vozilu). V2V je zasnovan za čvanje nesre?, tako da voznike opozarja o potencialnih nevarnostih s strani drugih vozil. Vozila, opremljena s to tehnologijo, lahko med seboj komunicirajo in si izmenjavajo informacije o npr. lokaciji in hitrosti. Vozniki so tako lahko vnaprej opozorjeni, ?e drug avtomobil potuje v njihovi mrtvi či, je ustavljen na ču, kjer ga je težko ali č opaziti, ali pa pelje v isto križiš?e kot oni. Pča uporabnost sistema je prikazana z modelom v razmerju 1 : 32 v Forumu GM.

Galerija: