Eksotika

BMW M3 je dopolni M troj?ekV Ženevi je BMW predstavil konceptno izvedbo modela M3, sedaj so Bavarci predstavili še uradne podatke in slike o novi generaciji modela M3, ki se je pridružil hišnima modeloma M5 in M6. V 21 letih si je M3 pridobil s tremi generacijami veliko privržencev ter pobral veliko nagrad. Modeli M so za tiste voznike, katerim je izgled vozila na drugem mestu, prvo mesto zaseda tehnika, zmogljivost in prestiž.

M3 bodo poznavalci prepoznali na prvi pogled. Od ´´tovarniške´´ izvedbe se č po pokrovu motorja, sprednjih in zadnjih čh, vzvratnih ogledalih, režah na vratih, štirih izpušnih ceveh, sprednji in zadnji branik ? Nameš?ena so 18 ča platiš?a, kot opcija so na voljo še 19 ča platiš?a. Zunanjost bo lakirana v štirih prepoznavnih barvah: Melbourne č, Jerez ?rna, Interlagos modra in Silverstone siva. Na voljo bodo še bela, ?rna in grfitna metalik barva


Prvi? je v modelu M3 vgrajen osemvaljni motor, ki je po 15 letih nadomestil šestvaljni vrstni motor. Novi V8 motor s 3,999 čimi centimetri delovne prostornine, razvije mo? 309 kW (420 KM) pri 8300 vrt/min in navor 400 Nm pri 3900 vrt/min. Menjalnik je či šest-stopenjski. Tako kot predhodnik tudi ta motor z lahkoto doseže mejo ve? kot 100 KM na liter delovne prostornine, bolj čo 105KM.

Motor tehta 202 kilograma in ima 15 kg manj kot predhodni vrstni šestvaljnik. Zapora diferencila s 100% zaporo č optimalne pogoje pri speljevanju. Novi M3 je tudi prvo serijsko vozilo, ki ima karbonsko streho, kar zmanjša težo za 5 kg. Blok motorja izdelujejo v livarni Landshut v Nčji, kjer se izdeluje blok motorja za dirkalnike F1.

Pospešek nove emtrojke do 100km/h znaša 4,8 sekunde. Hitrost je čo omejena na 250 km/h. Pča poraba znaša 12, 4 litra, pri ?emer se poraba goriva pri mestni vožnji povzpne na 17,9 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Mdrive tipka je povzeta od M5 in M6, in č nastavitev vozila za dirkaško kakor tudi mestno vožnjo. Svojo noto zaigra tudi vrhunski avdio sistem, ki je že serijsko vgrajen. Vgrajenih je 16 čih enot, ki jih poganja 9-kanalni digitalni čvalnik s skupno čo 825 vatov. Kot člo so na razpolago či paketi navigacijskega sistema.

Avto bo naprodaj od septembra 2007, čtna cena bi naj bila okrog 66.000 evrov + bogat spisek dodatne opreme.

Galerija: