TEST

Citroen C6 2,7 HDI automatic exclusive

Kako nehvaležno se zdi čsih poimenovanje, je dokazal tokratni testni avtomobil Citroen C6 se pa? sliši, kot bi rekli debela knjiga. Ni? pa ne pove o vsebini. Šele, ko vam ta avtomobil pripelje nasproti, ali ga vidite parkiranega med ostalimi vozili, se zavete,da je tako suhoparna oznaka kar ča za tako posebno vozilo. In preizkušeni C6 2,7 HDI je bil vreden pogleda!

Zunanjost


?e je nek avtomobil prepoznaven predvsem zaradi če maske in č, kar sta čnoma elementa, ki govorita o znamki, potem je citroenov C6 prepoznaven kot celota. Že pogled na 4,9 metra dolgo, oblo in elegantno v loku ukrivljeno karoserijo pove dovolj. ?e ga zamenjate za kaj drugega, je ?as za okulista! Še lažje je s prepoznavanjem takrat, ko drugi postanejo nerazpoznavni ? namre? č. Oblika č je nekaj prav posebnega in težko opisljiva. Pri pogledu od zadaj C6 deluje nenavadno miščsto, od spredaj pa kot velika riba z jeznimi či. 18 ča kolesa, zelo dolga ča stekla in elegantni detajli kroma so še pika na i. Ja, za opis oblike tega avta bi lahko porabil kar veliko vrstic, pa še vedno se vam ne bi sanjalo, kakšen je. Je namre? poseben, avantgarden in hkrati preproste osnovne oblike. Ni skladen, a je lep in zanimiv. Je čš?en, a tudi poln detajlov. Je limuzina, a ima spojler, ki se samodejno dviguje in mu pritiska zadek k tlom. S strani je videti, kot bi se streha brez preloma upognila v zadek, a v resnici ima limuzinski pokrov prtljažnika. Le kako je to č? Hja, z ukrivljenim steklom ? a ne ukrivljenim navzven, pa? pa izrazito polkrožno zarezanim v kabino! Ja, ta avto je tako neracionalno oblikovan, da lahko pomislite, da so ga risali v sanjah.

Notranjost


Skozi velika ča vrata, ki po zgledu na legendarnega predhodnika DS19 nimajo kovinskih okvirjev, se vstopa v udobno notranjost. ?rnina zunanjosti se je nadaljevala tudi v potniškem prostoru. V kombinaciji s temnim lesom in kromom sicer ne bi umrli od čsja, a še vedno bi vam bilo vseeno, ?e bi vam ta avto predstavili kar s ?rno-belim prospektom. Mislim, da pri Citroenu zmorejo ve?! Medtem, ko je zunanjost obla in ča, se zdi notranjost sicer urejena, a za nekaj korakov bolj konzervativna in preprosta, predvsem pa manj obla in č oblikovana. Edini detajli, ki res uspešno nadaljujejo zunanji futurizem so notranje stranice vrat z orjaškimi lesenimi pokrovi predalov. Ti se odpirajo na pritisk in so lepo obrobljeni s kromom. Dlujejo fino in elegantno, ter so brez dvoma prva stvar, ki bi si jo želeli potnikom pokazati v notranjosti. A ?e vam kdo ukrade vrata, boste z izjemo prednjih in zadnjih čo čih ter ogrevanih usnjenih foteljev težko čli, kje je v notranjosti prestiž.

Prostornost


Razpotegnjena karoserija, ki deluje celo ča, kot v resnici je, seveda zahteva žrtve. In te so čtne v notranjosti. Saj ne, da ta ni prostorna, samo centimetrov okoli nog in nad glavami ni ni? kaj čtno ve? kot v najprostornejših razred manjših limuzinah. A pri tem morate upoštevati, da so sedeži izrazito debeli, masivni in tudi zadaj nastavljivi v udobno zleknjen položaj. Najlažje bi centimetre našli pri tankih sedežih in precej čih naslonih ter kratkih sedalnih površinah. A to bi bil prepoceni trik za znamko Citroen, ki ve, ?emu se č udobje. In udobja je veliko, ne glede na precej čn čtek prostora. Zadaj č potnika lahko z gumbom premikata celo sovoznikov sedež, iz ?esar gre sklepati, da bi naj zadaj sedeli precej pomembni ljudje. Ti bodo lahko svojo kramo poskrili v kar nekaj predalov ali odlagališ? po notranjosti.

Prtljažnik


Vče predmte bodo potniki seveda odnesli v zadek, kjer se pod nenavadnim polkrožnim pokrovom nahaja, dolg in nizek prtljažni prostor. Njegovih 421 litrov je celo čih, a dovolj lahko dostopnih ter lepo obdelanih. Ker je zadek nizko pri tleh, je tudi natovarjanje lahkotno, a polkrožna odprtinavrhnjega dela pri kvadratnih predmetih ni? kaj ne pomaga. Obdelava prtljažnika je lepa, glede na sedanje trende pa ?udi, da se v njem nahaja izmenjevalec zgoš?enk, saj smo tega sedaj že vajeni najti kje v kabini.

Ergonomija


?e v čem in najboljšem citroenu čkujete povsem čjne rešitve, ste približno na tako či poti, kot ?e bi šli v filharmonijo v kratkih čh. Ne, ta avto zahteva nekaj malega ljubiteljstva, ki se po nakupu če s prebiranjem navodil. Slednja niso toliko potrebna kot recimo v C4, a ?e želite ugotoviti kaj vse vam ta francoska križarka č, je branje čjivo. Samoumevno v C6 je zelo udobno sedenje. Položaj za volanom je brezhiben. Za nastavljanje sedežev imate tako spredaj kot zadaj na voljo gumbke na vratih. Edini gumbek na sedežih je namenjen ogrevanju. In ta je skrit na tako mesto, da boste lep ?as lahko kuhali vaše potnike, preden ga bodo odkrili. Volan, ki je v primerjavi s C4 konzervativno oblikovan, žal nima osvetljenih gumbov za omejevalec hitrosti in tempomat. A tudi to preide v kri. ?eprav številni gumbi na sredinski konzoli ukazujejo raznovrstnim vsakdanjim funkcijam, se jih je mo? hitro navaditi ? prav tako prebiranja podatkov z osrednjega multifunkcijskega prikazovalnika. Okrogli merilniki so se povsod drugod bolje prijeli kot pri citroenu. V primeru C6 so vsi podatki izpisani digitalno, projiciranje hitrosti na steklo, torej s čo tako imenovanega ?head up displaya? pa č vozniku, da sploh ne odmakne pogleda s ceste. ?eprav je torej nevsakdanja, pa je ergonomija citroena C6 dovolj ča, da se je v enem tednu privadite.

Mehanika in zmogljivosti

Tako kot bi čsih v plemiško čjo ne vpregli delovnih konj, so tudi pri Citroenu C6 snovalci poskrbeli za primerno uglajeno konjažo. ?eprav je ta dizelske vrste se zdi ča izbira za uglajeno limuzino. 2,7-litrski V6 HDi namre? premore 204 KM in kar 440 Nm navora. Njegovo delovanje je zelo uglajeno, mirno in hkrati suvereno. Brez obotavljanja in z vščim zvokom se zavrti do čga polja,a tudi v vmesnem ču ponuja malo morje navora. V kombinaciji s šeststopenjsko avtomatiko je pogonski sklop zelo lepo uigran. Menjalnik deluje mirno, hitro in brez čnj. Poleg navadnega č še športni ali zimski program ter čo čo prestavljanje. Kot takšen lahko zadovolji raznovrstne voznikove želje ? od zelo če vožnje, pa do lagodnega križarjenja. Pri tem motor vedno tiho prede in v okvirih cestnih ter avtocestnih omejitev kljub dizelskem poreklu deluje skoraj neslišen. Hitrost je zaradi tega v C6 precej relativen pojem, saj je enostavno ni ?utiti. Pčo lahko čnate na porabe okoli 12 litrov, medtem, ko vam uglajena in lagodna vožnja, primerna takšni limuzini č, celo porabe okoli 9,4 litrov. Testno če se je ustavilo na 10,6.

Vožnja

?e bi vašo vožnjo s C6 čli na ravninskih cestah, kjer se pelje izjemno udobno, kot bi se komaj dotikal tal, bi pomislili, da bosta plavanje in mehkoba svoje zobe pokazalo skozi ovinke. A resnica je ča. Zaradi hidroaktivnega vzmetenja, ki se samodejno nastavlja glede na vozne okoliš?ine, pri ostri vožnji skozi ovinke le to precej otrdi. Avtomobil se po krivulji zapelje čo brez nagibanja in zelo zanesljivo. Glede na maso in dimenzije deluje presenetljivo lahkotno. In lahkotna je vožnja v celoti ? pa? primerna dolgim potovanjem in požiranjem kilometrov, ki na vozniku ne pustijo utrujenosti. Po zaslugi parkirnih senzorjev, ki poleg zvoka tudi shematsko opozarjajo na bližino ovire, tudi parkiranja niso strašno opravilo. Kljub temu, da je danes to že samoumevno v takem rangu, pa so aktivne č, ki se čjo v ovinek ravno pri C6 tudi del tradicije, saj jih je prvi pokazal že prej omenjeni DS19.

Zčk

Testni citroen C6 2,7 HDI automatik exclusive je bil napolnjen z opremo., katere naštevanje se ne zdi smiselno, saj bi trajalo še kar nekaj ?asa. ?eprav je imel med opcijami obkroženi le dve stvari, je že sama oprema exclusive prinesla vso udobje in luksuz, ki ga bi lahko čkovali od tovrstnega avtomobila. In temu primerna je bila tudi cena. Brez čla za kovinsko barvo in lounge paket, bi testni primerek stal 59.000 evrov, tako pa je bil še za 2300 evrov dražji. Ni kaj, res veliko denarja. In pri tem je konkurenca zelo ugledna, od mercedesa, BMW-ja, volva, jaguarja, lancie, peugeota pa do kakšnega cadillaca. Poleg tega, da je C6 med vsemi najbolj izstopajo?, gotovo cilja na ljubitelje citroenov, ki vedo, zakaj bi izbrali ravno njega.

Alpra

Galerija: