TEST

Seat altea XL 2,0 TDI stylance

Zčtnica zadnje oblikovne generacije Seatov je bila pred leti altea. Avtomobil, ki je za čim videzom združeval koncept športne kombilimuzine in nekaterih enoprostorskih lastnosti. A ker le ni ponujala toliko prostora in uporabnih rešitev kot pravi enoprostorci, se je Seat čl narediti alteo XL. Ta za podaljšano karoserijo skriva pravi enoprostorski čj. Vozili smo alteo XL z motorjem 2,0 TDI.

Zunanjost


Testna altea XL je bila odeta v mišje kovinsko barvo, ki je sicer Seatom ne bi ravno pripisovali, a se je kar skladala z družinskim čjem oblike. Altea XL je namre? po zaslugi daljšega zadnjega previsa kar 18,7 centimetra daljša od navadne altee. ?eprav so s sprednjega pogleda razlike majhne, vendarle lahko opazite kovinske strešne letve in ča vzvratna ogledala. Stranski pogled še vedno razkriva prepoznavno Seatove poteze, a sama karoserija deluje opazno ča in bolj razpotegnjena. Zadek je manj oblo in miščsto oblikovan. A č na njem so po mnenju čne kar precej lepše od tistih na kratki altei ? so namre? če, svetijo pa na vsaki strani v obliki dveh prirezanih krogov, ki č delujejo kot mrke in agresivne č. Športen čj zunanjosti kljub enoprostorskim potezam še vedno ostaja. Altea XL pa je s čnjem dimenzij adute pridobila predvsem v notranjosti.

Notranjost

V potniško kabino se vstopa skozi široko odprta vrata. Videz kabine vsaj na sprednjih sedežih ni pridobil bistvenih novosti. Še vedno je v osnovnih potezah armaturna ploš?a enaka alteini. Izdelana je žal iz trde, a lepo strukturirane plastike, ki je v testnem primeru delovala lepo sestavljena. Žal se v testnem primeru seat ni mogel pohvaliti s špansko barvitostjo, saj je sivo zunanjost nadaljevala siva notranjost, ki pa so jo vsaj malenkostno čnili inserti z videzom aluminija in par kromiranih detajlov.

Prostornost

?e lahko čmo, da je na prednjih sedežih težko opaziti kakšno bistveno pridobitev, se ta veliko bolj opaža v uporabnosti kabine. Prostora je bilo na prednjih sedežih že prej dovolj, ravno tako na zadnjih, a tokrat je potniški prostor pridobil na variabilnosti. Predvsem velja pri tem omeniti vzdolžno čo zadnjo klop, mizice na hrbtiš?ih prednjih sedežev in držali za č v zadnjem sredinskem naslonu za roke. Ta je dejansko naprej prekucnjen sredinski del zadnjega naslona. ?eprav zna kateri od konkurentov ponuditi ve? predalov, denimo v dnu pred sedeži, pa je čloma mo? v aleti razne malenkosti kar uspešno pospraviti. Pri tem zmoti še vedno odsotnost čvnice na predalu pred sovoznikom, ki povrh tega ni oblazinjen in se sliši vsako premetavanje krame v njem. Glede na to, da imata že golf in golf plus, ki nista toliko enporostorska, na koncu sredinskega tunela če reže za zadaj č bi te vsekakor čkovali tudi v altei XL. A žal zaman.

Prtljažnik

No, zaman ne boste čkovali velikega prtljažnega prostora, ki v osnovi meri 532 litrov in ga je mo? že z vzdolžnim pomikom zadnje klopi čti do 635 litrov. Nadaljnje čnje č podiranje deljivega naslona zadnje klopi, a za slednjim med prtljažnikom in potniškim prostorom ostane precej visok rob. Ima pa prtljažnik še druge vrline ? je lepo obdelan, pravilne oblike, ima odlagališ?a pri straneh in pokrit je s čim rolojem, ki lepo funkcionira. V njem pa najdete tudi dodatno čo čico.

Ergonomija

Voznik v altei XL čo sedi, sedeži so za enoprostorski avtomobil zelo dobro oprijemljivi, volanski obro? pa čo lepe oblike, prijetne debeline in pravšnje velikosti. Včna komand je lepo dosegljivih in preglednih, le majhnih gumbkov audio sistema se morate sprva malenkost privajati. Glede na snežne razmere smo opazili zamero pri sicer čih krilnih brisalcih, ki se skrijejo ob A-čk. Ob slednjim se namre? če nabirati sneg in brisalci so se vedno manj sposobni preriniti vse do robov prednjega stekla. A bolj kot ta malenost moti samodejno zaklepanje vozila med vožnjo, saj po izstopu voznika pri prižganem vozilu ostanejo vsa ostala vrata zaklenjena. Podobno nerodno je, ?e ustavite štoparjem, ker morate vnovi? odklepati vozilo. ?e boste dovolj hitro odkrili, da vas to moti, vam lahko sistem izklopijo na servisu.

Mehanika in zmogljivosti

Pod klinastim prednjim delom s strupeno zašiljenimi či altee XL je bil vgrajen dobro znani 2-litrski TDI. Njegovih 140 KM in 320 Nm navora v ču med 1700 in 2500 vrtljaji č ve? kot le spodobno vožnjo za družinske potrebe. V povezavi s šeststopenjskim čim menjalnikom, ki mu streže kratka, ča in hitra prestavna čca, je altea XLkljub enoprostorskem čju še vedno špansko temperamenten avtomobil. Navora je na zimsko spolzkih podlagah kar preve? in elektronika se težko spravi na dopust. Tovarna je zapisala, da altea XL z omenjenim motorjem premore 201 km/h najvišje hitrosti ter pospešek do 100 km/h v okroglih 10 sekundah. Bolj kot ta dva podatka razveseli malo morje navora, ki je z izjemo vrtljajev tik nad prostim tekom kar vedno na voljo. Pospeševanja so vedno ča, vožnja v hribe pa tudi s polno obremenjenim avtom suverena, brez pešanj. Ko upoštevamo res dobre zmogljivosti motorja, katerega odlika pa ni tišina, se lahko veselimo še če porabe. Ta se je na testu gibala med 5,8 in 7,9 litra, skupno če pa je naneslo na 6,8 litra.

Vožnja

Altea XL kljub čnim dimenzijam ostaja špansko temperamenten seat. To je ?utiti tudi pri vožnji skozi ovinke, kjer se lahko dolgo zanesete na ?vrsto podvozje. Verjetno bi od enoprostorcev čkovali ve? mehkobe in plavanja, a v primeru altee je udobja še vedno dovolj, pozitiven pa je predvsem čtek prenosa podatkov s ceste do voznika. K temu veliko prispeva neposreden volanski mehanizem, ki č dobro vodljivost. Glede športnega čja vožnje se tudi daljša izmed altej uvrš?a povsem v vrh kompaktnih enoprostorcev.

Zčk

?e torej čmo test altee XL z razmišljanjem smiselnosti, se vsekakor nadgradnja navadne altee s podaljšanjem karoserije zdi smiselna. Prednosti, altee XL so namre? opazne in ?e se prej niste mogli čti, kaj pravzaprav je altea, pri njeni či sestri to z gotovostjo veste ? čn enoprostorec! V kombinaciji z motorjem 2,0 TDi in paketom opreme stylance vas ta avtomobil stane 22.855 ?, oziroma slabih pet in pol milijonov.

Alpra

Galerija: