Predstavitve

Honda civic hibrid

Ko v teh dneh pogledamo naravo, ki zeleni in cveti, se nedvomno moramo zavedati, v kako lepem okolju živimo. A žal trendi onesnaževanja našega zelenega planeta kažejo, da temu ne bo ve? dolgo tako. Tega se vedno bolj zavedajo tudi avtomobilski proizvajalci, zato so okolju prijaznejše tehnologije že nekaj ?asa ?v modi?. Med najbolj poudarjane sisteme sodi hibridna tehnika, ki kombinira dve vrsti pogonskega stroja. V čni primerov gre za bencinski motor v kombinaciji z čim motorjem.

Podoben sistem vgrajuje tudi Honda v svojega civica hibrida, ki je ravno v tem tednu zapeljal na naše ceste. Navzven ga ne boste zlahka prepoznali, saj se od limuzine č predvsem po čih platiš?ih, čem dnu, ču na zadku in seveda napisih. Tudi notranjost ostaja enaka z izjemo dodatnih podatkov, o delovanju pogonskega sklopa, ki se izpisujejo na armaturni ploš?i in klime, ki deluje na elektriko. Zaradi sklopa 154-voltnih baterij se je malenkostno zmanjšal prtljažni prostor, ki sedaj meri 350 litrov.

Pri Hondi trdijo, da se ve? kot 3 desetletja trudijo ustvariti okolju prijazne avtomobile in so tudi avtor prvega serijskega hibrida, honde insight, ki je na ceste zapeljala leta 1999. Civica hybrid poganja tehnološko dodelan 1,3-litrski bencinski motor, ki premore 70 kW (kilovatov), pomaga pa mu še elektromotor z čo 15 kW. Skupna mo? torej nanese na 85 kW oziroma 130 KM. Ob brezstopenjskem samodejnem menjalniku to č najvišjo hitrost 183 km/h in pospešek do 100 km/h v 12,1 sekunde.

Včnoma vožnja civica hibrid poteka s čo bencinskega motorja, ki mu pri obremenitvah pomaga elektromotor. Ta pa je sposoben kratkotrajno delovati tudi samostojno - za nekaj minut, do hitrosti 50 km/h. Tovarna v ču obljublja le 4,9 litra porabe. Glede na tehnološko naprednost modela, ga bodo v Sloveniji ponudili z najvišjim nivojem opreme, cena pa znaša 22.000 evrov.

Alpra

Galerija: