TEST

Audi Q7 3,0 TDI tiptronic

Eden najvidnejših ponudnikov štirikolesnega pogona je gotovo Audi. In pri tem se lahko ?udimo, zakaj ne ponuja pristnih terenskih avtomobilov? Vedno bolj številni vstopi v razred SUV-jev so tudi Audija prisilili, da je povišanemu A6 avantu, ki ga poznamo pod oznako Allroad, pridružil še čega, prestižnejšega in zmogljivejšega Q7. Naš testni primerek je imel vgrajen 3-litrski TDI, ki se mu je prav dobro podal.

Zunanjost


Dobro znana izjava, da imajo vsake č svojega malarja se vedno znova udejanja tudi pri avtomobilih. Upam si trditi, da je prednji del Audijevega Q7 vsekakor lep, prepoznaven, čn, zadek pa z izjemo lepe če osvetlitve zaostaja saj deluje ob serijski obutvi kar precej težaški. S strani bi lahko rekli, da gre za petmetrskega karavana na visokih nogah. 18-ča platiš?a zaradi obilnih dimenzij delujejo, kot 13-ča na cliu, a zaradi višjih pnevmatik osmislijo nekaj terenskega videza. Kljub temu oblika ne govori o avtomobilu, ki ga boste mirne duše zapeljali med veje in v blato. ?eprav je Q7 nesporno eleganten, pa vtis naredi predvsem z dimenzijami. Avtomobil, ki meri preko pet metrov v dolžino, skoraj dva v širino in preko 1,7 v višino, ne rabi biti lep, da bi bil opažen. Že zaradi velikosti deluje markantno, č, a še vedno skladno. Kombinacija dimenzij in elegance je čla, da so vsi opazovalci, ki so ugibali ceno, predvidevali še višji znesek, kot je bil v resnici. To pa pomeni, da oblikovno Q7 navzven uspešno izraža prestiž.

Notranjost


Za zunanjo ?rnino, ki jo je diskretno čnil še krom, se je skrivala? kaj drugega kot ?rna notranjost. Spet smo pri okusu posameznika, a vsekakor je plemeniteje deloval avtomobil, ki sem ga vozil na predstavitvi in je za enako ?rno čvino skrival svetlo notranjost oplemeniteno z lesom. No, v tem primeru so ?rnino poživile člne imitacije aluminija. Lepo urejena armaturna ploš?a bo vsem, ki poznajo model A6, delovala znana, prav tako tudi sredinska konzola. Materiali so kljub č enobarvnosti delovali kakovostni in lepo sestavljeni. Usnjenim sedežem so na vratih in tleh delale družbo robustne tekstilne obloge.

Prostornost


Na orjaških dimenzijah ?lovek pa? čkuje veliko prostora. Ko skozi široka vrata vstopi v notranjost in se usede v bogato dimenzionirane usnjene sedeže, se vsekakor sam sebi ne zdi revež. Spredaj prostora nikakor ne zmanjka, zadaj pa tudi ne. Okrogli trije metri medosne razdalje so dovolj, da lahko v Q7 posadite 4 čo dimenzionirane razvajence. ?eprav je prostora dovolj, pa bi ga glede na zunanje mere čkoval še ve?. S prekrižanimi nogami nikakor ne boste sedeli! Odvisno od tega, ali boste dali prednost zadnjim potnikom ali prtljagi, lahko zadnjo klop vzdolžno pomikate in ji nastavljate naklon. S tem se seveda spreminja prostornina prtljažnika, katerega dno je res visoko nad tlemi.

Prtljažnik


Lepo obdelana luknja se za člo odpre in zapre kar samodejno - s pritiskom na gumb. A pri tem snovalci čtno niso pomislili, kako se nižje rasli stegujejo visoko pod nebo do gumba? V testnem primerku, ki je bil opremljen z aktivnim čim vzmetenjem, bi jim bilo v pomo? ravno slednje. Voznik je lahko izbral funkcijo zniževanja vozila za natovarjanje, ali pa? pritisnil na gumbek v prtljažniku in tako spustil zadek. Prtljažnik sam po sebi deluje dolg in plitek, a lepo obdelan. Pod dnom skriva še dva velika predala in še čo luknjo zaradi odsotnosti rezervnega kolesa, ki ga je nadomestil komplet za krpanje. ?e prtljažnik naložite do strehe, pogoltne 775 litrov, ?e pa zložite še zadnjo klop pa kar preko 200 litrov.

Ergonomija


Znano je, da so sodobni avtomobili že čni z raznovrstno opremo, ki bi ji mirne duše rekel elektronska krama. Da bi se izognili malemu morju gumbkov za upravljanje z vsakim detajlom, so v prestižne avtomobile čli uvajati multifunkcijske sisteme ki ob nekaj osnovnih gumbih, predvsem z osrednjim vrtljivim gumbom, čjo brskanje in nastavljanje raznovrstnih parametrov. Pri Audiju so ta sistem poimenovali MMI oziroma Multimedia Interface in smo o njem spregovorili že pri testu modela A6. Ravno zaradi slednjega, je bilo potrebnega manj privajanja v Q7. Kljub temu pa si velja prebrati navodila in se pred uporabo nekaj ?asa igrati z gumbki ter hkratnim gledanjem v veliki osrednji prikazovalnik. ?e izvzamemo sistem MMI, je upravljanje modela Q7 povsem enostavno opravilo. Položaj za čim člnim športnim volanom je brezhiben, kljub le čem nastavljanju sedežev, pri katerih so bili za moje pojme nedopustno skopuški, saj nimajo nastavljive niti ledvene opore! No, naj v tolažbo tistim, ki nimajo radi elektronike dodam, da je tudi sistem MMI pobran s seznama čl. A to pa? ne okrne dejstva, da se vozniku in potnikom v audiju Q7 nikakor ne godi slabo.

Mehanika in zmogljivosti


Razpotegnjen prednji del audija Q7 je v testnem primeru gostil 3-litrski agregat. Ta svoje poreklo vsaj pri vibracijah po zaslugi šestih valjev dobro skrije, a pri zvoku ni dvoma, da gre za dizla. Dva zajetna izpušna izhoda ob primerni prostornini črata zvok, ki ne sodi med najtišje, ampak ob polno pohojenem plinu lastnikom audija Q7 daje čtek, da so stopili levu na rep in s tem prestrašili vseh 233 čv. Bolj kot ta štalca impresionira okroglih 500 Nm navora, kar pomeni, da bi naj ta avto čloma vedno čl ob pohojenem pedalu plina. Nekako tako tudi v resnici je, ?e daste šeststopenjskem in sicer dovolj uglajenem samodejnem menjalniku ?as, da prestavi navzdol. 2,3 tone mase je namre? obilna številka in tu imajo č in Nm kaj za premakniti. Zato pred prehitevanji čm raje uporabo čega čega čna ali pa? pomik čce v položaj sport, da bo menjalnik hitreje reagiral. ?e boste pritiskali na polno, so pri Audiju zapisali, da boste 100 km/h dosegli po 9,1 sekunde, ter s pospeševanjem čli pri 210 km/h. Podatka nista dirkaška, a upoštevaje maso in dimenzije ve? kot zadostna. Tudi čtek hitrosti je varljiv. Zato se zdi, da audiju Q7 še posebej pristoji dolgoprogaško požiranje kilometrov na nemških avtocestah. Pri tem zna potnikom ponuditi dovolj notranje tišine, vozniku pa skromnost pri porabi. Slednja lahko na relacijah pade pod deset litrov, medtem, ko izleti v hribe, hitra vožna ali polno natovorjen avtomobil mimogrede dodajo še tri litre. Testno če se je ustavilo na 10,9 litra, kar brez dvoma smatram za ugodno!

Vožnja


Bolj kot divjanje se Audijevem orjaku prileže uglajeno, a hitro požiranje kilometrov. Zčo vzmetenje z nastavitvami ? lift, offroad, comfort, automatic ali dynamic č pestro prilagajanje voznim razmeram. Q7 tako nudi zelo širok spekter uporabe. Zdi se, da bo ve? ?asa preživel na makadamskih cestah, na poti k gorskem vikendu ali pa otovorjen s prikolico na kateri bo gliser, kot na brezpotjih. Saj je navsezadnje luksuzni SUV. ?eprav bi mu tega ne pripisali, je tudi na slabih terenih zelo zmogljiv avtomobil. Štirikolesni pogon quattro ne obupa hitro in orjaški navor pomaga plezati po vzpetinah. V drugi skrajnosti se ob či nastavitvi zelo lepo in dobro ?utno prebija skozi ovinke ter pri tem skriva svoje dimenzije. Podvozje je vedno ?vrsto in tudi dokaj udobno, ?eprav bi lahko glede na čo vzmetenje čkovali še ve?.

Zčk


Veliko lepega je za povedati o tem avtu, a vsaka stvar ima svojo ceno. ?e bi gledali na avto po velikosti, dodali še štirikolesni pogon in udobje ter zmogljivosti, bi se zdela cena audija Q7 povsem ča. POceni res ni, a ?e že zberete 55.000 evrov za model 3,0 TDI, boste rabili še par bivših tolarskih milijonov, da se vam ne bo sosed smejal iz kakšnega pet let starega chevroleta, ki ima ve? opreme, vreden pa je za štiri kolesa tega avta. Raje se ne spustim v seznam čl, ki je testni Q7 podražil za 15.000 evrov, pa še vedno v notranjosti ni bil ravno "vau". Med čla so namre? uvrstili precej absurdnih stvari, kot recimo tempomat, zavesice na zadnjih steklih, komfortni rokonaslon in voznikov infomacijski sistem. Stavri, ki bi v tem razredu morale biti samoumevne! Kljub skoraj 70.000 evrov cene, in ?eprav je avtomobil navzven dajal vtis še dražje stavritve, pa oprema ni znala črati prestižnega čtja, ki bi odstopalo od avtomobilov za polovico te cene. Hja, audi Q7 je res talent na številnih čih in številnih podlagah. Je lep, zmogljiv, udoben in čn. A logika serisjke opremljenosti je prava tragi-komedija.

Alpra

Galerija: