Tehnika - novosti

Volkswagen 1,4 TSI (122 KM) in 7-stopenjski DSG

Volkswagen nadaljuje s svojo pogonsko ofenzivo: v okviru Mednarodnega dunajskega simpozija o motorjih (26.?27. april 2007) je či evropski proizvajalec avtomobilov predstavil nov bencinski motor TSI (90 kW / 122 KM) in prvi 7-stopenjski avtomatski menjalnik DSG za kompaktni in srednji avto­mobilski razred. Oba agregata bosta na trg prišla v drugem polletju letošnjega leta.

Novi TSI


TSI je sinonim za maksimalno mo? in minimalno porabo, ki sta rezultat kom­binacije neposrednega vbrizgavanja goriva in polnjenja ter zmanj­ša­ne gibne prostornine. Že črat nagrajena sta bila znana motorja TSI s 103 kW in 125 kW, ki se med drugim uporabljata v Golfu in Touranu. Z novim motorjem TSI z čo 90 kW je zdaj v letu 2007 na vrsti tretja zmogljivostna kategorija v družini motorjev TSI. V primerjavi z dosedanjim motorjem 1.6 FSI se je navor 1,4-litrskega turbo­motorja izboljšal za skoraj 30 % in zdaj dosega 200 Nm (pri 1.500 1/min). V spodnjem ču števila vrtljajev je za TSI člno celo pove­?a­nje navora za do 66 %. Kljub izboljšani karakteristiki č in navora se je poraba goriva zmanjšala za okrog 6 %. Novi TSI čo temelji na svojih bratih s 103 kW in 125 kW, ki sta opremljena tudi s kompresorjem. Za razliko od teh motorjev z dvojnim polnjenjem pa "mali" TSI z 90 kW za polnjenje izkoriš?a čo turbopolnilnik; dodatni kompresor ni potreben.

Prvi 7-stopenjski avtomatski menjalnik DSG za volumenske modele

Druga svetovna novost je 7-stopenjski DSG. Za razliko od 6-stopenjskega DSG sklopke pri novem avtomatskem menjalniku ne čjo v oljni kadi. Prednost: še boljši izkoristek. Volkswagen že s svojim 6-stopenjskim avto­matskim menjalnikom DSG dosega nizko porabo. Zaradi tak­šne čnkovitosti in športne karakteristike prestavljanja je DSG v kompakt­nem in srednjem razredu sprožil pravo čco. Pri touranu, na primer, znaša delež vozil z menjalnikom DSG že 25 %. Novi 7-stopenjski DSG predstavlja čo razširitev Volkswagnove ponudbe. Predviden je za širok spekter vozil, od Pola do Passata. Nči navor, ki ga lahko prenaša ta menjalnik, znaša do 250 Nm.

Kombinacija obeh novih agregatov zagotavlja če vrednosti porabe, obenem pa tudi udobje in užitek v vožnji: v golfu znaša poraba samo 5,9 l/100 km.

alpra

Galerija: