Novice

2. Evropska šola o znanosti materialov

V kongresnem centru MONS je od 21. do 26. maja 2007 potekala 2. Evropska šola o znanosti materialov. Ljubljana je za sedem dni postala zbirno mesto 180 udeležencev iz 20 držav in štirih kontinentov študentov, predavateljev in znanstvenikov, svetovnih avtoritet s ča raziskav vodikove energije ? energije čosti.

Dogodek, ki ga je organizirala in financirala evropska mreža čosti Complex Metallic Alloys, je potekal pod taktirko dr. Janeza Dolinška z Inštituta Jožef Stefan in Fakultete za matematiko in fiziko. ?Ob čkovani energetski krizi, ki bo v naslednjih desetletjih nastala zaradi pomanjkanja nafte, že danes poteka intenziven razvoj pogonskih sredstev z gorivnimi celicami, ki kot gorivo uporabljajo vodik in kisik, oddajajo pa elektriko in vodo (in so ob tem tudi ekološke). Skladiš?enje vodika je velik problem in izkazalo se je, da lahko čo gostoto vodika dosežemo s skladiš?enjem v materialih, znanih kot kovinski hidridi. Prav o teh pa govorimo v okviru 2. Evropske šole o znanosti materialov,? je pomen dogodka pojasnil dr. Dolinšek.

Cilj dogodka, je bil razširjanje znanja o novih materialih med doktorskimi študenti. Tematike predavanj, ki jih izvajajo svetovno priznani strokovnjaki, so namenjene predvsem doktorandom s ča fizike, kemije in metalurgije. Poudarek je zlasti na raziskavah in razvoju t.i. ?pametnih? materialov, ki naj bi imeli lastnosti, ki so pri doslej znanih čih materialih neznane ali se medsebojno čjejo. ?Gre denimo za materiale, ki prevajajo elektriko, ne pa tudi toplote ? so toplotni izolatorji. Ali pa za materiale, ki so trdni in hkrati prožni ter imajo čjno majhen čik trenja, kar pomeni, da se ne obrabljajo,? je povedal dr. Dolinšek.

Kongresni center MONS je gostil pomembne goste, kot so Rex Harris iz Birminghama, pionir uporabe vodika v kovinah, Ryoji Asahi, Toyotin znanstvenik za vodikovo energijo, ki ustvarja rešitve za nove Toyotine motorje na gorivne celice, Etsuo Akiba, svetovalec japonske vlade za vodikovo energijo, Jong Won Kim, direktor korejskega nacionalnega centra za vodikovo energijo, Louis Schlapbach, direktor švicarskega zveznega inštituta za materiale EMPA, Jean Marie Dubois, direktor Instituta Jean Lamour, CNRS Francija ter Srinivasa Ranganthan, odkritelj posebne vrste kovinskih kristalov z imenom dekagonalni kvazikristali. ?Prva evrošola je v MONSu potekala že lani in ker smo bili z izborom kongresnega centra zadovoljni, smo MONS tudi letos izbrali za prizoriš?e čnja vseh čih svetovnih umov s ča energije in materialov čosti,? je še dodal dr. Dolinšek.

Galerija: