Tehnika - novosti

Mazdin rotacijski motor slavi štirideseti rojstni dan


Mineva natanko štirideset let, odkar je na cesto odpeljal prvi Mazdin avtomobil z rotacijskim motorjem. Do letošnjega aprila so jih pri Mazdi izdelali okoli 1,97 milijona.

Predsednik in CEO Mazde Corporation, Hišakazu Imaki, je ob tej priložnosti dejal, ?Rotacijski motor je Mazdin zaš?itni znak. Simbolizira neutrudno čnje Mazdinih ljudi z novimi izzivi in filozofijo podjetja, ki vedno stremi k izboljševanju izdelkov in storitev. Ker gre za tradicijo, na katero smo ponosni, bomo rotacijski motor razvijali naprej, kot smo že zapisali v našem ´Sustainable Zoom-Zoom´ strateškem čtu, predstavljenem letos marca. Navsezadnje tudi naš okolju prijazen motor na vodik sloni na osnovi rotacijskega motorja in kot ste se mnogi že lahko čli, vozilo z njim že tudi vozi po čjnih cestah. Pri Mazdi bomo storili vse, da tudi rotacijskemu motorju namenimo novo dodano vrednost, to pa bomo seveda dosegli z vlaganjem v njegove izboljšave in razvoj.?

Konec petdesetih let so se mnogi proizvajalci čli za obsežna vlaganja v raziskave in razvoj na ču rotacijskih motorjev, a so čo vsi obupali pred velikimi čimi izzivi, ki jih prinaša njegova zasnova. Edini proizvajalec avtomobilov, ki se ni ustrašil tovrstnih izzivov in je ostal dejaven na tem ču, je prav Mazda. Tako so 30. maja 1967 v Hirošimi naznanili prihod prvega serijskega avtomobila z rotacijskim motorjem, Mazde Cosmo Sport. Sledili so drugi legendarni modeli, na primer Familia Rotary Coupe, Savanna, RX-7 in Eunos Cosmo, z nenehnim izboljševanjem motorja, zmanjševanjem njegove porabe in čnjem č, rotacijske motorje pri Mazdi še vedno vgrajujejo v nove avtomobile.

S športnim udejstvovanjem so pri Mazdi čli leta 1968, kmalu po čtku proizvodnje modela Cosmo Sport. Še istega leta je model z rotacijskim motorjem sodeloval tudi na prvi dirki. Mazda je pisala zgodovino leta 1991, ko je Mazda 787B postal prvi dirkalnik z rotacijskim motorjem in edini japonski avtomobil, ki je zmagal na vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa. Skupno so avtomobili z rotacijskimi motorji v prvenstvu turnih avtomobilov na Japonskem ter v seriji IMSA v ZDA osvojili preko sto zmag na dirkah najvišjega ranga.

Najnovejši model z rotacijskim motorjem je Mazda RX-8, ki je na trg prispel leta 2003. Vanj so vgradili rotacijski motor nove generacije z imenom RENESIS, ki je manjši, a čejši in čejši od svojih predhodnikov. Britanska strokovna revija Engine Technology International je omenjenemu motorju podelila nagrado International Engine of the Year v letu 2003.


Pri Mazdi trenutno či poudarek namenjajo razvoju rotacijskega motorja, ki za pogonsko gorivo uporablja vodik in v če ne spuš?a ogljikovega dioksida, plina, ki je glavni krivec za globalno segrevanje ča. Razvoj tega okolju nadvse sprejemljivega agregata se je čl leta 1991, lani pa je na ceste prvi? zapeljala Mazda RX-8 Hydrogen RE, ki je s tem postala prvo vozilo z rotacijskim motorjem na vodik, namenjeno poslovnemu najemu.

Galerija: