Novice

Na najnovejšem Eco rallyu sodeluje tudi Ford


Fordova vozila prihodnosti in sedanjosti, ki vodijo avtomobilsko industrijo v zmanjšanje CO2 emisij, bodo sodelovala na prvem Eco rallyu od Brightona do Londona, ki se bo odvijal danes, na svetovni dan okolja.

Čeprav je ruta od Londona do Brightona znana po srečanju starodobnikov, bo novi Eco rally sledil trasi v obrnjenem vrstnem redu. Tako bodo vozila ?prihodnosti na alternativni pogon? svečano vkorakala v prestolnico London.

Vozilo Ford Fuel Cell Vehicle - FCV na vodikov pogon bo osrednji predstavnik modrega tima na trgu Trafalgar Square. Fordov najnovejši severno ameriški prototip Explorer FCV se bo z novo tehnologijo, ki lahko prevozi do 560 km brez emisij škodljivega CO2, v Evropi predstavil prvikrat.
Karavani alternativnih vozil se bo pridružil tudi model Ford Focus Flexifuel, že znani predstavnik modelov z majhnim izpustom ogljikovega dioksida.

Roelant de Waard, predsednik Ford Velika Britanija, je ob tej priložnosti dejal: ?Ford in organizatorji Eco rallya stremimo k promociji prevoznih rešitev z modeli FCV, vozili na pogon z vodikom ali na bio-gorivo. Namen rallya je poglobitev razumevanja ?zelene motorizacije? in osveščanje širše javnosti. Na zaključni prireditvi na trgu Trafalgar Square bodo aktivno sodelovali tudi številni politiki.?

Vozilo Ford FCV bo upravljal avtomobilski novinar in organizator Quentin Willson. Vozilo na gorivne celice (FCV ali Fuel Cell Vehicle) se poganja s pomočjo električne energije proizvedene v celičnem bloku. Pri spajanju kisika in vodika je edini odpadni produkt vodna para.

Medtem, ko je Ford napravil velik korak naprej glede shranjevanja vodika kot pogonskega goriva (ključni del za zagotavljanje potovalnega dosega, ki je primerljiv z današnjimi avtomobili), se pojavljajo še drugi izzivi, da bodo vozila postala cenovno konkurenčna in s tem tržno zanimiva.

Najbolj izstopajoči problemi ležijo v:
- Izdelavi infrastrukture za točenje goriva.
- Ceni pridobivanja vodika, ki je trikrat dražja od pridobivanje naftnega goriva.
- Visokih proizvodnih stroških ? pogonski sklopi vozila s pogonom na gorivne celice so do desetkrat dražji v primerjavi z motorji z notranjim izgorevanjem. Večina stroškov je posledica vgradnje dragih materialov kot je na primer platina, ki se uporablja kot katalizator v gorivnih celicah.
- Tehnoloških izzivih ? problematična je masa vgrajenih komponent, življenjska doba celičnega bloka, posoda za shranjevanje goriva in hladni zagon.

Na Eco Rallyu bo predstavljena tudi tehnologija majhnega izpusta ogljikovega dioksida, ki je pri Fordu poznana kot tehnologija Flexifuel. Gre za tehnologijo pogona z bioetanolom ali v kombinaciji z bencinom in jo je mogoče uporabiti pri dosedanji konstrukciji motorjev z notranjim izgorevanjem. Ford Focus je bil v Veliki Britaniji prvi avto na trgu, ki je razpolagal z omenjeno tehnologijo. V letu 2008 bodo s tehnologijo Flexifuel predstavljeni še Ford C-MAX, Mondeo, S-MAX in Galaxy.


Galerija: