TEST

FIAT Ducato maxi furgon 2.8 JTD: Kombi d.o.o.

Danes selitev, jutri čnalniki, v soboto krompir za sosedo, v ponedeljek po ?evlje v Italijo....Kadar je tovora premalo za tovornjak in preve? za osebno vozilo, smo na vrsti mi. Ni problema. Kadarkoli, kjerkoli. Kombi d.o.o. Zaposlim lahko vsakega, ki ima B kategorijo in se ne ustraši če širine in dolžine....

Pred kratkim smo zamenjali celotno floto. Ah, menjali, že menjali, a pri Ducatu ostajamo že 20 let. Sem vozil prvo generacijo, ko sem bil še sam, pa drugo, ko sem se čsi selil v pisarno in čl organizirati delo podrejenim. Danes vozim le še ob koncih tedna, ko me prijazna soseda prosi za uslugo. Ampak! Vozila izbiram še vedno sam. In preden sem se čl za novo generacijo Ducata, so mi ga morali pri Avto Triglavu posoditi na preizkušnjo.

Pri nas vozimo vedno le če in čejše. Zato čo Maxi in 2.8 JTD. 93 kW (127 KM) pri 3600 vrtljajih in 300 Nm pri 1800. Motor so mi sicer ponujali že v predhodniku, pa sem raje čkal...in prav so imeli, ko so mi zatrjevali, da je vožnja ?etedeja tako ča. Turbina če delovati veliko bolj zvezno in umirjeno, pa tudi nekoliko višje je konec ?veselja? (Oči ventil se vklopi pri 4000 vrtljajih). Ampak da se v peti motor če približevati tej številki, pomeni, da lahko moji či s praznim kombijem drvijo tudi z ve? kot dvakratno maksimalno dovoljeno hitrostjo (80 km/h).

Okrog 6 kvadratnih metrov nakladalne površine ob ve? kot dveh metrih višine, pomeni, da lahko v zadku Ducata peljemo okrog 12 čih metrov tovora. Ta lahko ne da bi presegli dovoljenih treh in pol ton maksimalne mase vozila, tehta nekaj ve? kot 1500 kilogramov.

Udobje? Sedež je zame, ki sem se že odvadil poltovornjaških voženj, nastavljiv nekoliko nenavadno, saj se hkrati z višino nastavlja tudi nagib sedalne površine, pa še nekoliko trši so, kot sem jih bil vajen v predhodniku. Prestavna čca je še vedno tam, kjer je bila. Očo. Iz prve v drugo lahko prestavljate tako reko? ne da bi roko prestavili iz volanskega č. Ta je dovolj lahkoten, da ga zmorejo tudi tisti, ki popoldne ne obiskujejo fitness centrov. Ugoden rajdni krog, pa č, da lahko polkrožno obrnete avto v vsakem križiš?u štiri pasovnice...Saj veste, da se kdaj tudi izgubijo...Iz daljnih Fiatovih predhodnikov podedovani dve čni obvolanski čci na levi strani, je čo zamenjala ena!

Na jasni in pregledni armaturni ploš?i pogrešam oznako do kod lahko vrtim motor, saj je merilnik vrtljajev v vsej dolžini čn z belimi številkami in belo linijo. Ampak, saj sem vsakemu čtniku razložil, da se dizel ne vrti do 6000 vrtljajev.

Ker en avto vozi ve? ljudi je čo nastavljanje čih zunanjih ogledal nujen paket opreme, dvig stekel tudi. Ogrevanje ogledal, pa je uporabno predvsem v mrzlih zimskih jutrih. Vse skupaj, čjo? centralno zaklepanje, me je stalo le dobrih 140 čkov čla.
Zato pa sem čval pri klimatski napravi. Ja tako je to, ?e so vožnje kratke, z veliko nakladanji in razkladanji, se bodo prehitro prehladili...č, mrzlo, č mrzlo, potem pa bolniška...in sem rekel klima odpade! Na testnem tudi ni bilo radijskega sprejemnika, pa ga bom vseeno dokupil. Saj veste prometna čla lahko velikokrat skrajšajo vožnjo...in ?as je denar! Odlagalni površin je veliko, posebej prijetne so tiste za če plastenke v vratih. Mč pogrešam le kak či zaprt predal pod sedeži.

Mi smo se torej čli. 4.425.302 tolarja po komadu je zame poštena ponudba. Upoštevajo? znano preteklost, čn motor in dobro platformo, ki si jo že 21 let deli še s preostalima čoma iz hiše PSA, investicija zagotovo ne more biti zgrešena.

Galerija: