Prototipi

Nissan Mixim

Na letošnjem 62. frankfurtskem avtomobilskem salonu se bo Nissan predstavil s ?isto novim konceptnim vozilom, izdelanim za to enkratno priložnost na osnovi čga, a čo predelanega avtomobila serijske proizvodnje.

Konceptno vozilo Mixim
Konceptno vozilo Mixim je kompakten avtomobil za mlade voznike, ki se čno ?asa ukvarjajo s svojimi čnalniki in dojemajo svet prek interneta. Voznik sedi na sredini, ob njem pa je na vsaki strani še po en sedež. Volan in upravljalna stikala spominjajo na vmesnike, ki jih poznajo predvsem ljubitelji čnalniških igric.

Mixim, ki ga poganja Nissanov či motor/generator ?Super Motor?,
uporablja kompaktne litijeve ionske baterije ter je nenavadno hiter in lahko prevozi če število kilometrov brez potrebnega polnjenja. Eden od ?Super Motorjev? poganja prednjo premo, drugi pa zadnjo, kar č štirikolesni pogon avtomobila.

Mixim je povzel najsodobnejšo tehnologijo čih vozil (EV) in jo obdal z vitko in posebno kupejevsko karoserijo. Polkrožno vetrobransko steklo po navdihu vizirja zaš?itne ?elade je najbolj opazen element profila avtomobila. Dale? nazaj č vetrobransko steklo, gladka strešna linija in ostro odsekan zadek pa navajajo na športne lastnosti, čkovane za čo vozilo.

Stilske linije v obliki diamanta so prisotne zunaj in znotraj vozila, in sicer se raztezajo od dvojne rešetke za vstop zraka do zadnjega dela vrat in prednjih kratkih č s čmi diodami. Zgornje trikotno čo steklo pa povezuje položno strešno linijo z ostro zarezo, ki razpolavlja vrata. Prtljažna vrata razkrivajo velik prtljažnik za tremi sedeži. Za modulom prednjega sedeža je spravljen pomožen ?etrti sedež.

Mixim z medosno razdaljo 2530 mm je dolg 3700 mm, širok 1800 mm in visok 1400 mm, kar pomeni, da je krajši in nižji, a nekoliko širši od Micre. Tehta samo 950 kilogramov.

?eprav je Mixim samo konceptno vozilo brez pravih možnosti za serijsko proizvodnjo, je njegov razvoj v skladu z Nissanovim zelenim programom (Nissan Green Program), ki ponazarja javno izraženo prizadevanje podjetja za okolju prijaznejšo mobilno družbo.

Ves ?as salona se bo Mixim vozil z nizkega podija prek čne na dvignjeno razstavno ploš?ad na Nissanovem razstavnem prostoru.

Galerija: