Novice

Strategija zmanjševanja mase pri novi Mazdi2


Pri snovanju nove Mazde2 so snovalci posebno pozornost namenili zniževanju mase samega avtomobila, s čimer se znatno zmanjša tudi poraba goriva in v ozračje spuščene emisije ogljikovega dioksida. Obenem so snovalci novega Mazdinega aduta v segmentu B zagotovili odlično vodljivost in visok nivo varnosti, ki sta tako rekoč samoumevni v vseh Mazdinih vozilih.

Nova Mazda2 je od svoje predhodnice lažja za skoraj sto kilogramov, kar je povsem v nasprotju s trendom, ki trenutno vlada v snovanju vozil. Avtomobili namreč v veliki večini postajajo vse težji, večja masa pa močno vpliva tudi na večjo porabo goriva in posledično večje emisije v zrak izpuščenega ogljikovega dioksida. Pri Mazdi so zato ubrali povsem drugo pot, znižali maso vozila in hkrati poskrbeli za visok nivo aktivne in pasivne varnosti, vozniku pa nova Mazda2 ponuja tudi obilico užitkov pri sami vožnji.

Šestdeset odstotkov prihranka mase pri novi Mazdi2 so snovalci uspeli doseči s spremenjeno strukturo same karoserije ter uporabo jekla z visoko natezno trdnostjo, dvajset odstotkov prihranka je posledica optimizacije vgrajenih komponent, dodatnih dvajset odstotkov pa so prihranili z zmanjševanjem zunanjih dimenzij.

Galerija: