TEST

Ford turneo connect 1,8 TDCI fresh

Poleg športno uživaških, vetrnjaških, osebnih in še kakšnih avtomobilov obstajajo tudi tisti izdelani prvenstveno z namenom, da bodo uporabljani v službene namene. Tokratni testni avtomobil bi bil primeren tako za izlete kot prevažanje delavcev na trgatev. Fordov turneo connect v podaljšani in povišani izvedbi namre? deluje izrazito racionalno zasnovan avtomobil. temu primerna pa je tudi izbira 1,8-litrskega dizelskega motorja

Zunanjost

Fordov turneo je na trgu že nekaj let, a letošnja prenova naj bi mu pomagala zdržati še kakšno. ?eprav nastopa v razredu dostavnikov kot so berlingo, doblo, kangoo, caddy in še nekateri, je bil naš testni brez konkurence. Podaljšana in povišana karoserija je namre? vsebovala kar osem sedežev, kar je ravno med omenjeno konkurenco in razred čimi dostavniki. Zato se ne gre ?uditi, da je oblika zasnovana strogo racionalno, oglato in brez posebnih dekoracij. Štiri metre in pol dolžine, skoraj dva metra višine, ravno odsekane površine in velika stekla so člnosti turnea. Pripadnost znamki izraža predvsem s prednjim delom, ki utegne koga spomniti na fusiona. V splošnem pa je čtno, da ford turneo connect ne misli osvajati z videzom, ampak z uporabnostjo.

Notranjost

Racionalnost oblikovanja se nadaljuje tudi v notranjosti. Redoljubno zasnovana sredinska konzola, č vodoravne linije in preprosta zasnova so lastnosti, ki prvo padejo v č. Zunanja modrina je bila v notranjosti usklajena z modro-sivo plastiko in tkanino v skoraj enakem tonu. Po zaslugi velikih stekel in ravnih karoserijskih panelov je preglednost okoli vozila zelo dobra ? z izjemo nazaj. Na zadku se namre? nahajajo krilna vrata, ki zadek predelijo po polovici in s tem zakrijejo pogled skozi notranje ogledalo. Na č pa so pri Fordu predvideli veliki zunanji ogledali s tovornjaško deljeno površino.

Prostornost


Precej jasno je, da se podaljšanega in povišanega turnea connect ne kupuje zaradi postavljanja, estetike ali ugleda, pa? pa iz čega vidika. Njegova naloga je prevažanje osmih potnikov. In kot sem že omenil, je eno manjših vozil, ki premore prostor za takšno število oseb. Vozniku in sovozniku so namenili kar lepo oprijemljiva sedeža. Preostali sedeži v drugi in tretji vrsti dimenzijsko sicer niso skopi in ni strahu, da bi vam zmanjkalo prostora v katerokoli smer, a čega oprijema pa? ne ponujajo. Poleg splošne prostornosti in čtka čosti, je zaradi povišanega stropa in drsnih čih vrat tudi vstopanje enostavno. Zaželel bi si nekoliko mehkejše zapiranje slednjih, a predvidoma se tudi to z leti in pogosto uporabo nekoliko omili.

Prtljažnik

Medtem, ko je nad prednjima sedežema velika polica, se zazdi precej čo, da bi se dalo pod strop marsikaj pospraviti tudi nad drugo in tretjo vrsto. Pčov bi lahko bilo ve?, prav tako držal za č. Predal pred sovoznikom si bi zaslužil čvnico, prtljažna vrata pa manj ceneno izdelavo. Prtljažnik je ob osmih potnikih precej majhen, kar seveda rodi pomislek, zakaj zadnje klopi ni č enostavno odstraniti? Poleg tega, da sta obe klopi tretjinsko deljivi, lahko prtljažnik čjete z enostavnim zlaganjem zadnje klopi ob drugo sedežno vrsto. Na ta čn pridobite 690 litrov praznine. ?e pa potrebujete ve? prostora pa se morate lotiti vijakov, kar vam lahko ob zgolj prednjih sedežih prinese kar 3670 litrov praznine.

Ergonomija

Kadar je avtomobil namenjen funkciji službenega vozila, je preprosto upravljanje čega pomena. Veliko kilometrov preživetih v vozilu namre? zahteva čtek logike in s tem samoumevnosti, ki hitro preide v kri ter ne obremenjuje voznika pri uporabi. Fordov turneo connect je zasnovan na tak čn. Sedežni položaj za volanom je dober in dovolj udoben, merilniki preprosti, stikala pa člno Fordova in pregledno razvrš?ena. Voznikov sedež postreže z naslonom za roke, ki pa ni na enaki višini kot tisti na vratih. Zaradi visokega stropa utegnejo manjši potniki opazili težavo ? čj nad prednjimi vrati je nameš?en zelo visoko, nad drugo sedežno vrsto pa ga sploh ni. Glede na to, da voznika turnea verjetno ?aka precej ?asa preživetega na cesti, bi si zaželel radio z boljšim sprejemom.

Mehanika in zmogljivosti

Ob pogledu na forda turnea connect pa? ?lovek pomisli, da pred sabo vidi delovno žč, ki lastniku prinaša denar. S to logiko je povezana tudi izbira motorja, ki se ponuja kar sama od sebe ? najverjetneje bo dizel. No v testnem modelu je bil vgrajen 1,8-litrski turbodizel z člno oznako TDCI. 110 konjskih č je imelo precej dela s polnim vozilom, a dejansko gre zahvala 250 Nm navora med 1500 in 2900 vrtljaji, da turneo zlepa ne opeša. Po pravici povedano se sliši ta razpon nekoliko velik, saj daje avto v nizkih vrtljajih lenoben čtek in tudi pri speljevanju zahteva nekoliko ve? plina, a ko se potem razživi, ni strahu, da bi se za vami nabirale kolone. V nižjih hitrostij he tudi čo spodobno zadušen, na avtocesti pa z višanjem vrtljajev opazno naraste tudi njegova glasnost, kar pa je precej člna lastnost vseh dostavnikov. Motor so pri Fordu kombinirali z čim petstopenjskim menjalnikom, katerega prestavna čca postreže z čimi, hitrimi, a dokaj dolgimi gibi. Raznolike obremenitve in požiranja kilometrov prinesejo če režime delovanja. Na testu so tako odstopanja v porabi segala med 7,4 in 8,3 litra, če pa se je ustavilo na 7,9.

Vožnja

Tča lastnost čo vseh fordov je dobra voznost in čtek, da voznik res lahko kontrolira vozilo. Tudi turneo se ni izneveril družinskim genom. Potniki utegnejo na slabši podlagi ugotoviti, da bi lahko bilo podvozje lahko manj trdo, kar pa bi seveda ne bilo toliko po volji čtkom voznika. A zaradi dvometrske višine tudi ta ?vrstost ne č opaznega nagibanja v ovinkih, čtljivosti na či veter in siljenja preko prednjih koles. Vendar, ?e gledamo na konkurenco, se tudi ta ford pribija proti vrhu ravno z čtkom stabilnosti. Še dodatni plus pa mu doda dobra okretnost po zaslugi neposrednega krmilnega mehanizma.

Zčk


Testni ford turneo connect z daljšo medosno razdaljo in povišanim stropom je bil torej predvsem uporabne vrste. Z 1,8-litrskim turbodizlom in paketom opreme fresh prinese lastnosti, ki se zdijo zelo dobro usklajene s čkovano uporabo tega vozila. S tem, ko ponuja osem sedežev tudi izstopa iz konkurence in se uvrš?a tik pod čega tranzita. A v či fazi napram čim ponuja boljšo okretnost, lažje upravljanje in predvsem ugodnejšo ceno, ki je v osnovi znašala 22.400 evrov. Ob člu za tretjo sedežno vrsto, kovinski lak, če če blazine, radio z cd-jem in upravljanjem na volanu pa se je povišala na 24.200 ?.

Alpra

Galerija: