Predstavitve

Nova Mazda2- avtomobil, ki čje trend ?edalje težjih in čih avtomobilov segmenta B
- nizka poraba goriva zaradi zniževanja mase in dolžine vozila
- ča oblika, visok nivo aktivne in pasivne varnosti in obilica veselja pri vožnji

Svojo premiero je Mazda2 doživela letos spomladi, na ženevskem avtomobilskem salonu, kot prvi avtomobil nove evolucijske stopnje Mazdinih štirikolesnikov. Včje se v ponovno rasto? segment B, ki v Evropi obsega ?etrtino celotne tržne č. Mazda2 ruši marsikatere standarde in trende, ki so doslej veljali v tem razredu, saj je skoraj sto kilogramov lažja od svoje predhodnice in tehta manj kot 1000 kilogramov, kar čo pripomore tudi k 15 odstotkov nižji porabi goriva, hkrati pa č izjemne vozne lastnosti in čo krmiljenje. Skupaj z črljivo obliko in visokim nivojem aktivne in pasivne varnosti je prilagojena okusu in zahtevam zahtevnih evropskih kupcev.

Namesto slepega sledenja čim trendom, so pri Mazdi svojo novinko zasnovali v skladu z varovanjem okolja, zniževanjem mase vozila, kompaktnostjo in veseljem do vožnje. Posebno pozornost so namenili prav slednjemu, med pomembne člnosti nove Mazde2 pa velja uvrstiti tudi napredne če rešitve, ki pripomorejo k manjšemu obremenjevanju okolja.

Jasno postavljene cilje, torej nizko porabo goriva, visok nivo uporabnosti, enostavnost upravljanja in čost ter zmogljivosti, ki krasijo vozila Mazda, so snovalci čnili z čo obliko, ki odraža Mazdin dobro znan DNK. Mazda2 se čje trendu, ki ga je čla Mazda MX-5, in narekuje zmanjševanje mase vozila. Z uporabo jekla z visoko natezno trdnostjo so število "porabljenih kalorij" pri Mazdi2 zmanjšali za skoraj sto kilogramov. Nova Mazda2 z 1,3-litrskim bencinskim agregatom tako tehta precej manj kot tono, čeje 955 kilogramov (model z 1,5-litrskim bencinskim agregatom tehta 960 kilogramov).

Tudi v mirovanju - Mazda2 ima telo atleta v nizkem štartu

Predhodnica nove Mazde2 je bila zasnovana v čem škatlastem duhu, ki sicer premore veliko dobrih lastnosti, a s samo obliko ponavadi ne more navdušiti potencialnih kupcev. Prav zato ima nova Mazda2 povsem čo podobo. Oblikovalcem je uspelo združiti ostrine in mehke prehode, s ?imer so ustvarili tudi nadvse atletsko celoto, ki tudi v mirovanju daje čtek mobilnosti. Poleg tega so posamezne oblikovne elemente oblikovali tako, da kljub svojim enostavnim formam izgledajo estetsko. S "koordiniranim gibanjem" v mislih, so ustvarili obline, ki skupaj s svetlobo dajejo bogato kontrastne oblike, ki čjo poglede.

Skupaj z opcijskim paketom Sports Appearance Package se lahko Mazda2 iz čega avtomobila spremeni v pravega športnika. Stranski pragovi, nižje nameš?en prednji odbija? in širše reže za dotok svežega zraka čo približajo avtomobil k podlagi, piko na i k športnemu izgledu pa dajeta spremenjena maska hladilnika in spojler nad zadnjimi vrati.

Prostorna notranjost

Vodilo snovalcev v notranjosti se je glasilo: prostor, ki č gibanje. Prav zato je notranjost razgibana, brez dolgih čsnih ravnin, tako zelo člnih za nekatere predstavnike segmenta B. Pri Mazdi2 so poleg dejanske prostornosti uspeli ustvariti tudi vizualno čnje prostornosti, predvsem zaradi skoraj ravnega dna in dvobarvne kombinacije, ki s svojimi srebrnimi vsadki daje pridih športnosti in individualnosti voznikovemu delovnemu prostoru. Podobno kot pri Mazdi5 je čca menjalnika integrirana v sredinsko konzolo, kar č enostavno prestavljanje.Nižja ča linija za boljšo preglednost spredaj

Bča linija se proti nosu vozila znižuje in je za 40 mm nižja kot pri predhodnici. Skupaj z nižje nameš?enimi vzvratnimi gledali č boljšo preglednost naprej in navzdol, kar je še posebej koristno pri vožnji po ozkih ulicah in zavijanju v križiš?ih, kjer cesto čajo tudi pešci. V mestu je koristen tudi majhen člni krog, ki znaša le 9,8 metra.

Zaradi dolge medosne razdalje, ki meri 2,49 metra, Mazda2 premore prostorno notranjost, kljub manjšim zunanjim meram. Prav zaradi pametne zasnove notranjosti ima nova Mazda2 spredaj in zadaj obilico prostora za glave potnikov, podobno pa velja tudi za prostornost v ramenskem in kolenskem delu. Ta je še posebej pomembna v zadnji sedežni vrsti, kjer z 883 mm prostora v kolenskem delu Mazda2 sodi v sam vrh razreda.

Pri snovanju potniške kabine je bila velika pozornost namenjena tudi odlagalnim prostorom in čom za drobnarije, ki so še posebej namenjeni mlajšim voznikom. Poleg velikega standardnega predala za rokavice pred sovoznikovim sedežem, je na kanalu med sedežema prostora za dve plastenki ali čvinki ter za drobnarije, ki sodijo v odlagalni prostor za njima. V vratnih predalih je prostora za pollitrsko steklenico in cestni atlas velikosti A4.

Uporaba jekla z visoko natezno trdnostjo ima številne pozitivne čnke

Zaradi optimizirane zasnove same karoserije in uporabe jekla z visoko natezno trdnostjo je nova Mazda2 skoraj za 100 kilogramov lažja od predhodnice, hkrati pa sama karoserija premore čo torzijsko trdnost, prepuš?a manj vibracij in šumov ter je v vseh pogledih še veliko bolj varna. V iskanju možnosti za zmanjševanje teže avtomobila, snovalci niso izpustili čo nobenega avtomobilskega dela. Prav zato jim je dragocene grame uspelo prihraniti tudi v izpušnem sistemu, med čimi kabli in celo v čikih, ki se nahajajo v vratih. Nova Mazda2 je izjemno tiha, saj ušesa potnikov pri 60 km/h doseže le 71,1 dB glasnosti, kar je med najboljšimi vrednostmi v razredu, hkrati pa zaradi svoje inovativne zasnove č izjemne vozne lastnosti, pogojene tudi z izjemnim harmoniranjem neposrednega krmilnega sistema in čnkovitega vzmetenja, kar daje novi Mazdi2 suverenost tudi na avtocesti. Posebno pozornost so namenili tudi či podpori krmilnega mehanizma, ?vrsta struktura karoserije pa daje optimalno geometrijo za čnkovito sodelovanje MacPhersonovih vzmetnih nog spredaj in ččovne zadnje preme.

Bencinski agregati z čo med 75 in 103 KM

Za novo Mazdino predstavnico v segmentu B sta na voljo dva bencinska agregata, in sicer 1,3-litrski, ki premore 55 kW (75 KM) ali 63 kW (86 KM), medtem ko se 1,5-litrski štirivaljnik lahko pohvali s 76 kW (103 KM). Oba agregata premoreta sistem čega odpiralnega ?asa ventilov (S-VT), obenem pa novi 1,5-litrski motor premore tudi Variable Induction System (VIS), ki č razpoložljiv navor v celotnem ču vrtljajev.

Kasneje se nam obeta tudi izjemno čn in zmogljiv turbodizelski MZ-CD agregat s prostornino 1,4 litra.

1,3-litrski bencinski agregat z le 129 g/km emisij ogljikovega dioksida

Z dvema novima agregatoma in čim čikom čega upora (Cw=0,34) je Mazda2 eden najbolj čih predstavnikov svojega segmenta. Osnovni model z 1,3-litrskim agregatom porabi le 5,4 litra bencina na sto prevoženih kilometrov (kombiniran cikel), kar ustreza izpustu 129 g/km ogljikovega dioksida.

Za evropske kupce bo Mazda2 serijsko ali za člo na voljo s sistemom stabilnosti vozila. Pasivna varnosti Mazde2 temelji na sistemu Mazda Advanced Impact Distribution and Absorption, ki razprši energijo, ki nastane pri trku, po predvidenih poteh. Trdna potniška celica je zgrajena iz jekla z visoko natezno trdnostjo, predvsem v ču b-ča, v opremo pa sodi tudi množica čih vre?. Poleg dveh ?elnih v to skupino sodita tudi dve prednji stranski či č ter dve stranski varnostni zavesi.

Prejšnjo generacijo Mazde2 so izdelovali v španski Valencii, novinka pa bo s čh trakov vozila v Hirošimi.

Galerija: