Tehnika - novosti

Zavezanost nissana naprednim tehnologijam


Na sejmiš?u Makuhari v Tokiju poteka prireditev CEATEC JAPAN (Combined Exhibition of Advaced Tecnologies), ki postavi na ogled najnovejše dosežke na ču elektronike ter komunikacijskih tehnologij.


Nissan, ki s slehernim avtomobilom dokazuje zavezanost naprednim in inovativnim tehnologijam, aktivno sodeluje na prireditvi. Kot pokrovitelj, še posebej pa s celovito predstavitvijo komunikacijskih in varnostnih sistemov SKY in ITS (Intelligent Transportation System). Slednji že uspešno poizkusno deluje v Yokohami, kjer je v interaktivni sistem povezave in izmenjave podatkov (z mobilnimi telefoni) med čimi udeleženci v prometu, vozil in peš?ev, čnih 2000 ljudi. Do slej se je sistem izkazal za izjemno čnkovitega pri čvanju nezgod v katere so čni pešci, predvsem otroci.

V okviru letošnjega CEATEC poteka tudi konferenca o najnovejših dosežkih komunikacijskih tehnologij v avtomobilski industriji, s poudarkom na sistemih, ki razširjajo uporabo spletnega povezovanja vozil v širše sisteme. Tudi podatki, ki jih vozilo, voznik in potniki uporabljajo za nemoteno delovanje, vsesplošno podporo za varno vožnjo in delovanje navigacijskih ter informacijskih sistemov se namre? lahko pridobivajo in izmenjujejo preko spletne povezave. V sam vrh tovrstnih tehnologij sodi Nissanov komunikacijski program CARWINGS.

Da so napredne tehnologije osnova spoštljivega odnosa avtomobilske industrije in njihovih izdelkov do okolja, je dokaz Nissan Green Program 2010, v okviru katerega razvija Nissan številne rešitve za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. Od inovativnih postopkov izdelave vozil, do hibridnih pogonskih sklopov in vozil na gorivne celice. Poseben poudarek dajejo pri Nissanu, kar je izpostavljeno tudi na letošnjem CEATEC, podpori in vzpodbudi voznikov h gospodarnemu slogu vožnje, torej odgovornejšemu odnosu do okolja, z izvirnim "eco-drive" svetovanjem.

Galerija: