TEST

Ford C-max 1,6 1,6 TI-VCT trend

Ford je ena tistih znamk, ki v zadnjem ?asu doživlja preporod, za katerega se lahko v veliki meri zahvalijo zelo dobrim voznim lastnostim avtomobilov in hkrati tudi novi oblikovni filoztofiji, ki zna to izražati. Medtem, ko je neko? enoprostorec na osnovi focusa imel oznako focus C-max, so ga po letošnji prenovi s poimenovanjem zgolj C-max želeli čti od družine focus in poudariti sorodstvo z uspešnim S-maxom. To sorodstvo pa se odraža tako na videzu kot na čtkih med vožnjo. Preizkusili smo forda C-maxa 1,6 TI-VCT trend.

Zunanjost

Slabega 4,4 metra dolgi, preko 1,82 metra široki in 1,6 metra visoki ford C-max se uvrš?a v dokaj pester razred kompaktnih enoprostorcev. Že v svoji originalni podobi iz leta 2002 je bil videti precej čn, po preoblikovanju pa je to le še poudaril. Zgledujo? se na S-maxa, je dobil precej bolj agresiven prednji del z člnimi či in športnejšim čm. S strani mu mišice poudarijo izrazite obrobe koles, od zadaj pa je videti čejši tudi zaradi nove podobe zadnjih č, ki vsebujejo čo vrstico LED diod. K atraktivnosti videza tega, ne ve? najmlajšega avtomobila, nakazujejo še lepa lita platiš?a, ki poudarijo, da želi biti C-max najbolj živahen v naboru kompaktnih enoprostorcev. Prenova je torej lepo uspela in C-maxu se do prihoda naslednika obeta še kakšno uspešno leto prodaje.

Notranjost

Osvežitev videza ni zajela le zunanjosti temve? tudi notranjost. Ta je prav čo urejena in dovolj mladostna. Tako merilniki kot sredinska konzola so usklajeni z videzom najnovejših Fordovih modelov. V testnem primeru pa bi lahko pohvalil tudi prijetno bivalen čtek, saj je temno modri zunanjosti parirala prijetno svetla, dvobarvna notranjost, ki je prinašala čtek svežine in mladostnosti. Poudarjali so jo kromirani detajli in okrasne letvice, ki so z vzorcem lepo poudarile mladosten čtek notranjega videza. Dobra lastnost poleg oblike je bila v testnem primeru tudi izdelava in izbor materialov. Vse skupaj pa se je strnilo v čtek prijetne bivalnosti.

Prostornost

Glavni adut s katerim kupce vabijo enoprostorci je gotovo prostornost. Visoke karoserije prinesejo ugodno sedenje, odsekan zadek pa velik prtljažnik. Tudi v primeru Fordovega C-maxa ni bistveno č. Dobro se sedi tako v prvi kot v drugi vrsti. Prostora ne zmanjka prav hitro v nobeno smer. ?eprav zna kateri od konkuretntov ponuditi čo in nastavljivo zadnjo klop se s tem testni focus ni mogel pohvaliti. Kakšen konkurent ponuja tudi ve? odlagališ? in čov, a tista v C-maxu so dovolj pestro razvrš?ena in uporabno velika. Zadaj čm sta poleg žepkov na hrbtiš?ih sedežev na voljo še dve zložljivi mizici. Vse skupaj pa se strne v čtek člno nemške urejenosti.

Prtljažnik

Družinska raba enoprostorcev vedno znova č po prostornem prtljažniku, saj se prtljaga hitro nabere. V primeru C-maxa je prtljažnik pravilne oblike, dokaj globok in pokrit s trdo čo. Zaradi širokih vrat je nalaganje vanj enostavno. Osnovnih 473 litrov se s podiranjem naslonov in zlaganjem klopi za prednja sedeža čje vse do 1633 litrov. Pri tem je mo? zložene sedeže na prednje tudi pritrditi, da tudi med vožnjo ostanejo v svojem položaju.

Ergonomija

Ureditev voznikovega delovnega prostora ne prinaša čnj. Nčloma je vse na svojem mestu, položaj za volanom pa je opazno bolj čn kot pri člnih enoprostorcih. Sedenje je povsem podobno kot v navadnem osebnem avtomobilu. Usnjen volan je prijetno debel in podobno kot kratka prestavna čca lepo sede v roke. Razlika napram navadnim osebnim avtomobilom se pojavi pri namestitvi menjalnika na sredinski konzoli ? dokaj blizu volana ter pri voznikovem kapitanskem naslonu za roke. Pri tem se vprašam, zakaj tega nima tudi sovoznik? ?e že vse drugo deluje enostavno in pregledno, potem se zazdi, da je daljinec za upravljanje radia nekoliko dale? za volanskim čm. A zares čh hib pri upravljanju ni bilo zaznati.

Mehanika in zmogljivosti

?eprav dandanes z družinsko rabo in izleti povezujemo predvsem dizelske motorje, je imel testni Ford C-max vgrajen nov 1,6-litrski bencinski agregat z oznako 1,6 TI-VCT. Gre za motor, ki naj bi v spodnjem ču vrtljajev deloval precej mirno in čo, šele priganjanje pa naj bi odkrilo tudi športen čj. V praksi je to tudi dobro ?utiti. 115 KM in 155 Nm navora namre? sprva deluje precej lenobnih. Tovarna obljublja 186 km/h najvišje hitrosti in pospešek do 100 km/h v 11,6 sekunde. No, tem podatkom čete verjeti šele, ko izkoristite vrhnje če vrtljajev, kjer C-max postane bolj čn. V sodelovanju z dobrim čim 5-stopenjskim mejalnikom, C-max ponovno izkaže svoj namen, da želi zasedati vrh športnosti med družinskimi enoprostorci. Gibi čce so kratki, či in lahko tudi precej hitri. V či fazi pa je le še od voznika odvisno, kako se bo lotil uporabe C-maxa: ?e bo želel izraziti svoj temperament, se utegne ča poraba približati desetim litrom, med umirjeno družinsko rabo pa je bilo če 7,4. Na celotnem, preko 1000 kilometrov dolgem testu je či čn pokazal željo po 8,9 litra goriva na 100 kilometrov.

Vožnja

Še bolj kot tokratna izbira motorja je športni čj odražalo podvozje. To je člno po Fordovo naravnano na spreten kompromis udobja in ?vrstosti, ki prispeva pohvalno dober čtek med ovinki. Plavanja karoserije, kakršne smo bili kdaj vajeni od tovrstnih avtomobilov pri C-maxu ne boste doživeli. Kčemu vas bo pri praznem vozilu ?ez kakšno luknjo opomnil, da je po športno trd. To pa bo ob sodelovanju neposrednega krmilnega mehanizma pomenilo lahkotno igranje na vijugasti cesti in čtek, da se na podvozje lahko zelo dolgo zanesete. K dobremu čtku med vožnjo pa v či fazi prispevajo tudi čo dobre č.

Zčk

Fordov C-max torej ni ve? focus C-max. Poudarjanje podobnosti s športnim S-maxom pa ne ostaja le pri besedah. Kljub temu, da je osnova stara že pet let, C-max po prenovi postreže s čo osveženim videzom predvsem pa č čo zasnovo, ki pa? med kupci kompaktnih enoprostorcev vabi predvsem tiste čte, ki bi ne želeli pozabiti na užitke med ovinki. Za Fordovega C-maxa 1,6 TI-VCT z opremo Trend, ki je druga od spodaj navzgor, pa bodo morali odšteti 16.894 evrov.

Alpra

Galerija: