Tehnika - novosti

Prva biotkanina za uporabo v notranjosti avtomobilovPri Mazdi so uspeli izdelati prvo popolnoma naravno tkanino za uporabo v notranjosti vozil na svetu, izdelano čo iz rastlinskih vlaken. Skupaj s podjetjema Teijin Limited in Teijin Fibers Limited je proizvajalec avtomobilov iz Hirošime uspel izdelati tkanino, ki ne vsebuje sledi olj, hkrati pa ohranja vse dobre lastnosti, torej vzdržljivost in kakovost, ki jih čkujemo od konvencionalnih sedežnih prevlek. Tkanina je odporna tudi na abrazijo in čo svetolobo, hkrati pa ni vnetljiva.

Pri Mazdi bodo nov biotekstil prvi? uporabili na sedežih nove Mazde Premacy Hydrogen RE Hybrid, modelu, ki ga bodo predstavili na tokijskem avtomobilskem salonu. V omenjenem avtomobilu bodo iz bioloških materialov (t.i. bioplastika) sestavljena tudi armaturna ploš?a in ostali (doslej či) elementi v notranjosti. Pčo maso iz biomateriala so pri Mazdi razvili leta 2006.

"Nova tkanina iz bioloških materialov je rezultat dognanj in uporabe najnovejših tehnologij, s katerimi je č črstiti celotno molekularno strukturo in s tem izboljšati lastnosti samih vlaken do te mere, da so izjemno odporna na abrazijo in čo svetlobo." so poudarili pri Mazdi.

Tkanina je izdelana iz 100-odstotkov če kisline oziroma polimera, sestavljenega iz milijonov molekul če kisline. Te iste kisline, ki jo je povsem enostavno č dobiti s fermentacijo ogljikovih hidratov.

V sodelovanju z čmi partnerji bo Mazda tudi v prihodnje nadaljevala raziskave in razvoj na čih, ki bodo v prihodnosti čla okolju prijazno proizvodnjo in vožnjo.