Tehnika - novosti

NISSAN: nadzor avtomobila in okolice iz pti?je perspektiveNissan je prvi izdelovalec, ki bo avtomobile opremil s sistemom nadzora prostora v neposredni bližini avtomobila in odkrivanja ovir v vse smeri. Sistem, v angleš?ini so ga poimenovali Around View Monitor, č pogled na vozilo in bližnjo okolico iz če perspektive. Na Japonskem bodo prvi avtomobili opremljeni s tovrstnim sistemom kupcem na voljo konec meseca. V ZDA bo po AVM možno č decembra. Na drugih trgih bo Nissan svoje avtomobile s tem inovativnim sistemom opremljal postopoma.

Sistem prostorsko celovitega nadzora okolice vozila združuje v enotno sliko, v svojevrstni pogled na vozilo iz če perspektive. Gre za posnetke štirih, širokokotnih (180 stopinj) kamer z veliko resolucijo, nameš?enih spredaj, zadaj in na bokih. Sistem je vozniku v veliko pomo? pri parkiranju, saj č čo usmerjanje in vodenje avtomobila, v omejenem prostoru.

Ob tem se na zaslonu lahko prikaže združen posnetek prostora pred vozilom in levem boku, ali za vozilom in desnem boku. Združen pogled z boka in nazaj ali naprej se samodejno prikaže, glede na izbrano prestavo, oziroma smer vožnje. Vozniku zagotavlja pogled iz vseh smeri ter popoln nadzor okolice.

Pogled na zunanjost sopotnikove strani je v posebno pomo? ob vzporednem parkiranju. Voznik lahko na zaslonu izbere pogled na vozilo iz če perspektive, ali na levi bok (volan na desni). Posnetek dopolnjujejo pomožne ?rte v barvah in ča opozorila, s katerimi štirje radarji, nameš?eni v skrajne kote zunanjosti, odkrivajo ovire v neposredni bližini vozila.

Galerija: