Novice

Hidria - postala lastnica družbe Alcan Tomos

Hidria je s korporacijo Rio Tinto Alcan podpisala pogodbo o prevzemu čnskega č v družbi Alcan Tomos v Kopru, s ?imer je postala 100 odstotna lastnica družbe. Hidria, ki se v posameznih tržnih segmentih uvrš?a med vodilne evropske dobavitelje čih rešitev za avtomobilski motor in sistem upravljanja z vozilom. Hidrii se je tako pridružila ekipa 170 zaposlenih z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem, korporacija je s poslovnim korakom pridobila tudi nove kapacitete za proizvodnjo visokotehnoloških odlitkov z mehansko obdelavo ter ugledne kupce, med njimi Audi in Volkswagen.

Razvoj in proizvodnja odlitkov z mehansko obdelavo že danes sodi med če strateške programe Hidrie, čeje njene družbe Hidria Rotomatika, v katero bo po novem čna tudi koprska lokacija. Hidria Rotomatika je že zadnja tri leta odgovorna za vodenje tretjinskega dela družbe, kot 100 odstotna lastnica pa pridobiva možnosti širitve, ki na či lokaciji v Spodnji Idriji zaradi omejenih prostorskih možnosti ni č. Koprska lokacija se razteza na 27.000 m2, površin.

Na spodnjeidrijski in koprski lokaciji bo v programu livarstva po novem skupno zaposlenih 300 ljudi. Vodstvo programa napoveduje, da se bodo prihodki s sedanjih 25 milijonov do leta 2012 povzpeli na 50 milijonov evrov, doslej čo proizvodna lokacija pa bo okrepila tudi razvojno in prodajno funkcijo. Na ču razvojne dejavnosti bo čo vlogo ? tako za spodnjeidrijsko, kot za koprsko lokacijo ? igral Hidria Ičitut za materiale in tehnologije, sodobni inovativni center, ki ga bo Hidria prihodnje leto čla graditi v Spodnji Idriji.
Hidria danes dobavlja visokotehnološke odlitke za avtomobilsko industrijo predvsem kupcem za prvo vgradnjo, med njimi japonskima korporacijama JTEKT in NSK ter či korporaciji Pierburg, po širitvi na koprski lokaciji, pa bo svoje rešitve dobavljala tudi neposredno proizvajalcema avtomobilov Audi in Volkswagen, ki za Hidrio na ču avtomobilske industrije predstavljata pomembni referenci. Koprsko lokacijo bo vodil Iztok Obad, dosedanji či direktor v družbi Alcan Tomos.

Rio Tinto Alcan se je čl za prodajo dvotretjinskega č v či Alcan Tomos korporaciji Hidria, ki po besedah vodstva korporacije Rio Tinto Alcan predstavlja ?priznanega dobavitelja v avtomobilski industriji, ki bo profesionalno nadaljeval poslovanje z čmi kupci?, ker program livarstva ne predstavlja ve? njenega čega fokusa. Rio Tinto Alcan je imel doslej v lasti 2/3 če, 1/3 pa je bila v lasti koprskega Tomosa. Dča Alcan Tomos je bila ustanovljena leta 1997 kot ?joint-venture? med čama Tomos in Alusuisse, ki jo je kasneje prevzela kanadska korporacija Alcan. Alcan je danes del vodilne mednarodne korporacije, ki se ukvarja s pridobivanjem in predelavo rudnin, Rio Tinto s čm v Veliki Britaniji.