Predstavitve

Mazda6: Druga generacija

Druga generacija Mazde6

 

Nova Mazda6 je po novi Mazdi2 drugi model nove generacije Zoom-Zoom vozil, ki so še bolj izpopolnjena in jih odlikujejo trije ključni dejavniki, nadvse pomembni za kupce. Prvi je vsekakor ?všečna in čutna? oblika, ki skupaj s športnim karakterjem in veseljem pri vožnji voznika ne more pustiti hladnega, saj mu obenem omogoča tudi ?udobje in ekskluzivnost? ter ?prostornost v notranjosti?, ki pa ji zunanja oblika ne plačuje davka. Kombinacija teh treh ključnih dejavnikov omogoča vzpostavitev globoke čustvene vezi med avtomobilom in njegovim lastnikom, ki močno spominja na pristno prijateljstvo. Japonci ga imenujejo kar Kizuna.

 

Oblika ? estetika daljnega vzhoda

 

Nova Mazda6 nadaljuje športno-elegantni slog svojega predhodnika, a pri tem še bolj izstopa s svojo še bolj radikalno športno obliko. Nova generacija je daljša, širša in ima daljšo medosno razdaljo, oblika zunanjosti pa je prilagojena izdelavi visoke kakovosti in oblikovana v duhu japonske estetike, ki pri opazovalcu vzbuja prijetna čustva, tako zelo značilna za znamko Mazda. Nova Mazda6 limuzina je daljša, (4,735 mm + 65 mm), širša (1,795 mm + 15 mm), višja (1,440 mm + 5 mm) in ima daljšo medosno razdaljo (2,725 mm + 50 mm) od svojega predhodnika. Pogled s strani razkriva lepo tekočo strešno linijo, ki se v obliki c-stebrička strmo spušča v elegantno oblikovan zadek. Nova kombilimuzina je povsem drugačne sorte, čeprav v vse dimenzije meri ravno toliko kot limuzina, je njena stranska linija precej bolj kupejevska od limuzinske. Kombijevska različica je prav tako daljša (4,765 mm + 75 mm), širša (1,795 mm + 15 mm) a le za odtenek višja (1,490 mm + 10 mm) od predhodnice. Dinamična zasnova karavana je vidna predvsem iz visoko dvignjene bočne linije in ozkih stranskih oken. Pogled v notranjost razkriva še več prostora in več kakovosti kot poprej, saj so materiali v notranjosti še kakovostnejši tako na otip, kot tudi po izgledu. Tudi armaturna plošča omogoča vozniku popolno poosebitev z avtomobilom, še posebej lebdeči merilniki, ki še bolj poudarjajo prostornost v potniški kabini.

 

 

Kakovost, udobje in veliko opreme ? premium občutki

 

Dejstvo je, da Mazdino všečno oblikovanje ne gre na rovaš (družinske) prostornosti in praktičnosti avtomobila, prej nasprotno. Nova Mazda6 ima zahvaljujoč večjim zunanjim dimenzijam namreč še več prostora za noge (+ 20 mm) in ramena (+9 mm) na zadnji klopi. Vozilo zaradi velikega vetrobranskega stekla omogoča izjemno vidljivost v smeri vožnje, na novo zasnovani vzglavniki in stranska vzvratna ogledala pa še izboljšujejo pregled nazaj. Nova Mazda6 je zaradi velikih prtljažnih vrat (1,066 mm pri kombiju), še bolj uporabna kot njena predhodnica, sistem Karakuri pa poleg enostavnega zlaganja sedežev v razmerju 60/40 s pomočjo kljuke v prtljažniku odslej uporabniku pri kombijevski različici ponuja tudi napreden sistem dviganja in spuščanja prekrivala prtljažnika. Velik korak naprej so pri Mazdi storili tudi na področju udobja, saj so povsem na novo zasnovali sedeže z veliko mero stranske opore, poskrbeli za nov sistem gretja, prezračevanja in delovanja klimatske naprave (HVAC), ki omogoča dvopodročno nastavljanje temperature. Sama armaturna plošča ima odslej precej bolj športni videz, še posebej, ker je bolj namenjena izključno vozniku, temu primerno pa so zasnovani tudi merilniki z rdečo centralno osvetlitvijo, obkroža pa jih modra svetloba. Pridih športnosti daje tudi nov volanski obroč ter ročica menjalnika, ki je odslej nameščena bližje vozniku.

 

Vse te nadvse premišljene in uporabne rešitve služijo k občutju "ekskluzivnega doživetja", ki ga je Mazda s svojo zavezanostjo kakovosti dvignila na še višjo raven kot doslej. To je mogoče čutiti tudi zaradi zmanjšane količine hrupa v potniški kabini (-2.5 dB iz 70 dB na 67,5 dB pri 60 km/h na hrapavi podlagi), izbire usnja in tekstila, ki jo dopolnjujejo natančni šivi ter materiala, uporabljenega na sredinskem kanalu na kateri je tudi premičen usnjen naslon za roke (odvisno od opreme). Doživetje ekskluzivnosti še bolj poudarja novi Action Allumination sistem, ki omogoča počasno prižiganje in ugašanje notranje osvetlitve in poskrbi tudi za interaktivno osvetlitev ob poslušanju CD-ja ali radijskega sprejemnika. Kupcem bodo na voljo štirje nivoji opreme (odvisno od trga), ki bodo vsekakor bogato založeni z raznoraznimi pripomočki, marsikaterega pa bomo na spisku opreme pri Mazdi videli celo prvič.

 

S pomočjo CF-Net enote na volanskem obroču, bo iz enega mesta mogoče upravljati z vsemi za voznika in potnike pomembnimi sistemi v avtu (avdio, navigacijski sistem, klimatska naprava, potovalni računalnik in Bluetooth vmesnik). Med novo opremo sodijo tudi biksenonski žarometi, adaptivni žarometi (AFS), sistem za nadzor pritiska v pnevmatikah, Bluetooth sistem za uporabo mobilnega telefona v sedmih jezikih, sistem senzorjev zadaj za pomoč pri parkiranju, vrhunski BOSE? avdio sistem in navigacijski sistem s 7-palčnim deljenim zaslonom na dotik in glasovnim izbiranjem.

 

 

Pogonski sklopi - novi 2,5-litrski MZR bencinski motor

 

Motor se ponaša z mirnim in  tihim tekom, zahvaljujoč čvrsti strukturi motornega bloka, močnejši ročični gredi, dvojnomasnemu in prožnemu vztrajniku. Mirnost delovanja in enakomerno razporeditev moči zagotavlja tudi sistem sekvenčnega odpiranja ventilov (S-VT) in sistem variabilnega vbrizga (VIS). Skupaj s tem 2,5-litrski MZR agregat omogoča manj upora v izpuhu in še večjo učinkovitost.

 

Druga generacija Mazde6 je od dinamične predhodnice podedovala tri zmogljive agregate, ki so jih Mazdini inženirji še dodatno izpopolnili, tako da porabijo še manj goriva. Med njimi je tudi najpriljubljenejši agregat doslej, dvolitrski MZR-CD turbodizelski motor s tehniko skupnega voda in filtrom trdnih delcev (DPF). Pri 3500 vrtljajih v minuti zmore 103 kW/140 KM, že pri vsega 2000 vrtljajih v minuti pa doseže tudi največji navor 330 Nm. Ob tem velja poudariti, da porabi tudi za 6,7 odstotka manj goriva od različice iz prve generacije. Le-to sta poganjala tudi dva bencinska agregata prostornine 1,8 in 2,0 litra. Dvolitrski MZR motor zmore največjo moč 108 kW/147 KM pri 6500/min ter največji navor 184 Nm pri 4000/min, pri čemer porabi za 10,3 odstotka manj goriva, manjši 1,8-litrski MZR motor pa ob moči 88 KM agregat pa ob moči 88 kW/120 KM pri 5500/min ter največjem navoru 165 Nm pri 4300/min porabi celo 11,7 odstotka manj od različice agregata iz prejšnje generacije. Nova Mazda6 bo kupcem na voljo s tremi menjalniki (odvisno od modela), petstopenjskim in šeststopenjskim ročnim, pri različici z dvolitrskim bencinskim motorjem pa bo mogoče izbrati tudi petstopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega prestavljanja.

 

Karoserija & varnost - športna, predvidljiva in varna

 

Za "čutno in športno" komponento treh najpomembnejših vrednot pri snovanju nove Mazde6 so Mazdini inženirji še dodatno izpopolnili njeno že tako izjemno podvozje in krmiljenje. Da bi izključili možnost povečevanja skupne maso, ki seveda negativno vpliva na vodljivost in porabo goriva, so med razvojem nenehno nadzirali maso vozila, podobno kot pri razvoju Mazde MX-5 in nove Mazde2. Tako pri novi Mazdi6 uporabili kar za 7 odstotkov ultra trdnega jekla, s čimer se je brez dodatnih kilogramov za več kot deset odstotkov povečala fleksijska in torzijska trdnost pri vseh karoserijskih različicah. Z uporabo tovrstnih materialov se je masa avtomobila v primerjavi s predhodnikom zmanjšala za 2,4 odstotka oziroma 35 kilogramov, kar ob izboljšani togosti in trdnosti karoserije pomeni tudi manjšo porabo goriva in boljšo vodljivost od predhodne generacije.

 

Sistem posamičnega obešenja prednjih koles z dvojnima prečnima stabilizatorjema sestavljata dve novi perimetrični pritrditveni točki (le-teh je odslej šest, namesto štirih pri predhodni generaciji), novi dinamični blažilniki za zgornji roki ter trše nastavitve omogočajo večjo trdnost samega sistema in še več udobja med vožnjo. Vse skupaj je začinjeno še z novim vzmetenjem prednjih koles, ki temelji na enotočkovni pritrditvi nihajne roke (pri prejšnji generaciji je bila le-ta dvotočkovna), kar omogoča več natančnosti pri krmiljenju vozila. Mazdino E-type večtočkovno vpetje na zadnji osi je bilo prav tako deležno dodatnih izboljšav, med katerimi velja poudariti večji premer nosilne roke (+ 10 mm), slednja pa je zaradi manjše obrabe pnevmatik postavljena za 25 mm višje v primerjavi s prejšnjo generacijo. Zadnji blažilniki imajo sedaj še bolj navpično lego, kar omogoča še večji občutek stabilnosti na cesti.

 

S servoojačevalnikom podprt električni krmilni mehanizem z zobato letvijo EPAS) je prav tako na novo zasnovan in vozniku nudi še bolj neposreden občutek pri vodenju vozila ter hkrati prispeva k manjši porabi goriva (- 2 odstotka). Nova Mazda6 se lahko zahvaljujoč svoji dinamični in atletski zunanjosti pohvali tudi z močno izboljšanim količnikom zračnega upora in stabilnostjo pri visokih hitrostih. Vsi zunanji sestavni deli so bili prilagojeni zračnim tokovom, tako da količnik zračnega upora znaša le 0,27 (limuzina in kombilimuzina) oziroma 0,28 (kombi).

 

Sistemi za zagotavljanje aktivne in pasivne varnosti Mazdo6 zaokrožujejo v izjemno in predvsem varno celoto. Zavorni sistem je pridobil nove večje diske spredaj (odslej 299 mm + 16 mm), zadaj pa za odlične pojemke skrbijo diski s premerom 280 mm. Nad njihovim delovanjem bdi ABS z EBD, sistem za pomoč pri zaviranju, za aktivno varnost pa so pri vseh modelih na krovu še sistem dinamične stabilnosti vozila DSC in sistem preprečevanja zdrsa pogonskih koles TSC. Sistem prilagodljivih žarometov Adaptative Front Lighting System si je mogoče omisliti pri vseh različicah. Nova oblika pa nima samo lepotne vloge, saj spremenjena konstrukcija prednjega dela lahko absorbira za 10 odstotkov močnejše udarce v primerjavi s tisto pri predhodniku. V notranjosti za varnost potnikov poskrbi šest varnostnih vreč, zategovalniki varnostnih pasov spredaj, aktivni vzglavniki in ugrezljive stopalke sklopke in zavore, ki zmanjšujejo možnost poškodb nog pri trku. Nova Mazda6 ima tudi ISOFIX pritrdilna mesta za otroške sedeže in sistem za opozarjanje nepripetih varnostnih pasov na zadnjih sedežih. Velik poudarek je bil namenjen tudi čvrsti zasnovi strebričkov pri strehi, saj imajo le-ti rebrasto zgradbo, ki lahko zadrži del energije pri trku, močno pa je izboljšana tudi varnosti pešcev v primeru trka.


Galerija: