Prototipi

Audi Cross Cabriolet quattro


Audi s predstavitvijo študije Audi Cross Cabriolet quattro na avtomobilskem salonu v Los Angelesu (14.?24. november 2007) vstopa v nov avtomobilski segment: 4,62 m dolgi dvovratni štirisedežnik nosi v sebi gensko zasnovo Audijevih značilnih dinamičnih kabrioletov s platneno streho, to zasnovo pa nadgrajujejo vsestranske odlike pravega športnega terenca. Že nabito energične in obenem elegantne zunanje linije kažejo, kakšen potencial se skriva v vozilu. 240-konjski trilitrski TDI s posebno tehnologijo za izjemno nizke emisije (ultra low emission) združuje športno vozno dinamiko in izpušne vrednosti, ki ustrezajo zahtevam normativa EU6. Stalni štirikolesni pogon quattro in sodobno podvozje z električnim uravnavanjem višine sta zagotovilo za užitek v vožnji ? na vsakem terenu in v vsakem ovinku.


V segmentu športnih terencev (SUV) predstavlja Audi Cross Cabriolet novo dimenzijo v smislu odprtosti: njegova platnena streha se v rekordnih 17 sekundah v celoti odpre in zloži za zadnja sedeža; pogleda proti nebu ne ovirajo niti B-stebrička niti varnostni lok. Ljubitelji kabrioletov bodo spoznali tudi novo dimenzijo prostornosti: Cross Cabriolet namreč kot športni terenec potnikom omogoča maksimalno veliko prostora za glavo in noge ter v višini ramen, poleg tega pa tudi ? kot je značilno za ta tip vozil ? povišan in udoben sedežni položaj. Zato lahko v vožnji z odprto streho, npr. po promenadi mimo plaže, uživajo vsi štirje potniki.


Audi Cross Cabriolet quattro poganja vzdolžno vgrajeni šestvaljni TDI, ki je najnovejša pridobitev v paleti Audijevih dizelskih motorjev. Na tej evolucijski stopnji dosega 3.0 TDI z močjo 240 KM in navorom 500 Nm maksimalno učinkovitost ? njegova povprečna poraba znaša samo 7,3 l dizelskega goriva na 100 km. Poleg tega je motor opremljen s trenutno najsodobnejšo tehnologijo za zmanjšanje emisij, ki so jo razvili za serijski motor: to je t.i. ultra low emission system.


S tem sistemom dosega vozilo izpušne emisije, ki so daleč pod mejnimi vrednostmi, ki veljajo kjerkoli po svetu. Še mnogo več: že zdaj izpolnjuje zahteve, ki bodo predvidoma začele veljati šele leta 2014 kot normativ EU6 ? in vse to tudi s stalnim štirikolesnim pogonom quattro in z menjalnikom tiptronic!


Galerija: