Tehnika - novosti

Nissanov motor VQ37VHR, nagrada za Nissanovo naprednost

 

 

Detroit ? Nissanov motor VQ37VHR so uvrstili med deset najboljših pogonskih agregatov za leto 2008, po izboru Ward's Automobil Groupe, vodilne specializirane medijske hiše za profesionalce s področja avtomobilizma, v svetovnem merilu.

 

Najnovejši motor iz družine pogonskih agregatov VQ je že 14. leto zapovrstjo uvrščen na seznam, za katerega veljajo izjemno zahtevna merila. Še več, ta Nissanova družina pogonskih agregatov je edina, ki ima predstavnika v družbi najboljših vselej, že od začetka tovrstnih izborov v letu 1995. Ward's Automotive Groupe je vodilen medij v svetovnem merilu za strokovnjake na avtomobilskem področju že 80 let. Kot del Penton Media, ga 68.000 strokovnjakov z vseh koncev sveta prepoznava za referenčnega in posebej ceni zaradi obsežnih in natančnih informacij ter doslednih obdelav podatkov. Na spletni strani WardsAuto.com se nenehno osvežujejo novice in podatki iz avtomobilske industrije, tam so na voljo tudi analize, ki jih opravijo pri Ward's. Posebej uveljavljena sta tednik Ward's Automotive Reports in mesečna revija Ward's Dealer Business. Družba pa se je uveljavila tudi s ciljnimi obdelavami podatkov in analizami po posebnih naročilih.

 

Motor VQ37VHR poganja novi infiniti G37 coupe, modelnega leta 2008, ki je povezan z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. G37 je prvo vozilo, ki so mu namenili novi 3,7-litrski motor V6, s sistemom prilagodljivega odpiranja ventilov VVEL. Pogonski agregat z največjo močjo 243 kW (330 KM) in največjim navorom 366 Nm, si 35 odstotkov delov deli s pogonskim agregatom VQ35HR, ki je bil po izboru Ward's vključen na seznam 10 najboljših motorjev že v letu 2007.

 

Poleg večje delovne prostornine, sodi med poglavitne pridobitve motorja, v primerjavi s 3,5-litrsko možnostjo, ki jo je zamenjal, sistem prilagodljivega odpiranja ventilov VVEL. Njegova poglavitna dela sta hidravlični sistem spreminjanja časov odpiranja ventilov in elektronsko nadzorovana in sproti določena višina dviga ventila, na sesalni veji. Tako je ob večjih zmogljivostih in odzivnosti, večja tudi učinkovitost. Motor porabi manj goriva in je spoštljivejši do okolja.

 

V primerjavi s prejšnjo, 3,5-litrsko izvedbo, ima motor višji blok s trdnejšo, rebrasto zgradbo. Na ojačano ročično gred so pričvrščene ojnice z večjim premerom. Batni obročki so asimetrični. Motor ima dvojna tipala za klenkanje in elektronsko upravljanje dušilne lopute. Med posebej napredne rešitve se uvrščajo še molibdenova litina uporabljena za lahke bate, elektrodi svečk iz iridijuma, simetrični, dvojni sesalni sistem.

 

Nov je tudi dvojni izpušni sistem, z vejama enake dolžine. Majhen tlačni upor v izpušnem sistemu zagotavlja izjemen pretok zraka in izpušnih plinov. Učinkovita sesalni in izpušni sistem s prepričljivim športnim zvokom, še dodatno večata užitek v vožnji.

 

Letos je šest urednikov Ward Automotive Groupe po številnih objektivnih in subjektivnih merilih, ocenilo 37 motorjev. Pogonski agregat morajo serijsko izdelovati, na trgu v ZDA pa se morajo pojaviti najkasneje v prvem četrtletju leta 2008. Poganjati mora avtomobil, ki ni dražji od 54.000 dolarjev (36.780 evrov).

 

Priznanje za uvrstitev na lestvico Ward's 10 Best Engines bodo podelili na slovesnosti, ki bo potekala 16. januarja, v okviru dogajanja na North American International Auto Show v Detroitu.


Galerija: