Novice

Renault postal strateški partner Avtovaza

 

Sergey Chemezov, generalni direktor Russian Technologies  in predsednik upravnega odbora družbe AvtoVAZ, Serguei Skovortsov, predsednik Troika Capital Partners,  in Carlos Ghosn, predsednik Renaulta, so 8. decembra 2007 podpisali Memorandum o soglasju v mestu Togliatti v Rusiji.

 

Novo partnerstvo bo družbama AvtoVAZ in Renault omogočalo:

  • pospeševanje rasti družbe AvtoVAZ, obnovo in razširitev njene prodajne palete vozil;
  • razvoj znamke Lada upoštevaje njeno identiteto, tako da bo ohranila vodilni položaj na ruskem tržišču;
  • izmenjavo strokovnih znanj na področju tehnologije in delitev znanj.
  • Russian Technologies, trenutno glavni delničar družbe AvtoVAZ, bo obdržal delež v družbi, kar bo tudi v prihodnje zagotavljalo podporo ruske države tej družbi.

 

Russian Technologies in Renault naj bi v duhu dolgotrajnejšega partnerstva postala enakovredna delničarja družbe AvtoVAZ. Potem ko naj bi v prvem polletju leta 2008 prišlo do preoblikovanja kapitala AvtoVAZa, bosta Renault in  Russian Technologies ustanovila holding, ki ga bosta imela v enakovredni lasti, ta holding pa bo lastnik 50% delnic družbe AvtoVAZ. Renault bo tako postal najpomembnejši delničar AvtoVAZa.

 

AvtoVAZ in Renault načrtujeta izmenjavo znanj in tehnologij še posebej na področju proizvodnje in marketinga, česar namen je predvsem povečati privlačnost, konkurenčnost in kakovost izdelkov AvtoVAZa. Partnerja prav tako načrtujeta izmenjavo vodstvenih delavcev na več področjih strokovnega dela, kar naj bi prispevalo k boljšemu vključevanju in pospešenemu preoblikovanju AvtoVAZa v svetovnega akterja na področju avtomobilske industrije, čigar proizvodna zmogljivost presega milijon vozil na leto.

 

Partnerstvo predvideva tudi sodelovanje na področju motorjev in menjalnikov, ki naj bi jih vgrajevali v AvtoVAZova in Renaultova vozila.

 

Ta naložba bo na drugi strani občutno okrepila konkurenčen položaj Renaulta in Zveze Renault Nissan na ruskem tržišču.

 

Za AvtoVAZ bo veliko pridobitev pomenilo predvsem sodelovanje z Renaultom pri platformah in pogonskih sklopih, saj bo tako lahko hitro obnovil in obogatil celotno prodajno paleto znamke Lada. To sodelovanje bo stopilo v uporabo za projekt enega od Ladinih vozil iz razreda M1.

 

Rusija bo na ta način postala največje tržišče Skupine Renault. V skladu z dogovorom z AvtoVAZom in njegovimi delničarji se bodo prodajni rezultati znamke Lada šteli med prodajne rezultate Renaulta, posledično pa bodo tudi prodajni cilji, začrtani znotraj Zaveze Renault 2009, povečani.

 

Podpis tega sporazuma je posledica dolgega in povsem transparentnega procesa izbire partnerja, ki je Renaultovo ponudbo označil kot finančno konkurenčno ter najboljšo z industrijskega in tehnološkega vidika.

 

Renault.si


Galerija: