Predstavitve

Novi Renault Kangoo: priročnejši in udobnejši

 

 

Ko je leta 1997 prišel na trg, je s svojim prikupnim in izraznim oblikovnim slogom povzročil pravo revolucijo v ponudbi kompaktnih večnamenskih kombijev oziroma velikoprostornikov. Zaradi prostornosti, bivalnosti in vsestranske uporabnosti je bil Kangoo prodajna uspešnica, saj so ga v desetih letih prodali več kot 2,3 milijona primerkov.

 

Novi Kangoo družinske potrebe izpolnjuje še bolj dosledno. Povzema temeljne lastnosti Kangooja in jih nadgrajuje v optimalno zmes kakovosti, udobnosti in priročnosti. Novi Kangoo zapeljuje z odločno sodobno in prikupno obliko, ki ji - ob zunanji dolžini 4,213 metra - ne manjka vedre prisrčnosti. Kratek in čokat sprednji del za seboj odpira prostor za svetlo potniško kabino, ki ji daje pečat naprej pomaknjeno veliko vetrobransko steklo v slogu enoprostornikov. Velika drsna vrata odpirajo dostop do domišljeno obdelane notranjosti, okna na njih pa imajo bodisi električno pomična ali pa odmična stekla.

 

V Novem Kangooju sta dobro počutje in bivalno udobje na prvem mestu.

Za še več užitka v vožnji so izboljšali in dopolnili številne podrobnosti. Novi Kangoo s svojo izjemno prostornostjo daje poudarek prostoru za skupno uživanje v vožnji. V primerjavi s predhodnikom je daljši za 180 mm in ta prirastek gre predvsem v prid prostora za potnike, kjer imajo več prostora in več udobja. Armaturna plošča je oblikovana sodobno in je bolj ergonomska ter spominja na enoprostornike. Za opremo prostora za potnike so uporabljeni kakovostni materiali. Novi Kangoo zagotavlja raven toplotnega in zvočnega udobja na ravni enoprostornikov. Nekatere različice imajo samodejno klimatsko napravo, dovršen sistem kroženja zraka pa ga enakomerno razporeja po vsem prostoru, saj ima odprtine tudi pri nogah vsakega od potnikov. Na področju zvočnega udobja so inženirji povzeli tehnične rešitve, ki so jih uporabili tudi pri drugih modelih.

 

 

Novi Kangoo prinaša izvirne rešitve glede prilagodljivosti prostora.

Novi Kangoo je namenjen prostemu času in zabavi, zato v razred večnamenskih kompaktnih kombijev oziroma velikoprostornikov prinaša svež pristop do ergonomije, prostornosti, priročnosti in udobja. Zadnja klop je deljiva v razmerju 40:60, preklopi se jo z enim samim gibom, tako povečan prtljažni prostor pa ima povsem raven pod. V nekaterih različicah se na enak način lahko preklopi tudi sovoznikov sedež spredaj s čimer se prostornina prtljažnika poveča od 660 na kar 2.866 litrov. Poleg tega je s tako postavitvijo moč prevažati do 2,5 metra  dolge predmete.

 

Novi Kangoo ima v kabini za kar 77 litrov odlagalnih mest, od katerih velja poudariti izvirne ?letalske? stropne omarice pred zadnjima sedežema s prostornino 24 litrov. Novost je tudi sistem vzdolžnih strešnih nosilcev, ki se ju zlahka in brez vsakega orodja prestavi v prečno lego, njuna nosilnost pa je 80 kilogramov.

Novi Kangoo poganja izpopolnjena ponudba zanesljivih motorjev, ki lahko zadovolji potrebe vsakogar, saj obsega dva bencinska motorja in enega dizelskega v treh različicah. Skupne lastnosti vseh teh motorjev so čvrstost, zanesljivost, gospodarnost in okoljska sprejemljivost. Dizelski motor 1,5 dCi s 105 KM bo že od začetka prodaje na voljo s filtrom trdnih delcev. Drugi dve različici motorja 1,5 dCi (s 70 in 85 KM) z izpustom CO2 pod 140 g/km popolnoma ustrezata zahtevam za oznako Renault eco2.

Novi Kangoo je zasnovan na konstrukcijski osnovi C, ki je priznana po svojih dobrih voznih lastnostih, udobju in varnosti, zato s svojimi lastnostmi presega sedanja merila v segmentu. Medosna razdalja 2,697 metra mu zagotavlja uravnoteženo in varno lego na cesti. Z opremo za aktivno in pasivno varnost je Novi Kangoo povsem na ravni družinskih limuzin. Serijsko ima vgrajen protiblokirni zavorni sistem ABS zadnjega rodu, s sistemom pomoči pri zaviranju v sili (AFU), nekatere različice pa imajo lahko tudi sistem za nadzor stabilnosti vozila (ESP) s funkcijami nadzora podkrmarjenja (CSV), proti zdrsu pogonskih koles (ASR) in nadzorom navora motorja pri pretikanju v nižjo prestavo (MSR).

Za varnost potnikov ima Novi Kangoo vgrajene sodobne sisteme pomoči pri vožnji, katerih večina izhaja iz višjih avtomobilskih razredov (regulator in omejevalnik hitrosti, brisalniki s tipalom za dež in samodejni vklop luči, ki pa ga pri nas zaradi obvezne uporabe zamenjuje vklop dnevnih luči) in v predhodniku niso bili na voljo. Novi Kangoo ima od dveh do šest varnostnih blazin, zategovalnike varnostnih pasov in omejevalnike zatezne sile, sedala z ogrodjem za preprečitev zdrsa pod varnostnim pasom ter pritrdišča Isofix na treh sedežih (glede na različico).

 

 

KANGOO SAGA

 

Do konca junija 2007 so v tovarnah na štirih celinah izdelali že več 2,3 milijona Kangoojev: MCA Maubeuge (Francija), Casablanca (Maroko), Cordoba (Argentina) in Kuala Lumpur (Malezija). Kangoo Express je bil najbolje prodajan model v svojem segmentu dostavnikov v Evropi, Kangoo osebni avtomobil pa je bil ob koncu junija z 21,6-odstotnim deležem v vodilni trojici v zelo konkurenčnem segmentu kompaktnih kombijev oziroma velikoprostornikov.

Kangoo že od svoje predstavitve oktobra 1997 v svojem razredu velja za zgled, saj bolje od vseh tekmecev pooseblja vsestransko, funkcionalno, prijetno in družabno vozilo. Zaradi svoje kompaktnosti in izjemne prostornosti je znal osvojiti srca družin z mlajšimi otroci, a tudi starejših ljudi, ki z njim prevažajo svoje vnuke ali pa pripomočke za delo v počitniških hišah. Kangoo je domiseln in praktičen avto, ki je prednost pred tekmeci držal s stalnim razvojem, z enimi in nato dvojimi bočnimi drsnimi vrati, motorji dCi, različicami 4x4 in s samodejnim menjalnikom, kar je še zdaj brez primere v Evropi. Skozi vse te spremembe je Kangoo vselej ostal zvest svojemu izvirnemu značaju: igriv, preprost in funkcionalen.

V zelo konkurenčnem okolju s številnimi novimi tekmeci Renault predstavlja Novi Kangoo s ciljem, da spet prevzame vodstvo v tem razredu vozil v Evropi.

Novi Kangoo izdelujejo v tovarni MCA v kraju Maubeuge (Francija), kjer je industrijska ?zibelka? Kangooja. Tovarno so z velikimi naložbami temeljito posodobili.

Novi Kangoo se lahko opre na izjemno priljubljenost svojega predhodnika. Poskusil bo ohraniti zvestobo starih kupcev in obenem pridobiti naklonjenost novih kupcev družinskih vozil, ki cenijo priročnost in udobje svojega avtomobila.

Z Novim Twingom, Novo Laguno, Loganom MCV in Loganom Van je Novi Kangoo v skupini prvih petih od šestindvajsetih novih modelov, ki jih Renault pripravlja v okviru svoje Zaveze 2009.

Novi Kangoo se bo po kakovosti uvrstil med najboljše v svojem razredu na vseh trgih, s čimer bo nadgradil uspeh svojega predhodnika, ki sicer že velja za najboljšega v svojem razredu.

Novi Kangoo bo z družino treh modelov neposredno prispeval k izpolnjevanju ciljev Renault Zaveze 2009, še zlasti k doseganju 6-odstotne operativne marže in povečanju prodaje za 800.000 vozil do leta 2009.

 

 

 

 

DRUŽINSKO VZDUŠJE

 

Kangoo je s svojim privlačnim in izraznim videzom, ki je bil všeč celotnim družinam, korenito spremenil poglede na vozila segmenta kompaktnih velikoprostornikov. Še bolj privlačen Novi Kangoo zapeljuje z zelo modernim, vsestransko uporabnim in navdušujočim slogom.

Novi Kangoo se odlikuje s kratkim pokrovom motorja in čokatim prednjim delom, okrepljenim z masivnim odbijačem. Žarometa mandljaste oblike pod kristalnim pokrovom poudarjata višji razred Novega Kangooja. Veliko, podaljšano in zaobljeno vetrobransko steklo ter vse druge steklene površine potniški prostor naravnost preplavljajo s svetlobo. Kangoojev sprednji del ima lepo zaobljena blatnika in pokrov motorja, ki ga prekinja rebrasta linija.

Ob skupni dolžini 4,213 metra se Novi Kangoo ponaša z 2,697-metrsko medosno razdaljo in kratkima previsoma. Tako radodarne mere neposredno prispevajo k udobju v potniškem prostoru. Novi Kangoo, na straneh opremljen s parom drsnih vrat ([1]), prav vabi na potovanje. Vrata se preprosto odpirajo s pomočjo kljuk, ki so podobne hladilniškim. Novi Kangoo nima več letev ob strešnih robovih, kar mu daje bolj tekočo linijo, ki jo poudarjata ožji zaščitni letvi na bokih. Tudi vratca posode za gorivo se zaradi barve in oblike lepo zlijejo v karoserijsko celoto. Zajetnejši stebrički vrat pa poudarijo vtis trdnosti, kakovosti in varnosti.

Z zadnje strani Novi Kangoo s svojo širino 1,829 metra daje vtis čvrste lege na cesti. Veliko steklo na prtljažnih vratih na obeh straneh okvirjata stebrička z geometrijsko oblikovanima svetilnima sklopoma. Velika vrata prtljažnika imajo na sredi velik Renaultov romb, napis Kangoo pa je nameščen ob levem robu vrat.

Novi Kangoo je vozilo za vsako družino. Od začetka prodaje bo Novi Kangoo na voljo s tremi ambienti - Authentique, Expression in Privil?ge, ki bodo na voljo v raznih kombinacijah opreme in motorjev. V vseh različicah je zgornji del armaturne plošče antracitno temno sive barve, spodnji del pa svetlo sive barve.

Ambient Authentique poudarja družabnost in priročnost. Tam Novi Kangoo ima že serijsko zadnjo klop zložljivo v razmerju 40:60, po višini nastavljive volan in varnostna pasova spredaj ter osvetlitveno funkcijo ?follow-me-home?. Kar zadeva varnost, je tak Novi Kangoo opremljen s sistemom ABS z AFU, s čelnima varnostnima blazinama spredaj in dvema pritrdiščema Isofix na zadnji sedežni klopi. Za večjo varnostno učinkovitost ima Novi Kangoo štiri zavorne kolute in 15-palčna platišča. Ta ambient ima temno oblazinjenje za vsestransko uporabnost, obloge vrat so svetlo sive barve, dodana pa je tudi preproga v prtljažniku.

Notranjost Expression bolj poudarja udobje. Z drugimi drsnimi vrati na boku še bolj izrazito vabi na potovanje. Voznikov sedež je nastavljiv po višini, na inštrumentni plošči je dodan merilnik vrtljajev, sprednji stranski stekli pa sta električno pomični. Za boljše toplotno ugodje poskrbijo zračniki tudi za zadnje sedeže, obloge vrat imajo vstavke iz blaga, ki je usklajeno s svetlim oblazinjenjem. Gumbi za nastavitev zračenja in gretja ter osrednja konzola so temno sive barve.

Ambient Privil?ge ponuja udobje in opremo višjega razreda. Poleg klimatske naprave ima na primer še električno ogrevani zunanji ogledali, odbijača v barvi karoserije, radijski sprejemnik s CD predvajalnikom, upravljalnikom ob volanu in ločenim zaslonom ter pritrdišče Isofix na sovoznikovem sedežu. Za prefinjenost poskrbi kontrast med svetlimi sedežnimi prevlekami in osrednjo konzolo ter gumbi za nastavitev zračenja in gretja v barvi temnega kroma.

Vse ambiente dopolnjujejo tematsko opredeljeni paketi kot na primer ?udobje?, ?prosti čas?, ?otroci? in pa zunanji videz in opremo avtomobila. Poleg tega je na voljo tudi široka paleta dodatkov s področja zabavne elektronike in komunikacij, ki je bila prvič skupaj na voljo z Novim Twingom.

Novi Kangoo je lahko opremljen z dvojnim odmičnim steklenim strešnim oknom (?Pop-up?) nad prednjima sedežema in fiksnim steklenim strešnim oknom nad zadnjimi sedeži.

 

 

UGODJE IN UDOBJE ZA VSE POTNIKE

 

Novi Kangoo je osredotočen na dobro počutje, udobje in družabnost v potniškem prostoru. Izboljšali so številne lastnosti, zato se Novi Kangoo, ki je daljši od predhodnika, ponaša z edinstvenim udobjem v potniškem prostoru.

Kar ob vstopu v Novi Kangoo najbolj preseneti, je njegov prostor. Zaradi velikih steklenih površin je videti izjemno svetel in prostoren. Družinsko naravnan Novi Kangoo zagotavlja udobje petim odraslim osebam. Dodatnih 180 mm dolžine, ki jih je Novi Kangoo pridobil v primerjavi s predhodnikom, gre v prid predvsem notranjemu prostoru. Zaradi 109 mm večje širine pri komolcih kot jo ima Kangoo I, lahko Novi Kangoo ponudi tri polnovredne sedeže v drugi vrsti. Prostor za kolena zadaj je enak kot v Vel Satisu in z 210 mm za 43 mm večji kot v Kangooju I. Voznik in sovoznik imata tudi največjo širino pri komolcih na trgu: 1,511 metra oziroma za 90 mm več kot v Kangooju I.

V skrbi za udobje in kakovost, je Novi Kangoo dobil tudi popolnoma novo armaturno ploščo. Ta v gostoljuben potniški prostor vnaša moderen slog in dovršeno ergonomijo. Inštrumenti so moderni, kakovostni in v nekaterih različicah obogateni s kromiranimi obrobami. Kratke obvolanske ročice se - z upravljalnikom avtoradia vred - naravno prilegajo rokam. Zaslon avtoradia in navigacijskega sistema (za doplačilo) je glede na različico nameščen na zgornji srednji del armaturne plošče. Inštrumenti so dovolj poglobljeni in temeljito zasenčeni, zato so dobro vidni ne glede na jakost osvetlitve. Posebno pozornost so namenili kakovosti materialov in končni obdelavi, zato so številni stiki in mesta zdaj obloženi ali prekriti.

Ergonomija voznikovega mesta je še posebno dovršena, tako da vozniku zagotovi kar najbolj optimalno vozno udobje. Prestavna ročica, ki je na osrednji konzoli, naravnost ?pade? v voznikovo roko. Z višinsko nastavljivostjo sedeža (+/- 20 mm) je vozniku zagotovljena optimalna ergonomija, ki jo dopolnjuje nova nožna opora. Novi Kangoo ponuja enak vozni položaj kot enoprostorniki. Sedeži so popolnoma novi in oblikovani za kar najboljši oprijem. Na hrbtu naslonov prednjih sedežev sta lahko ?letalski? polički (odvisno od različice). Ročica ročne zavore z ?letalskim? videzom spominja na model Mégane, v bistvu pa omogoča boljšo izrabo prostora med sedežema. V skrbi za ergonomijo in udobje so gumba za električni pomik stekel namestili na naslona za roke na vratih. Za boljši dostop do zadnjih sedežev je odprtina bočnih drsnih vrat ([2]) široka 635 mm.

Novi Kangoo skrbi za skupno vozno udobje vse do zadnje podrobnosti. Notranje ogledalo, ki je (za doplačilo) nameščeno v polici pod stropom spredaj, zaradi izbočene (konveksne) površine omogoča neposreden očesni stik med potniki spredaj in zadaj, kar je koristno zlasti pri prevažanju otrok.

Novost v segmentu kompaktnih velikoprostornikov sta (za doplačilo) električno pomični stekli v stranskih drsnih vratih, ki se popolnoma spustijo v ohišje vrat. Ergonomsko bolj dognan je tudi gumb za upravljanje s tem mehanizmom ? na zadnji strani obloge srednjih stebričkov. V nekaterih različicah imajo potniki zadaj na voljo tudi svojo 12V vtičnico, ki je na hrbtni strani naslona za roke s predalom med prednjima sedežema.

Novi Kangoo ponuja toplotno in zvočno udobje, kakršna najdemo v enoprostornikih. V prvi vrsti ima v nekaterih različicah samodejno klimatsko napravo, ki je po hitrosti in tihosti svojega delovanja zelo učinkovita. Po petih minutah delovanja pri zunanji temperaturi ?18°C potniški prostor ogreje na 20°C. Enako učinkovita pri hlajenju zraka. Ob zunanji temperaturi 45°C je v potniškem prostoru temperatura 26°C po manj kot petih minutah. Toplotno udobje je enakomerno porazdeljeno spredaj in zadaj zaradi zasnove prezračevalnega sistema, ki ima zračnike pred nogami vsakega potnika.

Kar zadeva zvočno udobje, je Novi Kangoo deležen dosežkov, ki jih je Renault že uporabil v drugih svojih modelih. Spodnji ustroj je zasnovan tako, da pri zvočnih lastnostih dosega najvišja merila. Votli karoserijski deli so zapolnjeni z raztegljivo snovjo, ki vpija tresljaje in trušč motornega sklopa ter s cestišča. Blatniški koši, pod kabine in prtljažnika so obloženi z izolacijsko oblogo debeline 15 mm, ki omejuje širjenje trušča. Ti ukrepi zagotovijo za 3 dB manj trušča na višjih frekvencah, kar pomeni zmanjšanje hrupa za polovico. Z izolacijo zibke motorja so še bolj omejili tresljaje, večja pa je tudi natančnost delovanja volanskega mehanizma.

 

 

EDINSTVENA PRILAGODLJIVOST PROSTORA

 

Novi Kangoo se odlikuje z dognano zasnovo prilagodljivosti prostora za raznovrstne potrebe. Je praktičen in namenjen tudi preživljanju prostega časa, ergonomsko dovršen, prostoren in prijeten za uporabo, s čimer v svojem segmentu postavlja nova merila.

Novi Kangoo s svojimi lastnostmi olajšuje vsakdanje življenje. Prtljažnik je prilagodljiv po zaslugi popolnoma novega sistema zlaganja sedežev. Renaultovi inženirji so zadnjo klop zasnovali tako, da preklopljena tvori povsem raven pod. Zadnja sedežna klop je deljiva v razmerju 40:60, preklopni mehanizem pa se sproži s preprostim potegom ročice na naslonu. Naslon zadnje klopi se tako preklopi na sedalo, široka letev, ki je vpeta ob stiku sedala in naslona, pa zagotavlja gladek prehod med podom prtljažnika in podrtim sedežnim naslonom. V nekaterih različicah ima tudi sovoznikov sedež možnost preklopa naslona. Ko so zloženi vsi sedeži, je prostor med zloženima prednjim sedežem in zadnjo klopjo minimalen in ob taki postavitvi je mogoče prevažati do 2,5 metra dolgih predmetov. Novi Kangoo ponuja šest možnosti postavitve sedežev, ki ustrezajo različnim potrebam po prtljažnem prostoru. Zaradi dognanega mehanizma, je zloženo klop možno postaviti nazaj brez kakršnega koli napora.

Prostornino prtljažnika lahko na mah povečamo s 660 litrov (pod polico prtljažnika) na 1.521 litrov s preklopljeno zadnjo klopjo in do vrha sprednjih naslonov naloženega tovora, oziroma na 2.668 litrov pri izkoristku povečanega prtljažnega prostora vse do stropa za varovalno mrežo, ki je na voljo za doplačilo. Prostornino prtljažnika je mogoče povečati celo na 2.866 litrov, če sta preklopljena zadnja klop in sovoznikov sedež, prtljažni prostor pa ob uporabi zaščitne mreže naložen do strehe. Prtljažnik z ravnim podom je lahko dostopen tudi zaradi nizkega nakladalnega roba, katerega višina znaša le 587 mm.

Prostor prtljažnika ima polico, ki jo je po potrebi mogoče namestiti na dve različni višini. Ta polica ima nosilnost do 50 kg. Renaultovi inženirji so Novega Kangooja hoteli narediti čim bolj praktičnega in enostavnega za življenje, zato so zasnovali sistem, ki omogoča, da se polico zatakne ob naslon zadnje klopi. Uporabniku tako ni treba več skrbeti, kam bo spravil polico, kadar želi izkoristiti radodarno odmerjenih 1.312 litrov prtljažnega prostora za zadnjo klopjo, če tovor naloži do stropa in ob uporabi zaščitne mreže ostane ves prostor za pet potnikov.

Prostorska prilagodljivost Novega Kangooja, ki nima para v tem segmentu, ga tudi zaradi domiselnih odlagalnih mest naredi za zelo prijetnega in priročnega v vsakdanjem življenju. Novi Kangoo ima za skoraj 77 litrov odlagalnih mest, ki so porazdeljena po vsem potniškem prostoru (glede na različico):

?           24 litrov v 3 predalih ?letalske? stropne omarice, po en za vsakega potnika zadaj,

?           13 litrov na stropni polici nad sprednjima sedežema, ki je primerna za zemljevide ali druge predmete, na primer dežnik ali jopič,

?           9 litrov v predalu z naslonom za roke med sprednjima sedežema (glede na različico),

?           8,5 litrov v predalu za rokavice,

?           6,5 litrov v predalih pod nogami potnikov zadaj,

?           4 litre v vsakem predalu sprednjih vrat, ki sprejme tudi 1,5-litrsko plastenko vode,

?           2,5 litra formata A4 na polici na armaturni plošči, ki omogoča enostavno odlaganje raznih dokumentov in ima posebej žleb za svinčnike,

?           5 litrov različnih odlagalnih mest (vdolbine za kozarce, predali, polička za telefon, itn.).

Novi Kangoo je namenjen kupcem, ki iščejo funkcionalno in domiselno vozilo. Z inovativnim sistemom strešnih nosilcev ?dva v enem? (za doplačilo) ima Novi Kangoo še eno posebnost več v izjemni celoti vsestranskega in igrivega vozila. Uporaba sistema je nadvse preprosta: vzdolžna strešna nosilca je le s pritiskom na gumba mogoče prestaviti v prečna z nosilnostjo do 80 kg. Zaradi varnosti je že na pogled in tudi po zvoku jasno, kdaj sta nosilca popolnoma varno zataknjena v svojem položaju. Priprava strešnega prtljažnika ali prevažanje kakršnega koli velikega predmeta ni bilo še nikdar tako preprosto!

 

 

ZMOGLJIVI IN VARČNI MOTORJI

 

Novi Kangoo odlikuje izpopolnjena ponudba motorjev, ki so prilagojeni potrebam vsakogar. Ta ponudba temelji na pomembnih lastnostih, kot so trdnost, varčnost in prijaznost do okolja. Novi Kangoo tako pri svojih dizelskih motorjih ponuja filter sajastih delcev.

 

1,5 dCi 70 KM (50 kW), 85 KM (63 kW), 105 KM (78 kW), 105 KM s filtrom trdnih delcev (78 kW)

Motor 1,5 dCi je že doslej priznan kot inovativen, tih in miren ter zmogljiv motor, ki zagotavlja vrhunsko vozno udobje, je poceni za uporabo in tudi zelo sprejemljiv za okolje. V Novem Kangooju je na voljo v treh različicah - s 70 KM (50 kW), 85 KM (63 kW) in 105 KM (78 kW), ki ustrezajo različnim potrebam po voznih zmogljivostih. Na voljo pri osnovni različici, je različica s 70 KM (50 kW) pri 4.000 vrt./min. sinonim za nizke stroške uporabe. Ponaša se z navorom 185 Nm pri 1.750 vrt./min.. Po zaslugi zmanjšane porabe 5,2 l/100 km pri mešani vožnji, so njegovi izpusti CO2 le 138 g/km, zaradi česar je Novi Kangoo okolju najbolj prijazen avtomobil v svojem segmentu. Opremljen je s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Različica s 85 KM (63 kW) pri 3.750 vrt./min. ponuja zelo raznoliko uporabo. Po zaslugi 200 Nm navora pri 1.900 vrt./min. je ta motor udoben tako pri mestni vožnji kot na daljših potovanjih. Opremljen s tem motorjem, se Novi Kangoo ponaša z izjemnim razmerjem med lastnostmi in porabo. S povprečno porabo samo 5,3 l/100 km v mešanem ciklu, izpust CO2 znaša 140 g/km. Tako kot pri prejšnji različici je ta motor povezan s 5-stopenjskim menjalnikom.

Novi Kangoo je odslej opremljen z najmočnejšo različico motorja 1,5 dCi, ki ga najdemo pod pokrovi vozil Clio, Modus, Mégane in Scénic. Ta motor, ki razvije 105 KM pri 4.000 vrt./min. z navorom 240 Nm pri 2.000 vrt./min., izpolnjuje pričakovanja avtomobilistov, ki si želijo še več udobja v vožnji. Po zaslugi drugega rodu sistema vbrizgavanja po skupnem vodu pod tlakom 1.600 barov, kakor tudi njegovega turbo puhala s prilagodljivo geometrijo lopatic, ta različica ponuja izvrstne lastnosti. Te pa niso dosežene na račun porabe, ki ni višja od 5,5 l/100 km pri mešani vožnji, kar ustreza 146 g/km izpustov CO2. Taka treznost pa je dosežena s piezoelektričnimi vbrizgalnimi šobami in 6-stopenjskimi ročnimi menjalniki.

Kar zadeva akustično zasnovo, dvomasni vztrajnik odpravi trušč pri nizkih vrtljajih. Ta motor je na voljo tudi s filtrom trdnih delcev. Njegova poraba tako znaša 5,7 l/100 km, izpust CO2 pa 151 g/km. Filter trdnih delcev v celoti odpravlja črn dim po zaslugi dodatne vbrizgalne šobe, ki se nahaja v predelu izpušne cevi.

 

1,6 8V 90 KM (66 kW)

Že poznan iz ponudbe motorjev Skupine Renault je motor 1,6 8V sinonim za trdnost, zanesljivost in učinkovitost. Največja njegova moč je 90 KM (66 kW) pri 5.500 vrt./min., največji navor pa 128 Nm in to v širokem območju od 3.000 do 4.500 vrt./min.. Enostaven za vzdrževanje je ta motor tudi varčen, saj porabi le 7,9 l bencina na 100 km, kar pomeni tudi obvladan izpust CO2 (195 g/km). Na voljo je s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Prilagojen je tudi za bodoče okoljske norme Evro 5.

 

1,6 16v 105 KM (78 kW)

Motor 1,6 16v razvije 105 KM (78 kW) pri 5.750 vrt./min. in največji navor 148 Nm pri 3.750 vrt./min.. Ta 1.598-kubičen motor ustreza okoljskim normam Evro 4 in ponuja odlično udobje v vožnji. Poraba je obvladana po zaslugi odmične gredi z valjčki na odmikačih ventilov in uporabe lažjih materialov in pri mešani vožnji znaša samo 7,7 l/100 km, izpust CO2 pa 191 g/km. Običajno v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, je ta motor na voljo tudi s 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom Proactive 4, pri čemer je njegov navor malce večji in znaša 152 Nm pri 4.000 vrt./min..

 

Novi Kangoo in oznaka Renault eco2

Dve novi različici Novega Kangooja ustrezata oznaki Renault eco2: Gre za motor 1,5 dCi z močjo 70 KM (50 kW) in 85 KM (63 kW). Ta oznaka je simbol okoljskega pristopa, ki ga Renault izvaja z označevanjem vozil, ki hkrati ustrezajo ekološkim in ekonomskim merilom: vozila so izdelana v tovarni s certifikatom ISO 14001, njihov izpust CO2 je nižji od 140 g/km (oziroma so prilagojena za uporabo bio-etanola E85 ali bio-dizla B30) in vsebujejo najmanj 5 % že recikliranih plastičnih materialov.

Za še večji napredek pri tem okoljskem pristopu bo Novi Kangoo od drugega semestra 2008 na voljo z različico na bio-etanol E85 pri motorju 1,6 16V in različico na bio-dizel B30 pri motorju 1,5 dCi 85 KM. Bio-gorivo B30 se bo postopno uveljavilo tudi pri drugih dizelskih motorjih Evro 4 brez filtra trdnih delcev in pri vseh dizelskih motorjih Evro 5. 

 

 

DINAMIČNE IN POVSEM AVTOMOBILSKE VOZNE LASTNOSTI TER VARNOST

 

Ker Novi Kangoo temelji na konstrukcijski osnovi Scénica, s priznanimi dinamičnimi odlikami, udobnostjo in varnostjo, s ključnimi značilnostmi presega stanje sedanje ponudbe v svojem segmentu.

Kot vedno doslej so Renaultovi inženirji za Novi Kangoo pripravili odličen paket. Dodelili so mu konstrukcijsko osnovo Scénica, ki je referenca za stabilno lego, vodljivost in užitek v vožnji. K boljši vodljivosti prispevata tudi v primerjavi s predhodnikom povečana koloteka. Spredaj zdaj meri 1.522 mm (+122 mm), zadaj pa 1.536 mm (+121 mm). Večja je tudi medosna razdalja, in sicer je zrasla z 2.595 mm na 2.697 mm.

Prednja prema tipa MacPherson ima trikotni spodnji vodili, ki zagotavljata dobro smerno stabilnost in sposobnost dušenja tresljajev. Nastavitev sprednjih in zadnjih blažilnikov je taka, da se prilagaja obremenitvi vozila in v vseh okoliščinah zagotavlja najboljše razmerje med udobjem in vodljivostjo avtomobila. Novi Kangoo ima nosilnost od 650 do 800 kg, kar je odvisno od različice. Zadnja prema s torzijskim drogom in programiranim odklonom koles, ima vijačni vzmeti ter stabilizator s premerom 15,1 mm, kar v celoti zagotavlja solidno in zanesljivo vodljivost z optimalno stabilnostjo podvozja.

Celotna zasnova podvozja od osnove do obes zagotavlja omejeno nagibanje in poveča stabilnost Novega Kangooja v ovinkih. Nagibanje avtomobila ostaja skoraj enako ne glede na njegovo obremenitev, kar pomeni dobre in predvidljive vozne lastnosti v vseh okoliščinah. 

Novi Kangoo je opremljen z električnim variabilnim servo volanom novega rodu in ima po višini nastavljiv volanski drog. Krmilni sklop je zasnovan tako, da omogoča lahkotnost in okretnost pri mestni vožnji s premerom obračalnega kroga 10,7 m ter natančno in trdno krmiljenje, ki še poveča občutek varnosti na cesti.

K zaupanje vzbujajoči in zanesljivi legi na cesti prispevajo tudi 15-palčna platišča. Zavorni sistem prav tako skrbi za dobre varnostne lastnosti Novega Kangooja, ki se ponaša z najboljšo zavorno potjo na trgu. Dimenzije štirih zavor z zračenimi koluti (280 mm spredaj, 274 mm zadaj) zagotavljajo učinkovito in trdno zaviranje. Zasnovane so za ohranjanje 39-metrske zavorne poti tudi po desetih zaporednih zaviranjih od 100 do 0 km/h.

Stopnja aktivne varnosti Novega Kangooja je enaka kot v družinskih limuzinah. Vse različice so opremljene s sistemom ABS Bosch 8.0 z razdelilnikom zavorne sile (EBV) in s sistemom za zaviranje v sili (AFU) s samodejnim vklopom varnostnih utripalk. Novi Kangoo je sedaj prvič opremljen s sistemom nadzora stabilnosti ESP, ki je voljo pri različicah Expression in Privil?ge. Povezana s sistemom za nadzor podkrmarjenja (CSV), ta oprema Novemu Kangooju zagotavlja edinstveno stopnjo varnosti v tem segmentu. Nabor sistemov aktivne varnosti dopolnjujeta še sistema proti spodrsavanju koles (ASR) in nadzora navora motorja (MSR). Prvi olajša speljevanje na spolzki cesti, drugi pa preprečuje blokiranje pogonskih koles v primeru naglega odvzema plina.

Za varnost na potniških mestih se Novi Kangoo ponaša z moderno opremo za pomoč pri vožnji, ki večinoma izhaja iz višjega razreda in ki je ne najdemo v prejšnji generaciji. Glede na stopnjo opremljenosti ima Novi Kangoo v serijski opremi ali za doplačilo regulator in omejevalnik hitrosti, sistem za pomoč pri parkiranju, brisalnike s tipalom za dež in pri nas zaradi obvezne uporabe dnevnih luži neuporaben od zunanje svetlobe odvisen samodejen vklop žarometov. Bogate steklene površine Novega Kangooja, ergonomija voznikovega mesta, kakor tudi oblika in velikost zunanjih ogledal, zagotavljajo boljšo vidljivost.

Za zagotovitev maksimalne zaščite na vseh potniških mestih je Novi Kangoo podedoval arhitekturo varnostne opreme na zelo visoki ravni. Zgradba pomeni prvo zaščito potniških mest. Ta je pri Novem Kangooju je izdelana iz jekla in materialov, ki bolje absorbirajo in porazdeljujejo energijo. Potniški prostor za vse potnike deluje kot celica preživetja proti vdoru vsakršnega elementa iz motornega prostora.

Oba sprednja varnostna pasova v Novem Kangooju imata pirotehnična zategovalnika, ki zagotavljata optimalno pridržanje v primeru trčenja. Pet varnostnih pasov je opremljenih z omejevalniki zatezne sile, ki so umerjeni za boljšo zaščito prsnega koša. Glede na stopnjo opremljenosti Novi Kangoo ponuja od 2 do 6 varnostnih blazin: za voznika in sovoznika čelni in stranski varnostni blazini, prvič pa tudi varnostni zavesi. Za omejitev poškodb medenice v primeru čelnega trka so vsa sedala opremljena s sklopi za preprečitev zdrsa pod varnostnim pasom.

Drugi elementi v primeru čelnega trčenja delujejo za zaščito potnikov, kot je na primer zmečkljiv nosilec volanskega droga iz magnezija in pa kombinacija mehkih in pločevinastih oblog volanskega droga, ki zmanjšujejo tveganje poškodb spodnjih okončin. Novi Kangoo se odlikuje tudi s sistemom odmika zavornega pedala za omejitev tveganja poškodb voznikovih gležnjev.

Vselej za več varnosti in udobja so sprednja potniška mesta opremljena s sedeži in nasloni, ki absorbirajo energijo v primeru trčenja od zadaj. Prvič uporabljena pri Cliu III, ta tehnologija v primeru trčenja bistveno pomaga zmanjšati poškodbe vratu.  Pri nastavljanju po višini je sedaj naslon tisti, ki drsi po drogovih, in ne več drogovi, ki drsijo v naslonu sedeža. Na zadnji strani je sedežna klop opremljena s tremi vgrezljivimi nasloni za glavo  za boljši pogled nazaj iz notranjosti.

Sedežna klop je okrepljena za večjo odpornost proti udarcem prtljage v primeru trčenja.

Celota je dopolnjena z mrežo za shranjevanje prtljage (za doplačilo), ki ščiti potniška mesta pred morebitnimi padci predmetov, ki so shranjeni v prtljažnem prostoru.

Za pritrditev otroškega varnostnega sedeža na sprednjem sedežu je varnostni blazini za sovoznika mogoče izklopiti. Po zaslugi sistema pritrdišč Isofix, ki so prav tako na voljo na zadnjih stranskih sedežih, je mogoče otroški varnostni sedež namestiti zelo preprosto in povsem varno.

 

 

OMEJENI STROŠKI NALOŽB ZA OPTIMALNO DONOSNOST

 

Pred desetimi leti je Kangoo zaradi svoje bivalnosti in vsestranskosti spremenil pojmovanje segmenta kompaktnih velikoprostornikov. Novi Kangoo, ki je še priročnejši in udobnejši ter gradi na priljubljenosti svojega predhodnika, združuje funkcionalnost dostavnika z udobjem osebnega avtomobila.

Od pričetka prodaje v letu 1997 so skupno izdelali že več kot 2,3 milijona Kangoojev in to v štirih tovarnah na štirih celinah: MCA Maubeuge v Franciji, Casablanca v Maroku, Cordoba v Argentini in Kuala Lumpur v Maleziji. Kangoo je bil ob koncu letošnjega septembra še vedno eden od treh najbolje prodajanih kompaktnih velikoprostornih osebnih avtomobilov v Evropi, z 20,3-odstotnim deležem v svojem segmentu. Kangoo je s svojo izvirno zasnovo, ki združuje preprostost, funkcionalnost in zabavnost, že pred desetimi leti ob svojem prihodu postavil merila v tem segmentu.

Še praktičnejši in udobnejši Novi Kangoo si bo prizadeval obdržati stare kupce s podobno ceno kot jo ima primerljivo opremljeni Kangoo, obenem pa osvojiti nove kupce, ki cenijo praktične in udobne avtomobile.

Optimizacijo osebne in gospodarske različice Novega Kangooja so dosegli z vzporednim razvojem in pripravo za serijsko izdelavo. Novi Kangoo je tako pridobil tehnične posebnosti in zanesljivost, ki so značilni za dostavnike. Novi Kangoo je konstrukcijsko osnovo prevzel od modela Scénic, zato ponuja več udobja, boljšo lego na cesti, optimalen zavorni sistem in večji prtljažni prostor kot njegov predhodnik.

 

Za Novi Kangoo postavljene enake zahteve pri zasnovi, preizkušanju in izdelavi kot za Novo Laguno

Novi Kangoo so razvili inženirji ?i-DVU? Renaultove divizije za gospodarska vozila v mestu Villiers Saint Frédéric (Francija), kjer je v razvojnem oddelku zaposlenih več kot tisoč inženirjev in tehnikov. Novi Kangoo je pridobil tudi že za Novo Laguno uporabljene novosti v okviru programa z nazivom ?Odlična kakovost?.

Cilje na področju zanesljivosti in zmanjšanja števila napak so upoštevali že od prvih zametkov zasnove vozila. Pri sestavljanju načrta ?Odlična kakovost? so po proučitvi znanih napak na primerljivih vozilih vključili tudi 350 morebitnih težav za uporabnike. Delovni načrt je vključeval vse elemente, ki lahko preprečijo okvaro vozila: snovanje izdelka, kakovost izdelave, zanesljivost nabavljenih delov ter metode vzdrževanja in popravil. V načrt ?Odlična kakovost? so bile vključene vse stroke v podjetju.

Tovarna je tesno sodelovala že v fazi priprave prvih prototipov in 150 zaposlenih so poslali v:

?i-DVU?, kjer so sodelovali pri snovanju industrijskih rešitev za izdelavo nove karoserije,

in v Center za razvoj prototipov vozil (CRPV) v Renaultovem Tehnocentru v Guyancourtu (Francija), kjer so sodelovali pri izdelavi prototipov in pripravi za serijsko izdelavo Novega Kangooja.

Vsa tehnična dokumentacija z opisi postopkov industrijske sestave je bila pripravljena že v prvi prototipni fazi, da bi ob zagonu serijske izdelave v tovarni zagotovili optimalne pogoje. V tej fazi so določili kar 3.800 morebitnih izboljšav, ki so jih že pred začetkom serijske izdelave vključili v izdelek oziroma v delovne procese (npr. spremembe pri kabelskih povezavah v armaturni plošči).

Z Novim Kangoojem so opravili za več kot 3,5 milijona kilometrov preskusnih voženj, kar je dvakrat toliko kot s Kangoojem prvega rodu. Novi Kangoo so preizkušali tudi v ekstremnih pogojih: 2.000 kilometrov so prevozili po švedskem delu Laponske, več kot 1.200 ur pa je bil v obsevalni komori (?solariju?). Zahteve po trdoživosti so povečali za večino sestavnih delov, od odpiralnih odprtin do osnovne karoserije in podvozja. Preizkusna vozila so povsem razstavili, da bi lahko našli vse morebitne skrite napake.

Novi Kangoo izdelujejo v tovarni MCA (Maubeuge Construction Automobile) v Franciji, ki je prva pričela tudi z izdelavo Kangooja I in ima certifikat ISO 9001.

S ciljem, da se Novi Kangoo že od pričetka prodaje doseže najvišjo raven kakovosti v svoji kategoriji in še izboljša dosežek svojega predhodnika, ki je že ?best in class?, so v tovarni MCA uporabili metode in orodja Sistema Proizvodnje Renault (SPR) in izkušnje nedavnih uspešnih zagonov proizvodnje v Novem mestu (Twingo) in v Sandouvillu (Nova Laguna). Za kakovost Novega Kangooja jamčijo tudi ekipe usposobljenih delavcev, ki so skupaj opravili za 110.000 ur izobraževanja. Večina šolanja se je osredotočila na vedenje na delovnem mestu in izboljšanje spretnosti, ki pomaga razviti ponavljajoče se gibe in omejiti tveganje za spodrsljaje v kakovosti.

 

 

9 konkretnih ukrepov v tovarni za zagotavljanje ?best in class? kakovosti

- za 50 odstotkov več točkovnih zvarov za boljšo geometrijo karoserije,

- uporaba standardne prilagodljive Nissanove linije za izdelavo karoserijskih stranic,

- laserske merilne točke na montažnem traku stalno merijo 100 odstotkov vseh v karosernici izdelanih karoserij in tako v realnem času zagotavljajo vrhunsko kakovost,

- posodobljena lakirnica za boljši izgled vozila, kar dviguje raven zaznavne kakovosti,

- uvedba dobave ?zbirk? na delovna mesta montažnega traku (?strike zone?), kar izboljša zanesljivost sestavljanja in izloči tveganja vgradnje napačnih delov,

- uvedba sistema ?Poka Yoke?, ki zagotavlja ustreznost vseh delovnih operacij,

- organizacija poostrenega nadzora tokov na montažnem traku - tega opravljajo nadzorniki kakovosti in popravljalci, ki opažajo in odpravljajo pomanjkljivosti v montaži, poiščejo vzroke zanje in jih tudi odpravijo,

- izgradnja stavbe ?Kontrola Zadovoljstva Kupca?, ki je namenjena izključno kakovosti, in preskusni stezi za dinamične preskuse vozil z veli


Galerija: