Novice

V Evropi prodanih več kot 100.000 qashqaijev

 

 

 

Nissanov kompaktni crossover qashqai je presegel mejnik 100.000 prodanih vozil v Evropi. Stotisoči qashqai, ki je na avtomobilski trg zapeljal marca, je bil predan kupcu zadnji teden v novembru.

 

V Veliki Britaniji, Rusiji in Italiji, treh največjih trgih qashqaia, so do konca novembra prodali 17.554, 15.375 oziroma 10.746 novincev. Ob tem je bilo pričakovano povpraševanje odločno preseženo v številnih državah, še posebej v Avstriji, Nizozemski, Portugalski, Grčiji, Slovaški in Norveški.

 

Qashqai je presegel celo najbolj optimistične napovedi ob začetku prodaje marca letos. Da bi zadovoljili povpraševanje po avtomobilu v Evropi, so obseg izdelave v Sunderlandu junija povečali za 20 odstotkov. Januarja pa bodo sprostili dodatne zmogljivosti izdelave, saj bodo iz omenjene angleške tovarne, kjer se uspešnež ekskluzivno izdeluje, preselili izdelavo japonske različice v Nissanovo tovarno v Kyushu na Japonskem. Tudi prodaja dualisa, kot se qashqai imenuje na Japonskem, je presegla napovedi, saj so jih od začetka maja prodali že več kot 18.000.

 

Odzivi kupcev so pokazali, da je qashqai priljubljen, ker uvaja številne novosti. Postavlja se z vpadljivo, prepoznavno obliko, ki ga postavlja med klasične karavane in bolj robustna, privzdignjena športno uporabna vozila.

 

Kupci so ob tem za ključno, pri zamenjavi dosedanje znamke vozila z Nissanom, izpostavili visoko raven kakovosti notranjosti ter zasnove ter izdelave qashqaia v celoti. Kot je bilo napovedano, so postali tipični kupci qashqaija ti, ki so doslej vozili kompaktne karavane, kot sta megane in astra, vstopne različice večjih tovrstnih karoserijskih izvedb lagune in avensisa ter cenovno dostopnejše SUV, kot sta kia sportage in hyundai santa fe.

 

Qashqai so zasnovali in razvili v Evropi, na osnovi obsežnih raziskav vzorcev obnašanja kupcev na posameznih trgih in poglobljenih analiz zahtev uporabnikov. Snovalci novih avtomobilov Nissan Europe so zaznali priložnost z nekoliko bolj dinamičnim, a ne agresivnim, športno uporabnim vozilom, s priljubljeno, privzdignjeno namestitvijo voznika, ki ne sme zmanjšati užitka v vožnji. Qashqai je postal tovrstni avtomobil.

 

Obliko so mu določili v Nissan Design Europe v Paddingtonu, v Londonu.  Številne sklope pa so zanj razvili v tehničnih centrih v Cranfieldu v Angliji, Barceloni v Španiji in Bonnu v Nemčiji.

 

Poglavitne značilnosti Nissan qashqaia:

 

V Sunderlandu izdelajo v povprečju 850 qashqaijev na dan.

Do slej so izdelali 920 različic in izpeljank qashqaia.

Qashqaia izdelajo (vključno z odbijači, lakiranjem in izdelavo vpetja koles) v 10,5 urah.

Qashqai sestavlja približno 2750 delov (odvisno od izvedbe).

Ker meri qashqai v dolžino 4,34 m, bi se raztezala vrsta 100.000 qashqaijev 434 km v dolžino.

Nissanova tovarna v Sunderlandu je od Nissan Design Europe v Paddingtonu v Londonu, kjer so qashqaia zasnovali, oddaljena natančno 434 km.

Maja je bil qashqai s strani Euro NCAP nagrajen s petimi zvezdicami za zaščito odraslih potnikov. Med vsemi doslej preizkušenimi vozili je prejel najvišje število točk.

 


Galerija: