Avtoakustika

Alpine IMPRINT

 

 

Proizvajalci  avtoakustike se  pri razvoju zvoka avdio naprav  soočajo z neakustičnim  prostorom potniške kabine. Alpine je razvil  sistem IMPRINT, ki podpira tehnologijo samodejne nastavitve  zvočne slike, glede na  zaznane moteče faktorje, ki jih predstavljajo različni materiali in razgibana površina v  potniški kabini. Največkrat zahtevni poslušalci  probleme rešujejo  z grafičnimi in parametričnimi izenačevalniki zvoka ter časovno zakasnitvijo, ki pa  omogoča optimalna nastavitev zvočne slike le za eno poslušalsko mesto, največkrat seveda voznikovo.

 

Imprint je rezultat pet letnega razvoja v sodelovanju  z  Audyssey Labs in Univerzo v južni Kaliforniji. Velik del sta  k razvoju prispevala profesorja Chris Kyriakakis in  Tomlinson Holman, ki  sta razvila tudi tehnologijo THX. Imprint so  pri Alpine predstavili na lanskem Sema showu 2006 v Las vegasu. Čar nove tehnologije so prikazali  v predelanem Mercedesu R.

 

 

V nadaljevanju so opisane enote,  potrebne,  za uporabo  sistema Imprint:

- avtoradio CDA-9887R 

- kit za nastavitev zvoka KTX-100EQ ali

- enoto PXE-H650, če se uporabi serijsko vgrajen avtoradio

 

 

Alpine CDA-9887R

 

je avtoradio, ki omogoča hranjenje informacij o nastavitvah zvoka, ki jih dobi od merilne enote  KTX-100EQ, ki podpira tehnologijo MultEQ. Tehnologija MultEQ  deluje po postopku analize prostora potniške kabine in določa filtre za korekcijo  frekvenčnega ter časovnega razpona ločeno za vsak zvočnik. Rezultat je,  da    poslušalec sliši zvok kot si ga je izvajalec skladbe zamislil, izboljšana je zvočna slika in  odzivnost basa tudi pri nižji glasnosti predvajanja. 

 

 Avtoradio CDA-9887R  ima poleg omenjenega sistema Imprint  še vrsto ostalih uporabnih funkcij. 24-bitni Burr Brown D/A konverter  skrbi za dobro reprodukcijo avdio posnetkov WMA, MP3 in  AAC datotek. Zaslon Biolite omogoča dobro vidljivost tudi podnevi.  Za širitev avdio sistema  so na voljo trije pari 4-voltnih izhodov za priklop  dodatnimi ojačevalnikov. Za direkten priklop zvočnikov  je integriran ojačevalnik z največjo močjo  50W x 4. Možen je priklop tudi zunanjih dodatnih enot kot so iPod?; Bluetooth?, USB WMA/MP3 predvajalnika  v kombinaciji z adapterjem KCE-300BT in KCA-620M.

 

 

Alpine  KTX-100EQ

 

Za meritev prostora potniške kabine je potreben komplet KTX-100EQ (http://www.alpine-usa.com/US-en/products/product_acc.php?model=KTX-100EQ ), ki  omogoča nastavitev zvoka s pomočjo tehnologije MultEQ. Komplet, ki se poveže z računalnikom vsebuje vmesnik, mikrofon, programsko opremo in priključke. To pomeni, da vam zvok nastavi vaš montažer, če se seveda ima to enoto. Če pa želite,  si lahko sami dokupite kit KTX-100EQ  in se sami lotite nastavitve zvoka.

 

Alpine  PXE-H650

 

Vsem tistim, ki želite ohraniti serijsko vgrajen avtoradio, pa se  lahko dodatno vgradi komponenta PXE-H650, ki prevzame funkcijo nastavitve zvoka, oziroma nadomesti funkcijo avtoradia CDA-9887R.

 

 Predstavitev sistema Imprint si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.alpine-usa.com/ETD/imprint.html


Galerija: