Novice

Obnovljiv vir energije za Nissanovo tovarno

 

 

Nissan bo zmanjšal izpust ogljikovega dioksida v tovarni v Sunderlandu za dodatnih 4000 ton na leto

 

Nissan je za svojo tovarno v Sunderlandu v Veliki Britaniji, kjer je trenutno zaposlenih 4300 delavcev, ki izdelujejo Qashqai, Note, Micro in Micro C+C, že leta 1998 pridobil okoljevarstveni certifikat kakovosti ISO 14001. Tako je že pred skorajda desetletjem potrdil odgovornost in zavezanost, kar se da majhnemu obremenjevanju okolja. Z vetrnimi elektrarnami, s katerimi trenutno pokriva potrebe po petih odstotkih električne energije, že nekaj časa uspešno zmanjšuje tudi izpust toplogrednih plinov.

 

Prihodnji mesec bo Nissan začel z gradbenimi deli za novo skupino vetrnih elektrarn, s pomočjo katerih bo na letni ravni dodatno zmanjšal izpust ogljikovega dioksida za 4000 ton. Pokritost potreb po električni energiji s pomočjo tovrstnega obnovljivega energetskega vira, se bo za Nissanovo tovarno v Sunderlandu zvečala na šest odstotkov. Ob tem bodo nove vetrne elektrarne v neposredni bližini obstoječih, omogočile finančni prihranek približno 1,5-milijona evrov na leto. Odvisno od vremenskih razmer.

 

Soglasnost k izgradnji novih vetrnih elektrarn je izdal mestni svet  Sunderlanda, ob upoštevanju mnenja prebivalcev v neposredni okolici. V posebni študiji so poleg ostalega proučili tudi raven hrupnosti, ki bo ostal pod strogo določeno ravnijo.

 

Na področju, kjer bodo delovale nove vetrne elektrarne, živi tudi zaščitena vrsta pubkov. Zato bo Nissan pred gradnjo poskrbel za začasno preselitev živali pod vodstvom posebnega državnega urada DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs). Po zaključku del, ko bodo vetrnice začele z obratovanjem, bodo pubki vrnjeni v naravno okolje.

 

Tovarna v Sunderlandu je z lastnimi vetrnimi elektrarnami, prva te vrste v okviru Nissanovih okoljevarstvenih prizadevanj zapisanih v Nissan Green Program 2010. Dokazuje, da je mogoče združiti zavezanost okoljsko sprejemljivejšemu delovanju na globalni ravni, se pravi zmanjšanju izpusta ogljikovega dioksida, tako tovarn, kot Nissanovih avtomobilov, s kar se da majhno stopnjo obremenjevanja okolja na lokalni ravni. V tem primeru sobivanja tovarne z ogroženo živalsko vrsto.


Galerija: