Tehnika - novosti

Nissan uvaja novosti

 Nissan, kot prvi izdelovalec avtomobilov uvaja v prodajo poseben samodejen sistem nadzora varnostne razdalje (Distance Control Assist) in inteligentni tempomat, povezan z navigacijskim sistemom (Intelligent Cruise Control). Prvo vozilo opremljeno s sistemoma je Nissan fuga, ki te dni prihaja na domači, Japonski trg.

 

Izvirni Nissanov sistem nadzora varnostne razdalje zagotavlja pravšnjo varnostno razdaljo v različnih razmerah, v gostem mestnem prometu in vožnji z veliko hitrostjo na avtocesti. Napredni inteligentni tempomat upošteva podatke navigacijskega sistema in samodejno prilagaja hitrost vozila trenutnim razmeram, saj upošteva potek in konfiguracijo ceste.

 

Distance Control Assist, ki je novost v svetovnem merilu, samodejno določa pravšnjo varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila, z upoštevanjem relativne hitrosti obeh. Za to uporablja radar, nameščen na sprednjem odbijaču. Ko se avtomobil preveč približa vozilu, ki mu sledi, in če ob tem stopalka za plin ni obremenjena, začne sistem samodejno, mehko zavirati. Če je stopalka za plin obremenjena, jo začne sistem samodejno potiskati nazaj, tako da voznik odmakne nogo z nje. V primerih, ko sprednje vozilo zavre, sistem odločno zmanjša hitrost ali celo ustavi. Sistem opozori voznika z zvočnim opozorilom in samodejno dvigne stopalko za plin, s čimer zmanjša hitrost in voznika vzpodbudi k zaviranju.

 

Izboljšan inteligentni tempomat uporablja podatke radarja nameščenega v sprednjem odbijaču. Ko sledi vozilu, sistem nadzoruje varnostno razdaljo, z upoštevanjem nastavljene hitrosti, kot največje. Nissanov Intelligent Cruise Control se postavlja z delovanjem pri vseh hitrostih, tudi do popolne zaustavitve in ponovnega speljevanja.

 

Poglavitna novost sistema je uporaba podatkov navigacijskega sistema in s tem povezano prilagoditev hitrosti vožnje. Če se avtomobil približuje zavoju, sistem samodejno umirjeno zmanjša hitrost, ob izhodu iz zavoja pa pospeši do nastavljene hitrosti.

 

Voznik vodi delovanje obeh sistemov preko stikal na volanskem obroču, ki ju lahko dodatno prilagaja razmeram v prometu.


Galerija: