Novice

Novice 17. 12. 2001

VOLKSWAGNOV PROJEKT D1 SE BO IMENOVAL " PHEATON"
Ob uradni otvoritvi "steklene" tovarne v Dresden-u so objavili ime novega Volkswagnovega luksuznega avtomobila, ki je bil do sedaj znan pod projektnim imenom " Volkswagen D1", in sicer PHEATON.

Ime Pheaton, ki v prevodu pomeni tudi "bliš?, prestiž", izhaja iz grške mitologije - Pheaton, sin boga sonca Heliosa.

Na čtku prejšnjega stoletja je bilo ime Pheaton, še posebno na evropski celini, uporabljeno predvsem za moderne oblikovalske poteze.
Ime Pheaton je preneseno iz preteklosti, v prihodnost pa se izraža v modernem avtomobilu. Ta ča tema avtomobilske industrije predstavlja nov visoko kakovosten avto in temelje na katerih bodo sedaj gradili. (G.K.)

Ekipa Bentley se v letu 2002 č na Le Mans

V čtku decembra je ekipa Bentley potrdila udeležbo na znameniti dirki 24 ur Le Mans-a.

Novi predsednik Franz -Josef Paefgen pravi: " V ?ast mi je, hkrati pa sem vznemirjen, da lahko potrdim vrnitev ekipe Bentley na Le Mans prihodnje leto. Znotraj veljavnih predpisov nismo bili zmožni č optimalnih zmoznosti EXP-ja Speed 8, sedaj pa v povezavi z Audijem razvijamo nov motor z čo zmogljivostjo. Namen pa je izboljšati tudi kvaliteto celotnega avtomobila."
Dodal je še:" ?e nov motor ne bo pripravljen pred marcem, verjamem da se bomo borili za naslov v letu 2003. Ekipa je letos pridobila dragocene izkušnje, storili pa bomo vse kar je v naših čh, da zagotovimo Bentley-u vrnitev na zmagovalni oder. Hkrati pa se zavedamo, da se bomo morali čti z zelo težko konkurenco."

V ?asu zadnje zmage leta 1930 je bil Bentley ena najprestižnejših znamk dirke v Le Mans-u, ki se je lahko kosala z znamenito dirko Indianapolis 500 in Monaco Grand Prix. Bentley je zmagal kar pet dirk (od osmih štartov), in sicer v letih 1924, 1927, 1928, 1929 (prvo, drugo, tretje in ?etrto mesto) in 1930. Znameniti "Bentley Boy" in hkrati predsednik Bentley Motors Woolf Barnato je vozil zmagoviti avto kar tri leta zapored (1928, 1929 in 1930) in postavil rekord, ki je dolga leta ostal nedosegljiv. (G.K.)Izdelan zadnji Range Rover druge generacije


V ?etrtek, 13. decembra so v Land Roverjevi tovarni v Slihullu, izdelali zadnji Range Rover druge generacije. Kot smo že na naših straneh čli, bo leta 1994 predstavljenega Range Roverja v čtku prihodnjega leta zamenjalo popolnoma novo vozilo z istim imenom in obliko, ki zelo spominja na predhodnika. Zadnji Range je obarvan v Alister č in izdelan za severno ameriško tržiš?e, ki pa ga ne bo spoznal v živo, saj ga je Land Rover podaril Heritage Motor Centru v Warwickshiru. Tam ga bodo postavili ob bok prvemu Land Roverju iz leta 1948 in zadnjemu Range Roverju prve generacije, ki je iz čh trakov zapeljal leta 1996. (M.V.)Volvo D5 v kombinaciji s samodejnim menjalnikom


V čtku prihodnjega leta se boste lahko ob nakupu katere izmed čc Volva opremljenega s sodobni pet valjnim dizelskim motorjem (D5) čli tudi za samodejni menjalnik. Cena naj bi bila po informacijah iz Velike Britanije za slabih 1700 Eurov višja od čce z čim menjalnikom. (M.V.)Ford Explorer: Najvarnejši lahki dostavni tovornjak

Insurance Institut for Highway safety je pretekli teden razglasil Fordov lahki dostavni tovornjak (tako se v slovenskem jeziku imenuje pick-up, op. pisca) Explorer za najvarnejši lahki dostavni tovornjak pri ?elnem trku vozila. Explorer je že vse od svoje predstavitve, leta 1990, zmeraj med najbolj varnimi vozili v svojem razredu (17 odstotkov manj žrtev v težkih čh kot konkurenca). Vse skupaj pa čtno Fordovih inženirjev ni uspavalo, saj so v vozilih za modelno leto 2002 postopoma čli vgrajevati še t.im. "Safety Canopy", ki ne predstavlja ni? drugega kot čo čo blazino v obliki zavese, ki se ob zaznavanju čnja napihne med A in C čoma, ter ostane napihnjena tudi do 6 sekund, s ?emer č, da bi potniki padli iz vozila. Za napihovanje vseh prisotnih čih blazin v odvisnosti od vrste trka pa bo skrbel "Personal Safety System", ki bo med drugim čl tudi stopenjsko napihovanje čih blazin. (M.V.)Dve novi čci Mazde

Mazda je naznanila prihod nove čce športne RX-7, imenovane Type R Bathrust. Ime Bathrust je bilo izbrano v spomin na trikratno zaporedno zmago (1992-94) RX-7 na 12 urni dirki na Bathurstu v Avstraliji. Kot se za RX-7 spodobi ga bo poganjal Wanklov motor, za razliko od osnovnega modela, pa bo pri čca Bathrust č nastavljati oddaljenost vozila od tal. A, ne veselite se prehitro, saj bo to nastavitev lahko na zahtevo lastnika opravil le pooblaš?eni prodajalec oz. serviser.Druga novost pa predstavlja za dirke pripravljena Mazda MX-5, ki je po zagotovilih Mazde namenjena čtnikom, ki se želijo podati v dirkalni svet v kategoriji "NR-A". Dirkalnik je opremljen s 1,6 litrskim motorjem, ki ima v primerjavi z osnovno čco či hladilnik, izboljšano podvozje in zavore, 4 čovne varnostne pasove in zaš?itne loke za primer čnja vozila. Nova Mazda pa ne bo namenjena le dirkanju, saj ga bo č tudi registrirati, tako da se boste med delovnim tednom, ko na sporedu ni dirk, z njim vozili tudi v službo. (M.V.)Galerija: