Novice

Ocena pet zvezdic Euro NCAP potrjuje vrhunsko varnost nove lagune

 

 

 

Laguna II je bil prvi avtomobil v zgodovini, ki je pri ocenjevanju pasivne varnosti s strani neodvisne ustanove Euro NCAP dosegel oceno petih zvezdic. To je bil dosežek, ki je avtomobile povedel v novo obdobje in zdaj je za najvišjo oceno na vrsti Nova Laguna. Novi model je s skupno 36 doseženimi točkami od 37 možnih[1]  celo presegel svojega predhodnika in ponovno poudaril strokovno znanje Renaulta na področju pasivne varnosti. Poleg visoke ocene Euro NCAP se Nova Laguna ponaša tudi z zaupanje vlivajočo vodljivostjo, za katero je zaslužno natančno in odzivno podvozje, obenem pa zagotavlja raven zavornih zmogljivosti in tehnologije, ki jo uvrščajo v vrh njene kategorije v resničnih voznih razmerah.

 

 

Sistematično delo pri optimizaciji zaščite vseh potnikov

Laguna II je bil prvi avtomobil, ki je pri ocenjevanju pasivne varnosti Euro NCAP dobil oceno pet zvezdic. Nova Laguna je bila torej pričakovano deležna inovativne nadgradnje; Renault je na podlagi dognanj iz proučevanja resničnih nesreč in voznih razmer razvil nove rešitve s celovitim in še učinkovitejšim pristopom do varnosti vseh potnikov. Za večjo varnost je Nova Laguna pridobila sistem, ki zagotavlja še hitrejše proženje najnovejših elementov varnostne opreme. Trojni algoritem zdaj nadzoruje vse konfiguracije in skrbi za optimalno delovanje v raznolikih pogojih ob trku (zapletene okoliščine ob čelnem, bočnem in trku od zadaj). Ta učinkovit sistem vključuje od šest do osem varnostnih blazin, ki obkrožajo potnike (stranski varnostni blazini zadaj za doplačilo).

                    

 

Za učinkovito zaščito ob čelnem trku ima Nova Laguna prilagodljivi čelni varnostni blazini novega rodu z dvojno prostornino in tipalo na tirnici voznikovega sedeža. Ob sprožitvi se oblika in prostornina čelne varnostne blazine prilagodi obsegu voznikovega telesa (glede na velikost in položaj sedeža) in optimizira razporejanje obremenitev po voznikovi glavi in prsnem košu. Vsak od petih tritočkovnih varnostnih pasov ima omejevalnik zatezne sile, ki je umerjen na 400 oziroma 600 daN. Prednja sedeža imata po dva zategovalnika varnostnega pasu, ki učinkujeta na obe skrajni točki pasu ? na zunanjo stran trebušnega dela in na navijalni kolut. To rešitev dopolnjuje grbina v sedalu za preprečitev zdrsa telesa pod varnostnim pasom, zaradi česar je predel dimelj čvrsto vpet v sedež, ob čelnem trku pa je izboljšano tudi zadrževanje trupa. Trdno vpeta zaponka ob notranji strani sedeža z optimizirano lego olajšuje pripenjanje pasu. Zadaj sta zunanja sedeža opremljena z zategovalnikoma in Isofix sidriščema za varnostni otroški sedež, za doplačilo pa sta na voljo tudi posebna preklopna otroška varnostna zglavnika.

 

Stranski trki so pomemben vzrok smrtnosti (zelo šibko območje zaščite), zato so se temu področju posvetili še s posebno skrbnostjo in dosegli presenetljive rezultate. Za skrajšanje časa zaznavanja in odzivanja na trk za do 50 odstotkov ima Nova Laguna sistem dveh tipal, ki sta vgrajeni v prednja vrata in B stebriček. Poseben algoritem samodejno prilagaja odzivni čas sistema sili trka in obenem krmili delovanje dvoprostorske stranske varnostne blazine z dvojnim tlakom, ki obenem ščiti občutljivejši trup in odpornejšo medenico. Po veljavnih predpisih mora biti ta zaščita učinkovita do hitrosti 50 km na uro, Nova Laguna pa zagotavlja učinkovito zaščito do hitrosti 70 km na uro.

Nova Laguna je opremljena tudi z opozorilno lučko za vsakega od petih varnostnih pasov, če potnik ni pripet, obenem pa ima za prednja sedeža tudi zvočni opozorilnik. Na novo zasnovani okvirji sedežev zagotavljajo večjo učinkovitost in udobje. Nasloni sedežev so sicer nekaj tanjši, vendar niso moteči, obenem pa z zglavniki novega rodu z vgrajenimi drsniki zagotavljajo še boljšo zaščito vratu v primeru trka od zadaj.



[1]Ocena 36 točk od 37 možnih je sestavljena iz 16 točk za oceno zaščite ob čelnem trku, 15 točk za oceno zaščite ob bočnem trku, 3 dodatne točke za opozorilnike varnostnih pasov in 2 točki za oceno zaščite ob trku v steber. Nova Laguna je dobila tudi štiri zvezdice za zaščito otrok in dve zvezdici za zaščito pešcev.


Galerija: