Predstavitve

Citroën C8: enoprostorec visokega razreda

 Z velikim uspehom izbora kompaktnih enoprostorcev, ki sta ga nedavno dopolnila še C4 Picasso in Grand C4 Picasso, Citroën nadaljuje razvoj svojih vozil s prostornim karakterjem, ki v enoprostorcu visokega razreda C8 združuje elegantnost in ugodje v vožnji.

 V začetku leta 2008 (glede na državo) slednji dejansko prevzema spremenjen notranji in zunanji stil, ki skupaj še bolj razgibata odločne moderne linije in poudarjata bogat videz potniškega prostora.

 Istočasno je izbor vozil C8, glede na državo, bogatejši za nov dizelski motor HDi s 173 KM DIN (125 KW oziroma 170 KM CEE), opremljen s filtrom sajastih delcev (FAP) in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. V letu 2008 bo v nekaterih državah ta motor na voljo tudi s 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom. Ta ponudba dopolnjuje izbor motorjev, ki ga sestavljajo bencinski motor 2.0i 16V s 143 KM, na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom, in dva dizelska motorja, HDi 120 in HDI 138 s filtrom sajastih delcev (FAP), oba s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

 Motor HDi 173 s filtrom sajastih delcev (FAP), ki je na voljo že pri C5 in C6, je krona Citroënovemu izboru 4-valjnih motorjev HDi. Zaradi sklopa inovacij (dvojni turbopolnilnik s sekvenčnim vzporednim delovanjem in novi sistemi zgorevanja ter vbrizgavanja) se ta motor odlikuje z ugodjem v vožnji, ki ga zagotavlja pri največjem navoru 370 Nm že pri 1500 vrt/min. Da bi bila predelava še bolj dovršena, so bile izboljšave narejene na področju podvozja in zavornega sistema.Vzporedno z začetkom prodaje tega tipa motorja dopolnjuje nova dodatna oprema za udobje in pomoč pri vožnji izbor obogaten že s C8.

 
EDINSTVENA OBLIKA KAROSERIJE, ZAČINJENA Z VELIKIM UDOBJEM POTNIŠKEGA PROSTORA

 
 
- Sodoben in vreden stil

 C8 se že na prvi pogled odlikuje z močnim in dinamičnim stilom. Enoprostorec se ponaša s stilskimi izboljšavami, ki poudarjajo njegov položaj visokega razreda in utrjujejo Citroënov položaj v razredu velikih enoprostorcev. Prednji del C8 ima prenovljeno veliko dvojno puščico, nameščeno na sredino okrasne maske, ki ima še bolj napete in odločne linije s kromiranimi letvami, te pa poudarjajo statusni karakter vozila. Obod okrasne maske z bolj poudarjenimi linijami zagotavlja odlično združitev s pokrovom motornega prostora in žarometi, kar je jamstvo za opazno skrbno izdelano kakovost. Videz visokega razreda enoprostorca se izraža s kromiranimi kljukami na vratih in barvno zaščito karoserije, poudarjeno s kromiranimi profili, tako na sprednjem kot zadnjem delu. Kot odgovor sprednji strani je dvojna puščica, nameščena na zadnji del vozila, večja. S tem jasno izraža pripadnost izboru enoprostorskih vozil Citroën. Luči za vzvratno vožnjo so prosojne.

 - Nov interier, ki ima karakter visokega razreda

 

Izboljšave, narejene v samem potniškem prostoru C8, so skladne s spremembami, narejenimi na zunanjosti. Poudarjajo karakter visokega razreda enoprostorcev in v vozilu ustvarjajo prefinjeno ozračje. Vse obloge vrat, volana, talne obloge, preproge in zgornji obod armaturne plošče so odslej črni. Sicer so bili glavni deli, ki se jih dotikamo (odlagalna mesta na prednjih vratih, ročica za odpiranje predala za drobnarije, vrtljivi gumbi zračnikov, ?), obdelani z mehko barvo za bolj prijeten dotik. Položaj visokega razreda potniškega prostora C8 utrjuje končna obdelava s svetlečim kromom na kljukah vrat, prestavni ročici in drsnikih zračnikov.

 
- Prostoren in spremenljiv potniški prostor

 Vse izboljšave, s katerimi se ponaša potniški prostor C8, poudarjajo prostor in udobje v vozilu.

Z medosno razdaljo 2,82 m vozilo C8 odgovarja zahtevam kupcev enoprostorcev visokega razreda, ki iščejo visoko stopnjo udobja v potniškem prostoru. Zasnova sedežev odlično predstavlja prilagodljivost notranjega prostora in poudarja enakost potnikov ter individualizacijo njihovega udobja. C8 lahko dejansko sprejme do osem oseb na treh vrstah enakih sedežev. Poleg tega velika prilagodljivost notranjega prostora s sedeži omogoča tudi prilagodljivost prostornine prtljažnika, ki se glede na trenutne potrebe lahko spreminja od 225 dm3 do 2948 dm3. Velika prostornina, najmanjša širina 1153 mm med blatniškimi koši in notranja višina zagotavljajo veliko uporabnost.

 Potniški prostor je posebej gostoljuben zaradi električnih bočnih drsnih vrat, ki zagotavljajo lahek dostop v vozilo v vseh okoliščinah, tudi ko je enoprostorec parkiran blizu stene ali med dvema voziloma.

 MOTOR S ŠTEVILNIMI PREDNOSTMI

 
- Prožnost pri uporabi in zmanjšan hrup

 Motor HDi 173 FAP (s filtrom sajastih delcev) daje vozilu C8 odlično ugodje v vožnji, zahvaljujoč prisotnosti dvojnega turbopolnilnika s sekvenčnim vzporednim delovanjem, ki predstavlja pravo novost pri 4-valjnem dizelskem motorju.Dvojni turbopolnilnik s sekvenčnim vzporednim delovanjem hkrati zagotavlja razpoložljivost navora pri nizkem številu vrtljajev in odsotnost odzivnega časa pri vklopu turbopolnilnika. Največji navor 370 Nm je dosežen že pri 1500 vrt/min in ostane stabilen do 2700 vrt/min - območje števila vrtljajev, ki se uporablja najpogosteje.

 Sistem z dvojnim turbopolnilnikom s sekvenčnim vzporednim delovanjem se opira na uporabo dveh enako velikih turbokompresorjev s fiksno geometrijo. Pri nizkem številu vrtljajev, to je pod 2700 vrt/min, deluje le en turbopolnilnik. Zaradi zmanjšane vztrajnosti zagotavlja popolno reaktivnost motorja. Nad 2700 vrt/min mu na pomoč priskoči drugi turbopolnilnik, da lahko zagotovita potreben pretok zraka na celotnem območju visokega števila vrtljajev.

Prehodna faza, med katero se drugi turbopolnilnik začne vrteti, vendar še ni vključen v postopek vsesavanja, mu omogoča boljši začetek delovanja. Krmiljenje tega sklopa v celoti izvaja računalnik motorja.Prisotnost dveh izravnalnih gredi prispeva k ugodju v vožnji, k čemur prispevajo tudi protivibracijski pritrdilni nosilci motorja.

 Ta tip motorja HDi 173 FAP (s filtrom sajastih delcev) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom se ponaša z ugodjem v vožnji, ki ga zagotavlja z natančnostjo in hitrostjo med prestavljanjem. Zaradi kompaktnosti, ki je še ena od njegovih prednosti, zavzema enak prostor kot menjalnik s petimi prestavami in hkrati ohranja isti obračalni krog.  V letu 2008 bo v nekaterih državah ta motor na voljo tudi s 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

 - Zmerna poraba goriva in emisij

 Novi motor ima tudi novo zgorevalno komoro ?ECCS? (Extreme Conventional Combustion System), ki proizvaja optimalno mešanico zrak/gorivo in skupni vbrizgalni vod tretje generacije, katerega tlak, ki doseže do 1.800 barov, zagotavlja bolj fino razprševanje goriva. Ta povezava omogoča zmanjšanje emisij za 30 % v primerjavi z motorjem 2.2 l HDi predhodne generacije, pri čemer je njegova moč še izboljšana.

S tem ta novi motor, ki je sistematično opremljen s filtrom sajastih delcev (FAP), prikazuje nivo porabe goriva 7,2 l/100 km pri kombinirani vožnji in emisije CO2 191 g/km.

 - Preoblikovano podvozje

 Podvozje C8 je bilo prilagojeno dinamičnosti pogonskega sklopa.

C8, ki je pri vseh izvedenkah opremljen s prednjo premo tipa psevdo Mc Pherson s trikotnimi vodili in gibljivim prečnim drogom zadaj, se ponaša tudi z odlično lego vozila na cesti in natančnim vodenjem.

Tudi pri izvedenki HDi 173 s filtrom sajastih delcev (FAP) je C8 opremljen z zadnjimi amortizerji in posebnim stabilizacijskim drogom, zadnji ležaji sprednjih trikotnih vodil pa so bolj trdni. Te izboljšave omogočajo najboljšo možno strnitev med lego vozila na cesti, udobjem za aktivno varnost in užitkom v vožnji na visoki stopnji.

 - Izboljšan zavorni sistem

 Za prilagoditev zmogljivostim pri izboljšavah vozila C8, imajo zavorni deli nove dimenzije: prednji hlajeni zavorni koluti, velikosti 310 x 32 mm, so večjih dimenzij in so povezani z dvobatnimi zavornimi čeljustmi. Takšna konfiguracija zagotavlja vozilu C8 natančno in vztrajno zaviranje, ki ga je lahko nadzirati.

 

TEHNOLOGIJA, OSREDOTOČENA NA ZGLEDNO UGODJE IN VARNOST

 - Izbrana pomoč pri vožnji

Vgradnji motorja HDi 173 s filtrom sajastih delcev (FAP) v izbor vozil C8 se pridružuje vgradnja dodatne opreme, ki zagotavlja najboljše počutje v vozilu.

Največji med Citroënovimi enoprostorci je sedaj, pri izvedenki Exclusive, opremljen s sistemom za pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj.

Tipala, vgrajena v prednji in zadnji odbijač, zaznajo ovire v bližini vozila. Zvočni signali, ki jih oddaja več zvočnikov, ter prikaz manevra na večfunkcijskem zaslonu na armaturni plošči natančno opozarjajo voznika, da je v območju zaznavanja tipal prisotna ovira.

C8 je pri izvedenki Exclusive serijsko opremljen z novim telematskim sistemom NaviDrive. Slednji v povezavi z velikim barvnim zaslonom, poleg vgrajenega GSM telefona združuje avdio funkcije (radio, CD predvajalnik s podporo za MP3 format, shranjevanje na trdi disk do 30 GB, od katerih je 10 GB uporabnih v funkciji Jukebox) in navigacijo GPS. Sistem NaviDrive je bil zasnovan tudi zaradi ponudbe dodatnih storitev: Citroën pomoč v sili, Citroën pomoč, Citroën On Line. Funkcije sistema GPS in telefona omogočajo službi Citroën Urgence, da (odvisno od države) v primeru nesreče ali nezgode določi kraj, kjer se nahaja vozilo, ter dostop do storitev klicnega centra.

C8 je lahko glede na stopnjo končne obdelave opremljen tudi z opremo za prostoročno telefoniranje Bluetooth, ki vozniku omogoča preprosto uporabo prenosnega telefona, pri čemer ohrani vso pozornost pri vožnji.

 
- Popolna oprema za varnost

Da bi vozniku predstavili vse potrebne informacije in pomoč za mirno vožnjo, ima C8, serijsko glede na državo, omejevalnik hitrosti povezan z regulatorjem hitrosti in sistem za zaznavanje premalo napolnjene pnevmatike (na voljo glede na stopnjo končne obdelave) s prepoznavanjem položaja tega kolesa.

Poleg tega in za zagotavljanje največje varnosti svojim potnikom, se C8 pri vseh modelih ponaša s številno dodatno opremo za aktivno varnost, kot je sistem proti blokiranju koles (ABS), sistem proti spodrsavanju koles (ASR), sistem za nadzor stabilnosti vozila (ESP), sistem za pomoč pri zaviranju v sili (AFU) in samodejni prižig varnostnih utripalk. Za zagotavljanje zgledne zaščite vsem potnikom ima serijsko tudi 6 varnostnih blazin.

Učinkovitost vse dodatne opreme in odporne zgradbe izkazuje 5 zvezdic, ki jih je C8 dobil na testu EuroNCAP.


Galerija: