Tehnika - novosti

Porsche Panamera tudi s hibridnim pogonom

Pri družbi Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG bodo za novi model Panamera pripravili tudi hibridni pogon. Štirivratni GT z izrazitimi športnimi voznimi lastnostmi, ki so značilne za vse Porschejeve modele, bo prevzel komponente hibridnega Cayenna, ki bo na ceste zapeljal ob koncu tega desetletja. Z na novo razvito vzporedno hibridno zasnovo bo ta športni terenec za 100 km vožnje porabil manj kot 9 l goriva. Nova Panamera bo prvi štirivratni športni avto, ki bo na voljo z varčnim vzporednim hibridnim pogonom. Poleg tega se Porschejevi inženirji pri Panameri lahko oprejo na izkušnje, ki so jih pridobili pri razvoju pionirja hibridnega pogona, modela Cayenne.


Na novo razviti vzporedni hibridni pogon sestavljajo baterija, ki je nameščena v predelu prtljažnika, elektronika za nadzor moči in t. i. hibridni modul med motorjem in menjalnikom, ki združuje dodatno sklopko in elektromotor. Glede na vozno situacijo lahko hibridni modul odklopi bodisi motor z notranjim zgorevanjem bodisi elektromotor ali pa kombinira oba pogonska sistema. To pomeni, da bo pri Panameri mogoč izključno električni pogon brez emisij škodljivih izpušnih plinov, pa tudi značilno športni način vožnje.


Vendar pa četrti Porschejev model poleg inovativnega pogona odlikujejo tudi druge markantne značilnosti. Široka in nizka karoserija s svojimi proporci in športno obliko deluje hkrati dinamično in kompaktno.


Zasnova notranjosti ustvarja povsem nov občutek za prostor. Na športnih enojnih sedežih zadaj se lahko sproščeno namestita dva odrasla potnika, saj je na voljo dovolj prostora za glavo. Voznik in potniki lahko uživajo v udobni, po želji pa tudi v dinamični vožnji.


Armaturna plošča z elegantno in moderno obliko je izdelana iz vrhunskih materialov in vozniku zagotavlja nezamenljivo doživetje vozne dinamike, ki je značilno za vse Porschejeve modele. Nova Panamera bo svetovni javnosti premierno predstavljena leta 2009. Sprva bo na voljo s preizkušenimi pogonskimi sistemi. Hibridno različico bo glede na razmere na tržišču možno naročiti kasneje.

 

http://www.porsche.si


Galerija: