Novice

Dodatno pojasnilo o razsutju papirnate dokumentacije

Glede na objavljeno novico o razsutju papirnate dokumentacije, objavljamo še uradno pojasnilo v zvezi s prevozom dokumentacije, ki so jo v podjetju Pinus TKI d.d. prevzeli v uničenje s strani ZD Celje, 7. januarja 2008. družba Pinus podaja naslednjo izjavo:

 

?V družbi PINUS TKI d.d. so izvedli notranjo preiskavo dogodkov, ki so se zgodili 7. januarja 2008 in z ugotovitvami 21. januarja tudi seznanili urad informacijske pooblaščenke. Ugotovljena dejstva dokazujejo, da so bili prevzeti odpadki v ZD Celje deklarirani kot trdni odpadki (odpadni dokumenti, kartoni ?), pakirani v t.i. drugo embalažo. Ob naročilu in prevzemu odpadkov v odstranitev niso bila s strani ZD Celje podana nikakršna navodila posebnega ravnanja z odpadki ali informacije o njihovem posebnem statusu. Skladno z deklaracijo in naročilom je bilo za prevzem določeno primerno vozilo in način prevoza. Papirni odpadki so bili prevzeti v odprtih nezalepljenih škatlah brez označbe njihove vsebine.

 

V preiskavi je bilo nadaljnje ugotovljeno, da je med transportom iz Celja v Rače po signalnih opozorilih nasproti vozečega voznika ustavil vozilo in preveril stanje tovora. Ugotovil je, da je cerada delno odpeta, nekatere škatle prevrnjene, dokumentacijo, ki je bila delno raztresena po vozilu, pa je pospravil nazaj v škatle in jih  poravnal, cerado pa ponovno zatesnil. Izgubljenih papirjev na ali ob cestišču ni opazil. Ob sprejetju odpadkov v družbi so bili ti po običajnem postopku uničeni. Družba Pinus TKI d.d. za delno izgubo odpadkov izvedela šele istega dne zvečer iz medijev. Naslednje jutro je bilo organizirano in izvršeno čiščenje okolice dogodka.

 

Dogodek v družbi PINUS TKI d.d. obžalujemo, vendar menimo, da smo glede na naravo deklariranih odpadkov v celotnem procesu prevzema, transporta in uničenja ravnali skladno z zakonodajo, pooblastili in z potrebno skrbnostjo.? 


Galerija: