Tehnika - novosti

Priprave na začetek prodaje vozil na električni pogon

Zveza Renault-Nissan in Project Better Place z namenom občutno zmanjšati izpuste CO2 in drugih delcev ustvarjata pogoje za prelomen prihod vozila na električni pogon na izraelsko tržišče. Predlagana rešitev je odgovor na izziv, ki ga je izraelska vlada postavila avtomobilski industriji in njenim dobaviteljem in ki naj bi prispeval k razvoju državne transportne infrastrukture v smeri uporabe obnovljivih virov energije.

Zahvaljujoč partnerstvu med Zvezo Renault-Nissan in Project Better Place v Izraelu bodo tako prvič v zgodovini izpolnjeni vsi pogoji za uspešno široko komercializacijo vozil na električni pogon. Izraelska vlada bo kupce spodbujala k nakupu z znižanimi davki, Renault bo dobavljal vozila na električni pogon, medtem ko bo Project Better Place zgradil omrežje za polnjenje akumulatorjev na celotnem ozemlju države. Vozila na električni pogon bodo na tržišču na voljo v letu 2011.

  • 100-odstotno električna vozila: Vse funkcije tega Renaultovega vozila uporabljajo izključno elektriko. Kljub temu da bo vozilo dosegalo enake zmogljivosti kot vozilo, opremljeno z 1,6-literskim bencinskim motorjem, bo cilj ?nič emisij? dosežen. Renaultova električna vozila bodo imela litij-ionske akumulatorje, ki zagotavljajo večjo avtonomnost in trajnost.

  • Inovativen ekonomični model: Prvič v zgodovini bosta lastništvo nad vozilom in akumulatorjem ločena. Uporabniki bodo vozilo kupili in se istočasno naročili na napajanje z energijo, ki bo vključevalo uporabo akumulatorja, zaračunavalo pa se bo po prevoženem kilometru. Ta sistem je enak sistemom prenosnih telefonov, kjer se mesečna naročnina za storitev pripiše začetni ceni nakupa.
  • Konkurenčni stroški uporabe: Izraelska vlada je pred kratkim do leta 2019 podaljšala davčno olajšavo za vsa vozila z ? nič izpusti ?, kar pomeni, da bodo ta vozila še dostopnejša. Če upoštevamo, da je cena elektrike nižja od cene fosilnih goriv in da velja za vozilo garancija za celotno življenjsko obdobje, to pomeni, da bo skupni strošek uporabe vozila za kupca skozi celotno življenjsko obdobje veliko nižji od tistega s toplotnim motorjem.
  • Infrastruktura omrežja za polnjenje akumulatorjev: Project Better Place, katerega sedež je v Kaliforniji, ima namen izgraditi omrežje postaj za polnjenje akumulatorjev. Avtonomnost vozila tako ne bo več ovira, saj bo vozilo mogoče napolniti na eni od 500.000 postaj, ki jih bodo postavili v Izraelu. Vgrajen informacijski sistem bo voznika opozarjal na količino elektrike v vozilu in na najbližjo postajo. Nissan je v okviru svoje skupne podružnice z NEC razvil akumulator, ki ustreza potrebam električnega vozila, in bo tudi zagotovil njegovo široko proizvodnjo. Renault pa razvija ? zamenljive akumulatorje ?, kar naj bi zagotovilo stalno mobilnost. Celoten sistem bo prestal vrsto preskusov od letošnjega leta dalje.
  • Tržišče z idealno širšo javnostjo: V Izraelu, kjer 90 % avtomobilov prevozi manj kot 70 kilometrov na dan in kjer razdalja med večjimi urbani središči ni večja od 150 kilometrov, bi lahko električno vozilo predstavljalo idealno prevozno sredstvo, ki bi zadostilo večini potreb prebivalcev v zvezi s transportom.


Ta skupna pobuda s partnerjem Project Better Place je prva konkretna uresničitev zaveze, h kateri se je obvezala Zveza Renault-Nissan, in sicer zagotoviti široko prodajo vozil z ? nič izpusti ? povsod po svetu.


Galerija: