Novice

Fiat 500 prihaja na valentinovo

Fiata 500 že vozijo mnoge znane osebnosti, med njimi je tudi brazilski voznik Formule 1 Felipe Massa. Avto, ki je simbol masovne ekskluzivnosti, saj ponuja 500.000 opcij, bomo 14. februarja pozdravili tudi v Sloveniji. Pridevniki nekonvencionalen, ekskluziven, prilagodljiv, inovativen, unikaten, le delno opišejo Fiat 500, saj ne gre le za avto, gre za življenjski slog. Fiat 500 je most s preteklostjo, a vendar izjemno naravnan v prihodnost - je zelo prijazen do okolja in kar dve leti pred zakonsko določenim rokom že dosega standard Euro 5..

Prejel nagrado za evropski avto leta 2008 (?Car of the Year 2008?)

Fiat 500 je 28. januarja na slovesni podelitvi v Berlinu prejel nagrado za evropski avto leta 2008 (?Car of the Year 2008?). Ob prevzemu nagrade je izvršni direktor Fiat Group Automobiles Sergio Marchionne med drugim povedal: ?V zelo kratkem času smo prehodili zelo dolgo pot. Z veseljem lahko poudarim, da je bil Fiat v minulem letu najhitreje rastoča blagovna znamka v Evropi."

Fiatov supermini ni bil le končni zmagovalec, pač pa je prejel glasove skoraj vseh članov žirije: 57 od 58 novinarjev je avto uvrstilo v svoj osebni izbor, med njimi jih je kar 33 Fiata 500 postavilo na prvo mesto. Poleg tega gre za drugi avto v segmentu A, ki je prejel ta najbolj prestižni mednarodni naziv v svetu avtomobilizma (prva je bila Fiat Panda leta 2004). Ta pomemben uspeh hkrati pomeni dvanajsti naziv ?Car of the Year? za Fiat Group Automobiles.

Prestižni naziv evropski avto leta 2008 (?Car for the Year 2008?) potrjuje veliko zanimanje, ki se je začelo najprej v medijih po predstavitvi v Torinu, 4. julija 2007. Uspeh in navdušenje se nadaljuje. Med drugim to potrjuje tudi 140.000 evropskih kupcev, ki so svojega Fiata 500 naročili od lanskega 4. julija.

Felipe Massa vozi Fiat 500

Felipe Massa je v Monte Carlu predstavil svojega novega Fiata 500, ki ga poganja ekskluzivna različica motorja 1.4 16v z 88 kW (120 KM). Omenjenega Fiata 500 odlikujejo tudi unikatne podrobnosti, kot je na primer vgraviran Massov podpis na okrasni letvici pri vratih.

Fiat 500, ki ga je prejel voznik Ferrarijeve ekipe, je bele biserne barve, notranjost je v rjavi barvi. Seveda gre za športno različico, z električnim strešnim oknom Skydome, aluminijastimi platišči R16 in rdečimi zavornimi čeljustmi.

To, po čemer se avto razlikuje od drugih, je poskočen, posebej prirejen 1.4 16v motor, s povišano nazivno močjo 88 kW (120 KM), ki prihaja iz oddelka Fiat Powertrain Racing (Fiat Powertrain Technologies). Gre za oddelek, ki je zadolžen za dizajn, raziskave, razvoj in izdelavo motorjev za tekmovalne namene, za izdelavo določenih delov, s katerimi povečujejo učinkovitost bencinskim in dizelskim motorjem, pa tudi za izdelavo posebnih omejenih serij motorjev.

Poseben športni Fiat 500 je torej v lasti simpatičnega nadarjenega brazilskega voznika Formule 1, ki si je v minuli sezoni šestkrat pridirkal najboljši štartni položaj, zabeležil tri zmage (VN Bahrajna, VN Španije in VN Turčije), končal sezono 4. mestu v skupnem seštevku ter pomembno prispeval k osvojitvi konstruktorskega naslova Ferrarijeve ekipe in zmagi moštvenega kolega Kimi Räikkönena.

www.fiat.si


Galerija: