Predstavitve

Audi A4 Avant: nova dimenzija vožnje

? Privlačen design, prostoren in premišljen prtljažnik
? Športna tehnična zasnova in dinamične vozne lastnosti
? Nova generacija motorjev z večjo močjo in manjšo porabo goriva

Dinamična, elegantna in emocionalna ? že z A4 limuzino je Audijevo delovanje dobilo novo razsežnost. Čez nekaj tednov bo tu A4 Avant: najuspešnejši prestižni karavan srednjega avtomobilskega razreda, ki ga poleg izjemne vozne dinamike in vrhunske kakovosti odlikuje tudi visoka uporabna vrednost za športne aktivnosti in preživljanje prostega časa. To je sožitje elegance in premišljene funkcionalnosti.

Audi A4 Avant povečuje svojo prednost. Na podlagi enake tehnične zasnove, kot jo ima limuzina, so novo razvito petvodilno sprednjo premo premestili daleč naprej. To zagotavlja idealno porazdelitev osnih obremenitev in s tem maksimalno preciznost in živahnost krmiljenja. Zato lahko tudi Avant ustvari tisti novi, navdušujoči občutek vožnje, ki je limuzini po oceni specializiranih medijev zagotovil naslov najboljšega avtomobila srednjega razreda.

Audi bo za A4 Avant sprva ponudil pet različnih motorjev: dva bencinska in tri dizelske. Njihova odlika je suverena moč, pri čemer pa se je poraba goriva v primerjavi s predhodnim modelom zmanjšala za več kot 14 % ? to je dokaz za Audijevo uspešno strategijo učinkovitosti.

Visoka raven Audijevega tehničnega znanja in sposobnosti se nenazadnje odraža tudi v široki paleti različnih menjalnikov ter številnih športnih in komfortnih tehnologijah, od katerih jih veliko prihaja neposredno iz zgornjega avtomobilskega razreda.

Lepim karavanom je ime Avant: design

Oblika novega Audija A4 Avant je polna napetosti in dinamičnih linij, česar smo pri znamki Audi, ki že od nekdaj stavi na design, že vajeni. Žarometi so zasnovani kot tehnična umetnina. Dnevne luči so vključene v serijsko opremo, v okviru paketa ksenon plus pa jih sestavlja 14 belih svetlečih diod.

V primerjavi s predhodnim modelom so proporcionalna razmerja prenovljena in še bolj športna. Sprednji previs so skrajšali, pokrov motornega prostora in medosna razdalja pa sta znatno daljša. Položna D-stebrička dajeta Audiju A4 Avant dinamično, kupejevsko silhueto, oblikovna zasnova zadka pa z močnimi vodoravnimi linijami poudarja širino vozila. Novi A4 Avant meri v dolžino 4,70 m, skoraj 12 cm več kot prejšnji model. Kljub temu, da je njegova karoserija znatno bolj toga in varna kot pri predhodniku, pa se je masa vozila zmanjšala za približno 10 %.

Prostornina prtljažnika meri v osnovi 490 l in jo je možno povečati na 1.430 l, tako da se najmlajši član Audijeve družine lahko pohvali z največjim prtljažnikom v primerjavi z neposredno konkurenco. Naslonjalo zadnjih sedežev je deljivo v razmerju 1/3 : 2/3. Kot dodatna oprema je na voljo odprtina za prevoz daljših predmetov s posebno vrečo za smuči in snežne deske. Prtljažni del A4 Avanta je tapeciran s fino talno oblogo ter je že serijsko opremljen z domiselnimi rešitvami, kot sta npr. obojestranska podloga prtljažnika in komfortni prtljažni rolo, ki ga lahko odprete že z rahlim dotikom. Ponudba dodatne opreme vključuje Audijeve luksuzne rešitve, kot sta npr. elektromehansko odpiranje pokrova prtljažnika ali pritrdilna garnitura za fiksiranje prtljage.

Svetla in prostorna: notranjost vozila

Notranji ambient novega A4 Avanta deluje svetlo in prostorno. Notranjost je odraz značilnih Audijevih lastnosti ? vrhunske kakovosti izdelave, žlahtnega videza in logično-intuitivnega upravljanja. Armaturna plošča je usmerjena proti vozniku in se v mnogih podrobnostih opira na večji A8. Zaradi nove elektromehanske parkirne zavore je odpadla ročica za ročno zavoro.

Tudi serijska avtomatska klimatska naprava je v osnovi povsem nova. Ima za 10 % večjo moč hlajenja, vendar deluje bolj učinkovito kot dosedanji agregati, tako da prihrani pribl. do 0,2 l goriva na 100 km.

Audi postavlja nova merila tudi na področju varnosti, npr. s kombinacijo prilagodljivih zračnih blazin, zategovalnikov pasov z vklopnimi omejevalniki zatezne sile ter funkcijo zaznavanja položaja sprednjih sedežev. Pri tem sistemu se intenziteta proženja zračnih blazin in nivo zatezne sile pasov uravnavata selektivno glede na položaj sedežev in silovitost trčenja. V primeru naleta od zadaj pa naslonjali in vzglavnika sprednjih sedežev podprejo zgornji del telesa. Ta sistem, ki se imenuje Audi backguard, je na neodvisnih testiranjih požel nemalo pohval.

Motorji: večja moč, manjša poraba

Novi Audi A4 Avant prihaja na trg z dvema zmogljivima bencinskima in dvema dizelskima motorjema z razponom moči od 105 kW (143 KM) do 195 kW (265 KM). Kasneje bo paleto motorjev dopolnila še različica 2.0 TDI 125 kW. Vsi agregati imajo sistem direktnega vbrizgavanja goriva po principu FSI oz. TDI, trije štirivaljniki pa visok navor dosegajo tudi s pomočjo turbopolnilnika. V povprečju se je moč motorjev v tej seriji povečala za skoraj 8 %. Istočasno se je poraba pri bencinskih motorjih zmanjšala za skoraj 12 %, pri motorjih TDI pa za skoraj 9 %.

Najmočnejši motor za novi Audi A4 Avant je 3.2 FSI. Njegova moč znaša 195 kW (265 KM), medtem ko je največji navor 330 Nm na voljo v območju od 3.000 do 5.000 vrt/min. Pri tem motorju V6 sta novost znatno manjše notranje trenje in t. i. Audi valvelift system, tehnologija uravnavanja ventilov, ki spreminja hod sesalnih ventilov. Motor 3.2 FSI lahko v vsaki situaciji zagotavlja športno moč: z njim A4 Avant v 6,4 s doseže hitrost 100 km/h, najvišja hitrost pa znaša kar 250 km/h. Ob vsem tem pa je poraba goriva za 1,5 l manjša kot pri primerljivem predhodniku.

Tudi 1.8 FSI je motor z visoko učinkovitostjo. Kompaktni, lahki štirivaljnik doseže moč 118 kW (160 KM) in navor 250 Nm v območju od 1.500 do 4.500 vrt/min. Tehnologija direktnega vbrizgavanja bencina in turbopolnilnik pri njem predstavljata idealno kombinacijo. 1,8-litrski agregat se odziva spontano in deluje izredno kultivirano. Do 100 km/h pospeši v 8,9 s, njegova največja hitrost pa je 218 km/h.

3.0 TDI v Audiju A4 Avant je ? zlasti če govorimo o napravi za vbrizgavanje in turbopolnilniku ? v bistvu nov motor. Trilitrski dizelski agregat doseže moč 176 kW (240 KM), navor 500 Nm pa dosega v območju od 1.500 do 3.000 vrt/min. O njegovem dinamičnem značaju pričajo tudi vozne zmogljivosti: 6,3 s za pospešek od 0 do 100 km/h in največja hitrost 250 km/h.

Motor 2.0 TDI je opremljen z novo tehnologijo vbrizgavanja preko skupnega voda, ki zagotavlja kultivirano delovanje; druge inovacije se nanašajo na turbopolnilnik in geometrijo batov. Audi ponuja dve različici tega dvolitrskega dizelskega agregata: s 105 kW (143 KM) in 320 Nm ter s 125 kW (170 KM) in 350 Nm. Obe zagotavljata močan pogon ? z osnovnim motorjem TDI lahko A4 Avant pospeši od 0 do 100 km/h v 9,7 s in doseže največjo hitrost 208 km/h. Pri močnejšem motorju pa se ta dva podatka glasita 8,6 s in 222 km/h.

Pri sistemih za prenos moči lahko kupci izbirajo iz široke ponudbe najsodobnejših modulov. Šeststopenjski ročni menjalnik in menjalnik tiptronic (opcija za 3.2 FSI) odlično skrbita za prenos motorne moči. Za 1.8 FSI in 2.0 TDI s 105 kW (143 KM) je na voljo brezstopenjski avtomatski menjalnik multitronic.

Izvedbi 3.2 FSI in 3.0 TDI sta serijsko opremljeni s stalnim štirikolesnim pogonom quattro. Ta sistem pri običajnem načinu vožnje porazdeljuje pogonsko moč v razmerju 40 : 60 med sprednjo in zadnjo premo ? ta zasnova je odlično usklajena z dinamičnim celostnim značajem novega A4 Avanta. Po potrebi pa diferencial torsen večji del navora preusmeri na tisto premo, ki ima boljšo vlečno silo.

V pogonskem sklopu novega A4 Avanta so diferencial premestili neposredno za motor. Tako je svoje mesto zamenjal s sklopko oz. pretvornikom navora.

Zaradi tega ukrepa je bilo možno sprednjo premo prestaviti za 154 mm bolj naprej. Ta rešitev zagotavlja daljšo medosno razdaljo in odlično razporeditev osnih obremenitev ? to pa v enaki meri koristi krmilnim lastnostim in udobju pri vožnji.

Popolnoma novo: dinamično podvozje

Dinamično podvozje novega Audija A4 je zasnovano povsem na novo. Premnika in vodila petvodilne sprednje preme so izdelani iz aluminija, enako velja za nosilec, ki prispeva k togosti sprednjega dela vozila. Krmilno gonilo je nameščeno daleč spredaj in nizko spodaj ? krmilni ukazi se tako preko krmilnih drogov prenašajo neposredno na kolesa. Zelo učinkovita servo črpalka preciznega servo krmiljenja z zobato letvijo zmanjša porabo goriva za okrog 0,1 l/100 km.

Pri zadnji premi je Audi prevzel princip smernega krmiljenja s trapeznima vodiloma, ki se uporablja za večji seriji A6 in A8. Veliko delov kolesnih obes je iz aluminija, za natančno odzivanje pa skrbi ločena namestitev vzmeti in blažilnikov. Novi A4 Avant je serijsko opremljen s 16- ali 17-colskimi aluminijastimi platišči, za katerimi so vgrajene močne zavore. Stabilizacijski sistem ESP lahko pri hitrosti do 70 km/h v posameznih situacijah izklopimo.

Paket inovativne tehnologije naredi doživetje vožnje še bolj dinamično in fascinantno. Opcijski sistem uravnavanja Audi drive select vključuje različne tehnične komponente, odvisno od tega, za katero izvedbo se je odločil kupec vozila. V osnovni različici vpliva na dodajanje plina, prestavne čase pri tiptronicu oz. multitronicu, servo podporo pri krmiljenju in na kot zasuka volana. Voznik s pritiskom na tipko določi, ali naj te komponente ustvarjajo udoben, uravnotežen ali športen način vožnje. Če je vozilo opremljeno tudi z upravljalnim sistemom MMI, pa je na voljo še četrti način vožnje, ki ga voznik lahko individualno programira.

Za delovanje sistema Audi drive select je potrebna vsaj ena od dveh vrhunskih komponent. Prva je prilagodljivo uravnavanje blaženja, ki je vezano na kombinacijo s športnim podvozjem, pri katerem je karoserija za 20 mm znižana.

Druga komponenta pa je Audijevo dinamično krmiljenje, ki brezstopenjsko do skoraj 100 % prilagaja razmerje pri prenosu krmilne sile glede na hitrost vožnje in vozilo v kritičnih situacijah stabilizira z majhnimi, a bliskovitimi posegi v krmilni sistem. Ta sistem se izkaže kot zelo koristen tudi v primeru podkrmiljenja.

Še večja suverenost: asistenčni sistemi

Pri Audiju lahko novi Avant po želji opremijo s celo vrsto najsodobnejših sistemov, s katerimi bo vožnja še bolj suverena in sproščena. Mednje štejejo parkirni sistem Audi parking system, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Audi lane assist in pa Audi side assist, ki voznika opozori na morebitno nevarnost pri menjavi voznega pasu. Sistem adaptive cruise controlvzdržuje konstantno razdaljo do spredaj vozečega vozila.

Audi A4 Avant postavlja nove standarde tudi na področju multimedijske opreme. Na glasbeni vmesnik Audi Music Interface (AMI) boste brez težav lahko priključili iPod. Nadalje se lahko odločite za enega od navigacijskih sistemov: MMI Basic plus ali različico z DVD-predvajalnikom, ki vključuje tudi MMI. Oba omogočata integracijo mobilnega telefona s pomočjo tehnologije Bluetooth in ju je možno kombinirati z vrhunskim upravljalnim sistemom MMI. Vrhunec v ponudbi audio opreme pa predstavlja sistem prestižnega danskega proizvajalca Bang & Olufsen: 10-kanalni ojačevalnik z močjo 505 W, na katerega je priključenih 14 zvočnikov.

V okviru dinamične ponudbe S line sta na voljo še paket zunanje opreme in športni paket. Široka paleta dodatne opreme vključuje veliko elementov, ki pritičejo luksuznemu razredu, npr. prezračevane klimatizirane komfortne sedeže, triconsko klimatsko napravo, advanced key, tj. sistem za avtorizacijo dostopa in zagona vozila brez ključa, le s pritiskom na gumb, in dinamične smerno prilagodljive žaromete adaptive light. Veliko panoramsko strešno okno spušča v notranjost vozila veliko svetlobe. Kasneje bo ponudbo dopolnila tudi povsem nova asistenca za dolge luči.

Prodaja A4 Avanta se bo v Nemčiji in na ostalih evropskih trgih začela spomladi.
 

Galerija: