Reportaže

Sejem Avto in vzdrževanje, 10. - 13. april

V Celju so od 10. do 13. aprila 2008 na celjskem sejmišču potekali štirje sejmi, ki so vsebinsko povezovali sejemski dogodek z dolgoletno tradicijo in bogato ponudbo.16. sejem Avto in vzdrževanje, 8. sejem Moto boom, 6. Razstavo gospodarskih vozil in 7. sejem Logotrans.

Celotna prireditev je potekala na 37.500 m2, od tega je 18.000 m2 pokritih razstavnih površin, 7.500 m2 zunanjih razstavnih površin, 12.000 m2 zunanjih površin namenjenih spremljevalnim prireditvam. Na omenjenih sejmih je bilo predstavljenih veliko novosti, saj od leta 2002 ti sejmi potekajo bienalno. Direktno se je predstavilo 239 razstavljavcev iz devetih držav (Avstrija, Belgija, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška in Slovenija), skupaj z zastopanimi podjetji pa 694 razstavljavcev iz kar 26 držav. Prav tako kot razstavljavcev je iz leta v leto več tudi obiskovalcev iz tujine, tako da ti štirje sejmi postajajo vse bolj mednarodni.

Sejem Avto in vzdrževanje je edina specializirana prireditev na področju avtoservisne dejavnosti. Njegova zasnova temelji na novostih na področju vzdrževanja in popravil motornih vozil in opreme v avtoservisnih delavnicah. Namenjen je predvsem avtomehanikom, vulkanizerjem, avtokleparjem, avtoličarjem ter vsem, ki so poklicno ali ljubiteljsko povezani z avtoservisno dejavnostjo. Obiskovalci sejma so si lahko ogledali bogat razstavni program, ki je obsegal opremo za avtomehanične, vulkanizerske, avtokleparske in avtoličarske delavnice, testne naprave, dvigala, avtoelektriko in elektroniko, opremo za avtopralnice ter avtopralne tehnologije, naprave in opremo za čiščenje, nadomestne dele in dodatno opremo, avtoakustiko, raznovrstne informacijske podpore, olja in maziva, naprave za pretok olja in podmazovanje, osebna vozila, revije s področja avtomobilizma ter predstavitve strokovnih šol.

Razstava gospodarskih vozil je najpomembnejša prireditev na področju gospodarskih vozil, izdelkov in storitev, povezanih s prevozniško dejavnostjo v Sloveniji, ki ponuja celovit pregled ponudbe na tem področju. Namenjena je poklicnim prevoznikom in vsem ostalim, ki za opravljanje svoje dejavnosti potrebujejo tudi gospodarska vozila. Bogat razstavni program je obsegal lahka, srednja in težka gospodarska vozila, dostavna vozila, avtobuse, polpriklopnike, priklopnike, nadgradnje, priključke, dodelave in predelave, opremo gospodarskih vozil, specialna vozila ter leasing hiše. V letošnjem letu so organizatorji prvič namenili dostavnim vozilom namenili pokrito sejemsko dvorano, zaradi velikega odziva razstavljavcev so povečali tudi zunanje površine. V sodelovanju s sekcijo avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so tudi letos pripravili zanimivo obsejemsko dogajanje. Znane blagovne znamke, ki si jih bodo naši obiskovalci lahko ogledali, so: SCANIA, DAF, RENAULT, IVECO, MAN, VOLVO, MERCEDES, SCHWARZMÜLLER, MAGYAR, LENHARDT, ISUZU, PEUGEOT, FORD, FIAT, CARGOBULL, KRONE in še mnogo ostalih.

Sejem Logotrans je osrednji dogodek na področju logistike in transporta v Sloveniji. Temeljil je na predstavitvi logističnih podsistemov in je ponujal celovit pregled ponudbe na tem področju. Namenjen je bil predvsem logistom, ki so vključeni v logistične procese v podjetju, pri dobaviteljih ali kupcih in se v podjetjih ukvarjajo z optimiranjem blagovnih tokov. Po tematiki se je dopolnjujeval z Razstavo gospodarskih vozil. Razstavni program Logotransa je obsegal ponudbo viličarjev, vozičkov in ostale naprave za manipulacijo tovora, dvigala, žerjave, dvigalne naprave, nakladalne ploščadi, avtodvigala, odre, transportno opremo, naprave v notranjem transportu, regale in drugo skladiščno opremo, naprave za pritrjevanje in varovanje tovora, trakove, verige, pomoč na cesti za komercialna vozila, sisteme za obdelave podatkov, računalniško informacijske sisteme, borze transporta.

Sejem Moto boom je v letu 2008 doživel že svojo 8. ponovitev. Sedaj predstavlja osrednji dogodek na motorističnem področju in ponuja bogato ponudbo motociklov in spremljajoče ponudbe. Razstavni program je obsegal motocikle, skuterje, kolesa z motorjem, štirikolesnike, vodne skuterje, motorne sani, dodatno opremo, pnevmatike, olja, izpušne sisteme, akumulatorje, opremo za motoriste ter strokovno literaturo in revije.


Sejem so spremljale številne strokovne in zabavne prireditve. Takšen sejem je dokaz, da Slovenija n potrebuje predstavitev avtomobilske stroke, škoda, da na svoj račun ne pridejo še tisti, ki jih zanimajo nova vozila. Večini ostane tako na voljo ogled sejmov tujini ali pa ogled novosti v salonih ali revijah.


Galerija: