Reportaže

Neurejen avtomobilski trg v Sloveniji

                                          
V okviru sejma Avto in vzdrževanje je na celjskem sejmišču potekala okrogla miza o neurejenem avtomobilskem trgu v Sloveniji. Izpostavili so predvsem delo na črno, pomanjkanje kadrov, posebej problematično pa je področje davčnih utaj.


Predsednik sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev v okviru Podjetniško trgovske zbornice Slovenije Srdjan Džumhur je dejal, da sekcija praznuje leto dni obstoja in da so jo ustanovili zaradi neurejenosti na avtomobilskem trgu in nemoči posameznikov. Pojasnil je še, da smo lani v Sloveniji kupili in prvič registrirali 91.780 osebnih motornih vozil. Od tega so pooblaščeni uvozniki preko svojih prodajnih mrež prodali nekaj manj kot 64 tisoč novih osebnih vozil, slabih 28 tisoč pa drugi trgovci in lastniki sami.

 Uroš Novak iz Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) je poudaril, da je eden izmed največjih problemov davčne uprave pojav t.i. missing traderjev. Gre za hitro ustanovljene družbe, ki umogočajo davčne utaje pri prodaji rabljenih ali novih vozil. ?Ker smo izboljšali sodelovanje tudi z Generalno policijsko upravo pričakujemo boljše rezultate. V manj kot letu dni smo odvzeli več kot 370 davčnih identifikacijskih številk predvsem tistim, ki se ukvarjajo s preprodajo novih in rabljenih vozil. Ti goljufi so zelo prilagodljivi in imajo verjetno na vsako našo akcijo v naprej pripravljen odgovor, saj se učijo na primerih držav Evropske unije,? je prepričan Novak. Marjan Maček iz DURS-a pa je dejal, da missing traderjev ni tako težko odkriti, problem jih je odkriti hitro. ?Za utajo sta odgovorna oba, zato preganjamo oba, tako kupca kot prodajalca. Na ministrstvu za finance smo se dogovorili za določene spremembe pri davku za motorna vozila. Delovali bomo v tej smeri, da se bo čimveč davkov pobralo takoj. Podrobneje o tem ne morem govoriti, ker je zakon še v predlogu,? je dejal Maček.

 S pojavom missing traderjev se intenzivno ukvarjajo tudi na Generalni policijski upravi (GPU). Vodja oddelka za gospodarski kriminal Damjan Turk je povedal, da na območju celotne Slovenije trenutno obravnavajo okoli 40 družb, do lanskega leta pa so zaključili 30 zadev. Stanislav Brglez iz GPU pa je pojasnil, da na območju Evropske unije ukradejo okoli milijon vozil na leto, s čimer je povzročenih okoli 11 milijard evrov premoženjske škode. ?Letos v Sloveniji pričakujemo nekaj tisoč zaseženih vozil, saj smo lani decembra vključili preverjanje dokumentov ob vsaki registraciji ali tehničnem pregledu. Pomoč pri iskanju ukradenih vozil pa gotovo predstavlja dejstvo, da smo v schengenskem območju,? je še dejal Brglez.

 S problemi pa se soočajo tudi na področju zaposlovanja in kadrov.

Predsednik sekcije avtoserviserjev v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Šel je ocenil, da je na področju njihove dejavnosti prisotne od 30 do 35 odstotkov sive ekonomije. ?To je ogromno. Dejstvo je, da se jim bolj splača delati nelegalno kot legalno. Naši člani morajo izpolnjevati vrsto zakonskih obveznosti. Nelegalni pa pravijo, da kazen, ki jim jo je naložil inšpektor, pokrijejo v enem ali dveh popoldnevih,? je opozoril Šel. Poleg tega obrtniki zahtevajo, da je treba predpise in zakonodajo za male poslovne objekte poenostaviti. Da so globe prenizke, se strinja tudi glavna tržna inšpektorica iz Tržnega inšpektorata RS Andrejka Grlič. ?Globe za delo na črno za fizično osebo so še vedno nizke in znašajo okoli 200 evrov,? je pojasnila. Poudarila je možnost prijav s strani državljanov in dodala, da so prijave anonimne.

 

Glavni inšpektor na Inšpektoratu za delo RS Borut Brezovar pa je povedal, da okoli 11 odstotkov odkritih kršitev predstavjajo ilegalne zaposlitve, torej zaposlovanje na črno. Opozoril je, da je to nekaj drugega kot delo na črno. ?To pomeni, da nekdo v nasprotju s predpisi opravlja neko dejavnost. Po zakonu o delovnih razmerjih je delavcu prepovedano početi popoldne tisto, kar počne dopoldne in je določeno v pogodbi o zaposlitvi. Za kaj takega mora od svojega delodajalca predhodno dobiti pisno soglasje,? je še dejal Brezovar.

 Džumhur je izpostavil tudi težave v izobraževalnem sistemu. ?Sistem ne sledi razvoju tehnologij, iz šol prihajajo učenci z neustreznimi znanji o aktualnih avtomobilskih tehnologijah. Povprečna ocena bodočih mehanikov je 2,3. To so verjetno fantje, ki ne najdejo druge ustrezne šole, da bi prišli do svojega poklica. Lahko od njih pričakujemo, da bodo kos vsem tem visokim tehnologijam,? se sprašuje.

Ivan Šel je povedal, da se je pomanjkanje kadrov začelo naprej prei avtokleparjih in avtoličarjih, v zadnjem času pa je premalo tudi avtomehanikov. ?Na področju izobraževanja je sekcija po našem mnenju naredila veliko. Združili smo poklic avtomehanika in avtoelektričarja v program avtoserviserja, avtoličarja in avtokleparja v avtokaroserista, v letošnjem šolskem letu pa se že izobražuje prva generacija avtoservisnih tehnikov. V šolskem letu 2009/10 načrtujemo, da bomo prirpravili tudi program inženirjev na tem področju,? je dejal Šel.

 Sekretar Sekcije za osebna motorna vozila pri Gospodarski zbornici Slovenije Mirko Fifolt  pa je dejal, da je narasel trg uvoza rabljenih vozil iz področja Evropske unije. ?Trgovci se komisijske prodaje motornih vozil poslužujejo predvsem zato, da se izognejo 5-odstotnemu davku na motorna vozila in v zvezi s tem smo nekaj predlogov podali ministrstvu za finance. Zakon o davku na motorna vozila je zelo star in zastarel, nobena članica Evropske unije ga nima več v tej obliki,? je dejal Fifolt. Omenjena sekcija torej predlaga, bi se davek na motorna vozila zaračunaval ob prodaji vozila in ne v okviru davka na dodano vrednost, kar pomeni, da bi bil posebej viden na fakturi in plačan s kupnino vozila.


Galerija: