Reportaže

Problem avtoserviserjev je siva ekonomija

Na 16. sejmu Avto in vzdrževanje in ostalih treh spremljajočih sejmih je sekcija avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) organizirala strokovne delavnice na temo sodobnih trendov vzdrževanja motornih vozil.

Skozi cel sobotni dan so v Celjanki potekala strokovna predavanja in strokovne delavnice na katerih so predstavili novosti v sodobni tehnologiji motornih vozil. V začetku so največ pozornosti namenili elektroniki in testiranju izpušnih plinov, s katerimi ?bodo naši člani poglobili svoja znanja,? je povedal predsednik sekcije avtoserviserjev pri OZS Ivan Šel. ?Za avtokaroseriste, kleparje in avtoličarje bomo predstavili nove tehnologije, nove načine obdelave materialov in tisto, kar je pomembno za vzdrževanje vozila, da bodo pozorni na elektronske elemente, ki so vgrajeni v vozila, da jih ne poškodujejo,? je izpostavil predsednik sekcije.

V sklopu predavanj, ki jih je organizirala sekcija avtoserviserjev pri OZS, so predstavili tudi izobraževalne programe v dveh sklopih ? šolske sisteme, na katerih so govorili o programih avtoserviserja, avtokaroserista in avtoservisnega tehnika. Poudarek je bil na novem programu avtoservisnega inženirja, ki je v pripravi. ?Tisti, ki so že dokončali določene šole, se morajo glede na razvoj tehnike in tehnologije usposabljati, da bi bili na tekočem z najnovejšimi znanji v naši branži,? je o drugem sklopu, ki je temeljil na temi usposabljanja, povedal Šel.

Včeraj je v okviru sejemskega četvorčka potekala tudi skupščina sekcije avtoserviserjev pri OZS, na kateri so razpravljali o planu dela za tekoče leto. Vprašanja so se vrtela okoli sive ekonomije. ?Delo na črno je zelo problematično v naši dejavnosti,? je potožil Šel. Predsednik sekcije ocenjuje, da je v njihovi dejavnosti med 30 do 35 odstotkov kapacitet sive ekonomije. Pogovarjali so se tudi o ceni delovne ure, za katero je pripravljen program za izračun kalkulacije. ?Dostopna je vsem našim članom preko spletne strani OZS na katero vstopajo s številko svoje kartice in geslom,? je razložil Šel. Poudarek so dali tudi na potrebe vzdrževanja in skupnega nastopa na tržišču.


Galerija: