Novice

PRODAJA SKUPINE RENAULT V PRVEM ČETRTLETJU 2008

Skupina Renault je v prvih treh mesecih letošnjega leta po vsem svetu prodala 638.554 osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, kar je za 6,5 odstotka več kot v lanskem prvem četrtletju. Prodaja znamke Renault se je povečala za 4,7 odstotka, znamka Dacia je dosegla 37 odstotno rast, prodaja znamke Renault Samsung Motors pa je bila manjša za 9 odstotkov.

 

?Skupina je svojo prodajo povečala v skladu s svojimi napovedmi in tudi zaradi začetka prodaje štirih novih modelov ? novih Kangooja in Kangooja Express, Clia Grandtour in Grand Modusa. Naslednjih pet modelov, katerih prodaja naj bi stekla še letos, vključno z Renaultom Koleos in Dacijo Sandero, bo pomagalo še dodatno okrepiti prodajno dinamiko,? je dejal Patrick Blain, podpredsednik za prodajo in trženje.

 

V Evropi[1][1]je skupen trg v prvem četrtletju upadel za 2 odstotka, vendar je bila prodaja Skupine Renault s 418.322 vozili in 8,9-odstotnim tržnim deležem stabilna (-0,2 %). Podružnica v Nemčiji je dosegla odličen rezultat, saj je na trgu z le 2,7-odstotno skupno rastjo dosegla kar 19,5-odstotno povečanje svoje prodaje. Rast prodaje na Nizozemskem (+9,9 %), v Švici (+13,8 %) in v Avstriji (+20,1 %) je bila tudi veliko večja od povečanja celotnega trga.

Skupina je v prvem četrtletju pričela prodajati neprimerljivo število novih modelov. Prodaja Clia Grandtour, Grand Modusa in Novega Kangooja je konec januarja stekla v Franciji, Italiji, Belgiji, Nemčiji in Avstriji, februarja pa še v drugih evropskih državah[2][2]. Novi Twingo je nadaljeval svojo uspešno pot z več kot 36.190 prodanimi primerki, prodaja Nove Lagune pa je znašala 30.500 primerkov. Po januarskem pričetku prodaje nove Lagune Grandtour Renault še povečuje izbor različic tega modela z Laguno GT. Začetna prodaja Clia Grandtour (11.217 primerkov), Novega Kangooja (8.554), Modusa in Grand Modusa (19.512) je izjemno pozitivna.

 

Znamka Dacia je v prvem četrtletju potrdila svoj uspeh v Evropi, saj je prodaja zrasla za nič manj kot 71,2 odstotka. Sandero, najnovejši model s konstrukcijsko osnovo Logana, ki je bil v začetku marca predstavljen na razstavi v Ženevi, bo naprodaj od junija letos in bo še razširil paleto, v kateri sta zdaj modela Logan limuzina in Logan MCV.

 

Izven Evrope je prodaja Skupine v prvem četrtletju zrasla za 22,1 odstotka

 

Na območju Amerike je skupen trg zrasel za 10,6 odstotka, prodaja Skupine Renault pa se je povečala za 10,5 odstotka. Prodaja Skupine na zelo dinamičnem brazilskem trgu (+31,4 %) je s skokom za 72,3 odstotka dosegla rekordno raven. V Argentini je prodaja v prvem četrtletju malo nazadovala (-1,1 %). Logan in Sandero sta bila uspešna tako v Braziliji kot tudi v Argentini, saj so v prvem četrtletju prodali 10.123 Loganov in 5.635 Sanderov.

 

Na območju Evromed je skupen trg zrasel za 32 odstotkov, prodaja Skupine Renault pa se je v prvem četrtletju povečala za 20,5 odstotka. V Romuniji je prodaja zrasla za 5,7 odstotka, tržni delež pa ostal pri visokih 34,9 odstotka. Prodaja je bila izjemno dinamična v Rusiji, kjer je zrasla za 35,8 odstotka. Prodaja Renaulta je zrasla tudi na rastočih trgih v Alžiriji (+41,8 %), Maroku (+15,3 %) in v Turčiji (+27,8 %).

 

Na območju Azija-Afrika je prodaja Skupine v prvem četrtletju zrasla za 41,7 odstotka. V Indiji so prodali več kot 8.120 Loganov, v Iranu pa so jih dobavili 14.562. 

Galerija: