Novice

50 let po veliki zmagi Fiat 500 ponovno na rally-ju Liege-Brescia-Liege

Pred 50-imi leti se je 36 malih avtomobilov s prostornino motorja do 500 cm? podalo na 3300 km dolg vzdržljivostni rally Liege-Brescia-Liege. Po dveh dneh in treh nočeh je na cilj prispelo 13 avtomobilov, med njimi vseh sedem sodelujočih Fiatov 500.

11. julija, pol stoletja kasneje, se danes starodobniki ponovno odpravljajo na zahtevno pot, na kateri bodo morali premagovati vzpone znamenitih alpskih prelazov, kot sta Stelvio in Gavia, pa tudi Vršič. Koncern Fiat bo preizkušnjo spremljal z novimi Fiati 500, ki bodo na voljo udeležencem, katerih avtomobili bodo na poti omagali in jih ne bo mogoče takoj popraviti. Tako bodo lahko tudi ti udeleženci lahko nadaljevali pot in uživali v vožnji avtomobila z zelo majhno porabo 4,7 l/100 km. Fiat bo s svojimi vozili nudil podporo tudi organizatorjem rally-ja in tehničnemu osebju.

Sodelovali bodo starodobniki, ki bi ustrezali tudi kriterijem rally-a leta 1958. Glede na prostornino motorjev bodo razvrščeni v pet razredov: 250 cm?, 350 cm?, 425 cm?, 500 cm? in 700 cm?. Karavana se bo iz Liega odpravila 11. julija, v Sloveniji jih bomo lahko pozdravili 14. julija, ko bodo v Ljubljani tudi prenočili.

Lahko rečemo, da gre za prvi rally okolju prijaznih vozil in letošnji desetdnevni dogodek dokazuje, da je mogoče doživeti nepozabno vožnjo čez najlepše evropske gorske prelaze tudi v vozilih z majhno prostornino in varčno porabo.

Na sliki: Arturo Brunetto in Andrea Frieder, zmagovalca rally-ja Liege-Brescia-Liege Rally s Fiatom 500 Sport leta 1958.


Galerija: