Tehnika - novosti

Renault Laguna GT in podvozje ?ACTIVE DRIVE?

 

 

Elegantna in izrazna Laguna GT prihaja s povsem novim ?Active Drive? podvozjem s štirikolesnim volanom (4WS), ki so ga strokovnjaki Renaulta razvili v sodelovanju z Renault Sport Technologies, z njim pa dosegli vrhunske užitke v vožnji kar zadeva vodljivost, odzivnost in natančnost. Športni značaj še dodatno okrepita ekskluzivna izjemno zmogljiva motorja (z močjo 131 kW / 180 KM oziroma 150 kW / 205 KM). Na račun kombinacije sodobnega užitka v vožnji za razumno ceno z jamstvom treh let oziroma 150.000 kilometrov Renault Laguna GT izstopa kot posebno zanimiva nova ponudba v segmentu športno nastrojenih potovalnih avtomobilov.

 

Renault Laguna GT bo v Sloveniji naprodaj od junija 2008. Maloprodajne cene bodo predvidoma naslednje: 29.900 evrov za različico Berline 2,0 Turbo 205 in 31.900 evrov za različico Berline 2,0 dCi 180. Doplačilo za karoserijsko različico Grandtour bo ostalo enako kot doslej: 1.300 evrov.

 

Pet mesecev po začetku prodaje je bilo v tridesetih državah skupaj prodanih že skoraj 42 tisoč Novih Lagun. V zahodni Evropi so že dobili 51.125 naročil, med katerimi je velika večina za različice z dizelskim motorjem (87 odstotkov) in bogatejšimi paketi opreme (43 odstotkov Dynamique, 19 odstotkov Privilege in 12 odstotkov Initiale). Od začetka leta 2008 je tržni delež Renaulta Lagune nenehno naraščal in do konca februarja dosegel že 6 odstotkov D segmenta v Evropi, k temu pa je pripomogel začetek prodaje kombi različice Grandtour. Kljub močnemu valu prenove modelov v zadnjem času ta segment še naprej izgublja svoj delež na trgu za približno po 6 odstotkov letno. Nova različica Laguna GT, ki jo poganjata posebej njej namenjena motorja, ima poseben poudarek na užitku v vožnji in učinkovitost pri zagotavljanju izjemnih a zaupanje vlivajočih in prijetnih voznih zmogljivosti. K taki prijetni vozni izkušnji močno pripomore še bolj natančno in odzivno podvozje ter dognana tehnologija štirikolesnega volana.

 

S kakovostjo, ki je bila glavno vodilo skozi ves proces razvoja in izdelave Nove Lagune, le-ta vsem potnikom ponuja vožnjo, ki vliva zaupanje na račun vrhunske aktivne in pasivne varnosti ter nabora praktičnih funkcij. Jasna in prepoznavna oblika Lagune GT ob tem izkazuje njen položaj v samem vrhu ponudbe tega modela ? tako z vgrajeno tehnologijo kot tudi obema motorjema. Renault Laguna GT, ki je na voljo kot petvratna limuzina ali v kombi različici Grandtour, ima tovarniško jamstvo treh let oziroma do 150.000 prevoženih kilometrov. Najprej bo naprodaj v Franciji (od 12. aprila), v Sloveniji bo na voljo junija, do letošnjega poletja pa že na večini evropskih trgov.

 

Štirikolesni volan za izjemne vozne lastnosti

Podvozje ?Active Drive? s štirikolesnim volanom prinaša številne prednosti, med katerimi so glavne večja okretnost, dosledna dinamična odzivnost in natančnost vodenja brez primere, ki vozniku zagotavlja zares intuitiven nadzor nad gibanjem skozi ovinke, skupaj pa vodljivost in aktivno varnost dvignejo na bistveno višjo raven. Krmilni mehanizem na mah vzbudi zaupanje in je prijeten tudi pri manjših hitrostih. V mestu ter na zelo ovinkastih cestah je avto zlahka vodljiv: okreten in natančen. Dognan nadzor nagibanja karoserije s posebnimi nastavitvami in okrepljeno oporo sedežev dajejo občutek, da avtomobil ovinke premaguje gladko in brez nagibanja. Voznika prijetno presenetita odsotnost prehodnih dinamičnih pojavov med vijuganjem in izjemno natančna vodljivost že z majhnimi zasuki volana. ?Active Drive? s štirikolesnim volanom blesti tudi na področju aktivne varnosti, tako pri zaviranju v zahtevnih okoliščinah (z odličnim nadzorom na podlagi z asimetričnim oprijemom in športni vožnji prilagojenem sistemu ESP) kot tudi pri naglem izogibanju pri višjih hitrostih (losov preskus).

 

Impresivna okretnost pri manjši hitrosti

Podvozje Active Drive s štirikolesnim volanom naredi iz Lagune GT avtomobil, ki ga je izjemno lahko voziti v mestu in je sijajno okreten na ovinkastih cestah. Pri hitrostih do 60 km/h se zadnji kolesi sukata v nasprotno smer kot prednji vse do kota 3,5-stopinj. To prinaša dve prednosti: manjši obračalni krog za lažje obračanje in manjši kot potrebnega zasuka volana zaradi bolj neposrednega posebej uglašenega volanskega mehanizma.

Renault Laguna GT  s štirikolesnim volanom ima za 10 odstotkov manjši obračalni krog kot različica z dvokolesnim volanom: namesto 12,05 m le še 10,8 metra (enak kot Clio!) z 18-palčnimi platišči. Večji, ko je kot zasuka zadnjih koles, manjši je obračalni krog. Boljša okretnost je zlasti opazna pri tesnem parkiranju in na ozkih mestnih ulicah.

S sukanjem prednjih in zadnjih koles v nasprotni smeri se avto v bistvu vrti okrog svoje navpične osi, kar pomeni, da je za enak učinek zavijanja potreben manjši zasuk volana. Nova Laguna za 1-stopinjski zasuk prednjih koles potrebuje zasuk volana za 16 stopinj, s podvozjem Active Drive pa je za isti učinek potreben le 13,5-stopinjski zasuk volana, v primeru največjega zasuka zadnjih koles (za 3,5 stopinje) v nasprotno smer kot sprednji kolesi, pa je treba volan zasukati le še za 12 stopinj. Bolj neposredno vodenje, ki zahteva manjše zasuke volana, je vtis o vodljivosti in okretnosti še veliko izrazitejši. Voznik bo za kakršenkoli zavoj potreboval manj dela z volanom. To pomeni učinkovitejše izogibanje, saj avtomobil daje vtis, da vse ovire obide prav z lahkoto.

 

Izjemno natančno vodenje

Pri hitrosti nad 60 km na uro je poudarek na natančnosti vodenja. Zadnji kolesi se sukata istočasno in v isto smer kot sprednji kolesi, kar povečuje stabilnost, ki je skoraj takšna, kot bi avto vozil po tirih. Podvozje Active Drive s štirikolesnim volanom kljubuje centrifugalni sili, zaradi katere zadnji del vozila sili iz ovinka, in tako povečuje varno hitrost skozi ovinek. Zadnja prema je s kotom, ki v večini razmer znaša do 2 stopinji, postavljena v idealno smer, kar izboljšuje stabilnost in učinkovitost. Active Drive s štirikolesnim volanom izboljša dinamično vodljivost in zagotavlja izjemne užitke v vožnji z zdravim in zaupanje vzbujajočim odzivanjem.

 

Aktivna varnost brez primere

Active Drive podvozje s štirikolesnim volanom izboljšuje tudi varnost in pri izogibanjih vozniku vliva več zaupanja. V primeru sile se kot odklona zadnjih koles lahko poveča vse do 3,5°. Elektronski sistem za nadzor stabilnosti avtomobila (ESC) je posebej uglašen za športni način vožnje, in se sproži nekaj kasneje, zaradi česar je lahko vozni manever izpeljan varno in tudi nagleje. ESC se vklopi le, kadar je zares potrebno, in deluje postopoma, saj je njegovo delovanje usklajevano s sukanjem zadnjih koles. Nadzorna enota štirikolesnega volana lahko s pomočjo sistemov ESC in ABS zazna tudi asimetrične okoliščine pri zaviranju in s samodejnim zasukom zadnjih koles brez poseganja voznika ohrani stabilnost avtomobila. To vozniku omogoči, da v kritičnih primerih ohrani nadzor in zagotavlja brezskrbnost na vsakdanjih vožnjah.

 

Logika dinamičnega nadzora

Active Drive podvozje s štirikolesnim volanom, ki je plod skupnega razvoja Renaulta in Renault Sport Technologies, temelji na elektronskem nadzoru dinamike vozila. Tipalo na volanskem drogu informacije o položaju volana (volanskem kotu) pošilja po omrežju CAN v nadzorno enoto štirikolesnega volana, ki je nameščena za zadnjo premo. Nadzorna enota 4WD od enote sistemov ESP / ABS sprejema tudi podatek o hitrosti in spremlja podatke o zasuku volana, s pomočjo katerih zazna vsako ostro spremembo, ki je značilna za športen slog vožnje ali za manever nenadnega izogibanja. Na osnovi preučitve vseh teh podatkov določi potreben kot zasuka zadnjih koles, ki ga opravlja električni mehanizem ob zadnji premi. Dinamične lastnosti avta so natančno določene, da v vsakem trenutku glede na voznikove ukaze in dejanski položaj avtomobila lahko določijo idealno smer. Nadzorno enoto in električni mehanizem dobavlja japonsko podjetje Aisin, ki si je s svojimi izkušnjami na področju sistemov štirikolesnega volana že ustvarilo sloves.

 

Zelo zmogljiva motorja

Dizelsko različico Renaulta Lagune GT poganja motor 2,0 dCi, ki po zmogljivostih, užitku v vožnji in tihem delovanju spada na sam vrh segmenta. V tej najnovejši različici doseže izjemno največjo moč 131 kW (180 KM) pri 3.750 vrtljajih na minuto. Največji navor 400 Nm doseže že pri 2.000 vrtljajih, kar daje naglo odzivnost in zvezno pospeševanje vse do 5.000 vrtljajev na minuto. Turbo puhalo z majhno vztrajnostjo in prilagodljivo geometrijo lopatic povečuje dinamično odzivnost pri nizkih vrtljajih in prispeva k odlični zmogljivosti: za pospeševanje na 1.000 metrov z mesta rabi samo 29,6 sekunde in le 8,5 sekunde za pospešek od 0 do 100 km na uro. Novi motor je opremljen s filtrom trdnih delcev in bolje hlajenim EGR ventilom za uravnavanje kroženja izpušnih plinov, kar intenzivne užitke v vožnji usklajuje z zaščito okolja: normna poraba v mešanem ciklu znaša le 6,5 l / 100 km, kar pomeni izpust 172 g CO2 na kilometer. Motor 2,0 dCi 180 zaradi vgrajenih izjemno hitrih svečk za predgretje steče v trenutku pritiska na gumb Start, celo kljub izredno nizki zunanji temperaturi (vse do -23°C).

Bencinsko različico Renaulta Laguna GT poganja športna izvedenka bencinskega motorja 2,0 16V Turbo z največjo močjo 150 kW (205 KM), ki jo doseže pri 5.000 vrtljajih na minuto in z največjim navorom 300 Nm že od 3.000 vrtljajev. Osnova tega motorja je tehnologija Renault Sport iz modela Mégane RS, ki so jo optimalno prilagodili specifičnim zahtevam Lagune GT ? najboljšemu izkupičku zmogljivosti, vodljivosti in izjemnih užitkov v vožnji. Motor je izjemno vsestranski, saj združuje žametno mehko delovanje in za športno vožnjo idealno osupljivo naglo odzivnost. Tehnične značilnosti kot sta poseben sistem zajema zraka in dvojno turbo puhalo zagotavljajo, da kazalnik vrtljajev poskoči že ob najmanjšem pritisku stopalke za plin. Renault Laguna GT 2,0 T od 0 do 100 km/h pospeši v 7,8 sekunde, za pospeševanje na 1.000 metrov z mesta pa potrebuje 28 sekund. Kljub temu poraba goriva znaša zelo razumnih 8,2 litra na 100 kilometrov, kar pomeni le 194 gramov izpusta CO2 na kilometer.

 

Oblikovna prepoznavnost  GT

Imeniten videz Lagune GT izraža eleganco, ki presega zgolj športne poudarke. Dolg in spredaj spuščajoč se pokrov motorja poudarja odločen prednji del z režami za zajem zraka, ki spominja na najbolj zmogljive Renaulte. Močan značaj avtomobila podčrtujeta bočni reži za zrak, ki kažeta na nepotešljivo željo po odprti cesti, podkrepljeno z zvitim pogledom žarometov s športno-elegantno črno obrobo. Renault Laguna GT čvrsto stoji na posebnih zajetno odmerjenih 18-palčnih litih platiščih tipa ?Celsium? s pnevmatikami Bridgestone Potenza 225/45 18, ki imajo korenine v formuli 1. Zelo učinkovit zavorni sistem ima spredaj zavorna koluta s premerom 320 milimetrov, zadaj pa 300 milimetrov. Obete podvozja ?Active Drive? poudarjata tudi aerodinamično oblikovana pragova, ki se raztezata od prednjega dela avtomobila do zadka z značilnim parom izpušnih cevi. Značaj športne potovalne limuzine dopolnjujejo še bleščeče črno obarvani zunanji ogledali in zatemnjene zadnje luči.

 

Športna notranja oprema

Logotip GT, ki na zunanji strani krasi srednja stebrička, je reliefno vtisnjen v sivo prevleko iz alkantare na naslonih prednjih sedežev. Oblika in zasnova notranje opreme, enako kot v vseh Lagunah, pri vseh potnikih vzbuja pristne občutke udobja in kakovosti. Izobilje drobnih dodatkov poudarja izjemen značaj Lagune GT: poseben trikrak športen v usnje oblečen volanski obroč s sivimi šivi, luknjičaste aluminijaste stopalke, športna ročica menjalnika, temno sive usnjene prevleke sedežev ?Riviera? s poudarjeno bočno oporo. Izjemen je izbor materialov in kakovost obdelave, ki sta povsem v duhu namembnosti Lagune GT ? zagotavljanja neokrnjenih užitkov v vožnji.

 

Oprema in tehnologija

Ponudba Lagune GT se začne s paketom opreme Dynamique, ki že vsebuje širok nabor opreme visokega razreda za povečanje potovalnega udobja, med drugim dvopodročno klimatsko napravo s tristopenjskim (Soft / Auto / Fast) samodejnim delovanjem vključno z vklopom kroženja zraka, ki ga narekuje vgrajeno tipalo toksičnosti. Za udobje voznika med drugim skrbi samodejna električna parkirna zavora, regulator in omejevalnik hitrosti, samodejni vklop žarometov in brisalniki s tipalom za dež, zvočno udobje pa so skrbno načrtovali že od samega začetka razvoja modela, zato je Renault Laguna merilo tudi na tem področju. Tudi na področju aktivne in pasivne varnosti prav nič ni bilo prepuščeno naključju. Renault Laguna, še posebno pa njena različica GT izstopata s svojo varnostjo, kar je dokazala tudi nedavno objavljena ocena Euro NCAP. Poglavitna inovacija je boljša zaščita za primer bočnega trka s pomočjo sistema dvojnih tipal za zaznavo trka in dvojno stransko varnostno blazino novega rodu, ki ščiti trup in kolk.

Cenovna dostopnost celovitega sklopa opreme in zmogljivosti te vrhunske različice Lagune jo ločuje od drugih športno nastrojenih avtomobilov na trgu, saj ponuja izjemne vozniške občutke in popolno umirjenost duha.

 

Napredna tehnologija za nepozabno vožnjo

Štirikolesni volanski sistemi iz osemdesetih let minulega stoletja so bili pretežno mehanski s povezavo med prednjim in zadnjim parom koles in vnaprej določenimi koti, katerih vloga je bila zakrivanje pomanjkljivosti v vodljivosti vozila (npr. nagnjenosti k podkrmarjenju). Te sisteme je postopoma izrinil prihod sistema za nadzor stabilnosti vozila ESP. Proti koncu devetdesetih let so izdelovalci avtomobilov kot Nissan v želji, da še izboljšajo dinamične lastnosti svojih vozil, začeli razvijati rešitve z električno in celo hidravlično upravljanimi mehanizmi. Elektronski nadzor zadnjih koles je omogočil še veliko bolj natančno uglasitev vodljivosti, še zlasti pri avtomobilih s pogonom za zadnji kolesi.

Sistem Active Drive ta pristop nadgrajuje z zagotavljanjem bolj dinamičnega in odzivnega delovanja, s čimer v popolnosti izkoristi naravne danosti odličnega podvozja Lagune GT in posledično ponudi še izrazitejše vozniške užitke. Poleg zapleteno modelirane vodljivosti, trenutnega odzivanja na voznikove ukaze (vsakih 10 ms) in zmožnosti za prilagajanje raznolikim okoliščinam sistem Active Drive s štirikolesnim volanom v Laguni GT pomeni tudi, da se sistemi za aktivno varnost sprožijo res le v skrajni sili, voznik pa ob morebitnem soočenju z nepričakovanimi razmerami na cesti še pridobi z bolj učinkovitimi in zaupanje vlivajočimi reakcijami avtomobila.

 

 


Galerija: