Novice

Nagrada Mazdi za raziskavo na področju izgorevanja v dizelskih filtrih za d

Mazda Motor Corporation je dobitnica nagrade Outstanding Technical Paper Award, priznanja za izjemne raziskave na področju avtomobilske tehnologije, ki ga bodo podelili na 58. letnem srečanju japonskih inženirjev s področja avtomobilske industrije (Society of Automotive Engineers of Japan ? JSAE) v mesecu maju 2008. Japonsko avtomobilsko podjetje si je nagrado prislužilo zaradi dosežkov analize na področju mehanizma izgorevanja v katalizatorskih filtrih za delce pri dizelskih motorjih.

 

Podjetje Mazda je izvedlo pomembno raziskavo na področju mehanizma izgorevanja v dizelskih motorjih za zmanjševanje drobnih delcev, zlasti saj. Razvilo je izvirno analitično metodo, pri kateri igra pomembno vlogo pri pospeševanju izgorevanja delcev potek izmenjave kisika v katalizatorju. Nova metoda bo v prihodnosti pripomogla k razvoju visokozmogljivih dizelskih filtrov za delce (DPF). Novi analitični postopek razen v osebnih avtomobilih z dizelskim motorjem moč uporabiti tudi pri dizelskih motorjih za ostale namene. Nagrada predstavlja priznanje za dosežke, ki predpisujejo jasne smernice razvoja za širok spekter prihodnje dizelske tehnologije.

 

Dizelski motorji so zaradi varčnosti z gorivom in nižjih emisij ogljikovega dioksida, ki pogosto predstavljajo glavni razlog globalnega segrevanja, predvsem v Evropi bolj priljubljeni od bencinskih motorjev. Postopek izgorevanja v filtrih je potreben za odstranitev drobnih delcev (saj), ki se sproščajo z izpušnimi plini. Za pospešitev izgorevanja drobnih delcev je potrebno zadostno segrevanje izpušnih plinov, kar zahteva dodatno porabo goriva.

 

Mazda bo v nadaljevanju s svojo novo analitično metodo iskala način pospeševanja izgorevanja drobnih delcev, s ciljem zmanjšanja števila in krajšanja čistilnih ciklusov v DPF filtru. Namen tovrstnega prizadevanja je  zmanjšanje porabe goriva in manjša emisija škodljivih izpušnih plinov z nižjo vsebnostjo ogljikovega dioksida.

 

Združenje japonskih avtomobilskih inženirjev (JSAE) nagrade za izjemne tehnološke dosežke na področju avtomobilizma podeljuje od leta 1951 v namene pospeševanja napredka avtomobilske tehnike in tehnologije. Nagrada Outstanding Technical Paper Award se podeljuje posameznikom in njihovim sodelavcem za izjemne raziskave na področju avtomobilske tehnologije.