Novice

Nissani množično z menjalniki CVT

Nissan je v davčnem letu 2007, od začetka aprila 2007 do konca marca 2008, med številnimi cilji dosegel tudi posebnega, zastavljenega v Nissanovem zelenem programu 2010. Prodal je namreč več kot milijon vozil z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT.

 

Nissan je kot eden prvih izdelovalcev avtomobilov že leta 1992 dojel prednosti sodobnih menjalnikov CVT. Brezstopenjski samodejni menjalnik ob zmernejši porabi goriva in z njo povezanim manjšim izpustom ogljikovega dioksida namreč zagotavlja odzivno vožnjo z odločnim pospeševanjem.

 

Menjalnik CVT so pri Nissanu nenehno razvijali. Leta 2002 ga je inženirjem uspelo prilagoditi uporabi pri motorjih z veliko zalogo navora. Kot prvi so ga namenili motorju z veliko delovno prostornino. To je bil Nissanov bencinski motor V6 z delovno prostornino 3,5 litra.

 

Od takrat dalje se je delež Nissanovih avtomobilov z brezstopenjskim, samodejnim menjalnikom nenehno povečeval. Leta 2004 je bilo z njim opremljenih 250.000 hišnih vozil, kar je predstavljajo sedem odstotni delež v ponudbi. V davčnem letu 2007 pa je delež vozil z menjalnikom CVT znašal že 28,6 odstotka. S tovrstnim menjalnikom so najbolj množično opremljeni nissani, prodajani v Severni Ameriki, saj njihov delež znaša 47,4 odstotka. Primerljiv je tudi delež na Japonskem, saj je dosegel vrednost 43,8 odstotka.

 

V skladu s smernicami in cilji, zapisanimi v Nissanovem zelenem programu 2010, bo družba nadaljevala z bogatenjem ponudbe različic z menjalnikom CVT. To je namreč del širšega načrta zmanjševanja izpusta ogljikovega dioksida, čiščenja izpušnih plinov in večjega deleža recikliranja sestavnih delov avtomobilov.


Galerija: