Novice

Razvoj motorja BlueTDI uspešno zaključen

Volkswagen je na Dunaju v okviru mednarodnega simpozija o motorjih predstavil serijsko izvedbo turbo-dizelskega motorja nove generacije BlueTDI, ki je bil razvit za ameriški trg. Motor z vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda temelji na vrhunskem turbodizelskem motorju, ki je bil v Evropi leta 2007 prvič na voljo za Tiguan in že izpolnjuje zahteve izpušnega normativa Euro 5, ki bo začel veljati jeseni leta 2009. Zaradi posebnih zahtev, ki veljajo v ZDA, so ta 4-valjnik s posebnimi ukrepi pri zasnovi in delovanju motorja izpopolnili in ga opremili s shranjevalnim katalizatorjem dušikovih oksidov (NOx).
 
V petih zveznih državah, tudi Kaliforniji, veljajo trenutno najstrožje zahteve glede izpušnih plinov na svetu (BIN5 / LEV2). Ne glede na to, da ZDA v primerjavi z Evropo beležijo večja odstopanja glede kakovosti goriva, novi BlueTDI izpolnjuje omenjene zahteve glede emisij. Prvič bo motor na voljo poleti, v ameriški izvedbi Jette. Ta dinamična limuzina je že dolgo časa najuspešnejše vozilo kakega evropskega proizvajalca na ameriškem trgu, še posebno priljubljena pa je izvedba z dizelskim motorjem.
 
Ker znaša mejna vrednost emisij dušikovega oksida v okviru ameriškega normativa BIN5 / LEV2 zgolj 0,05 g na miljo, je bil osnovni cilj pri razvoju BlueTDI (2,0 l gibne prostornine, 103 kW/140 KM, 320 Nm) zmanjšanje emisij dušikovih oksidov (NOx). Inženirji iz Wolfsburga niso dosegli le zahtevane mejne vrednosti, temveč so s posebnimi notranjimi prilagoditvami motorja in uporabo shranjevalnega katalizatorja dušikovih oksidov, ki ne zahteva vzdrževanja, zmanjšali tudi emisije neprečiščenih izpušnih plinov.
 

Galerija: